ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
«Πόσα ψέματα θα γράψουν πια οι δημοσιογράφοι; Και πού είναι τώρα; Για να μιλήσουν για τον αγώνα μας πρέπει να τρώμε ξύλο;», μας λέει ένας πολύ οργισμένος και αποφασισμένος παππούς
Ρεπορτάζ: Ντίνα Δασκαλοπούλου, φωτογραφίες: Μάριος Λώλος
«Η ζωή του χωριού έχει πια μεταφερθεί στα μπλόκα. Στα σπίτια μας γυρίζουμε μόνο για να κοιμηθούμε κάποιες ώρες», μου λέει ένας κοτσονάτος και πολύ στραβωμένος παππούς. «Πόσα ψέματα θα γράψουν πια οι δημοσιογράφοι; Και πού είναι τώρα; Για να μιλήσουν για τον αγώνα μας πρέπει να τρώμε ξύλο; Αλλιώς δεν υπάρχουμε καν. Λοιπόν, γράψε: στα μπλόκα θα μείνουμε μέχρι να βγούνε τα παιδιά μας από τη φυλακή. Αυτά τα αγόρια είναι οι γιοι όλων μας. Κι όχι μόνο της Ιερισσού, όλα τα χωριά είμαστε μια γροθιά».
Ο κλοιός γύρω από τα χωριά έχει κλείσει ασφυκτικά. «Φτάνουν τους ανθρώπους στα όρια των αντοχών τους και τους εμπνέουν πάρα πολύ έντονα συναισθήματα φόβου, οργής και πόνου», εξηγεί η κοινωνική ψυχολόγος Αννη Βασιλείου. «Οταν ταυτόχρονα πατιούνται όλα τα κουμπιά του ψυχισμού, τίθεται σε κίνδυνο πια η δημόσια υγεία. Πιέζουν με κάθε μέσο, όχι μόνο τους 20, αλλά ολόκληρη την τοπική κοινωνία». Και, όντως, δεν υπάρχει πια οικογένεια που ένα μέλος της να μην έχει κακοποιηθεί με κάποιον τρόπο. «Είμαι η μητέρα του πιτσιρικά που έφαγε το πολύ ξύλο στη Θεσσαλονίκη», με πλησιάζει η μάνα του 19χρονου Θεολόγη. «Ο γιος μου βλέπει συνεχώς εφιάλτες ότι τον χτυπάνε, ότι είναι στη φυλακή. Ξυπνάει σοκαρισμένος και μετά νιώθει άσχημα. “Εγώ τουλάχιστον είμαι έξω, τα δυο παλικάρια τι θα απογίνουν;” με λέει. Ολο αυτά σκέφτεται».
Στο βουνό
Οταν αργότερα κάποιοι από τους κατοίκους θα ανέβουν στο βουνό και θα αντικρίσουν τις αιωνόβιες οξιές που έχει ήδη σωριάσει καταγής η Ελληνικός Χρυσός, τα λόγια της γιαγιάς Καίτης που ακούστηκαν πριν στη συγκέντρωση αποκτούν άλλο νόημα. Δεν έχει διαβάσει Ελιοτ η γιαγιά και δεν ξέρει πως «ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός». Κι όμως αυτός ο σκληρός Απρίλης κρύβεται σε κάθε της λέξη: «Ζήσαμε πόλεμο, ζήσαμε κι εμφύλιο. Δεν λυγάμε, βρε, δεν λυγάμε». Λίγα μέτρα παραπέρα, αραγμένα σ’ έναν μαντρότοιχο, τρία πιτσιρίκια τραγουδάνε. Το σύνθημα από πίσω τους γράφει: «Μη φοβάστε, κερδίζουμε».
………………………………………………………………….
Τα ΜΑΤ ήταν εκεί, ο Ρουπακιώτης όχι…
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ζήσης Κλεισιάρης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο καθώς, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, φέρει τραύματα στο πόδι και τα πλευρά. Δήλωσε, μάλιστα, ότι θα καταθέσει μήνυση για τον ξυλοδαρμό του. «Είχαμε πάει να διαμαρτυρηθούμε στον υπουργό, που τελικά δεν ήρθε, και δεν μας επέτρεπαν να μπούμε στο κτίριο του συλλόγου μας, αν και δείξαμε ταυτότητες, αν και είχαμε επίσημες προσκλήσεις», είπε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Λαμτζίδης, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας ξάπλωσε με το επίσημο κοστούμι του στη μέση του δρόμου, ενώ η εκδήλωση ήταν σε εξέλιξη.
Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Α. Ρουπακιώτη: «Σας ρωτάμε κ. Υπουργέ, Γιατί οι δύο συμπολίτες μας ανακρίθηκαν στο Μέγαρο της Αστυνομικής Δ/νσης Θεσσαλονίκης και όχι στο Δικαστικό Μέγαρο; Αποτελεί αυτό το γεγονός μια έμμεση παραδοχή παραχώρησης αρμοδιοτήτων και εξουσιών από τη Δικαιοσύνη στην αστυνομία; […] ΟΦΕΙΛΕΤΕ να ελέγξετε τις καταγγελίες πολιτών, δικηγόρων και Διεθνούς Αμνηστίας που αφορούν σε κατ’ εξακολούθηση καταπάτηση ανθρωπίνων, δικονομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων στη Χαλκιδική. ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να προστατέψετε τα δικαιώματα αυτά! Σε αντίθετη περίπτωση, θα είστε υπόλογος απέναντι σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία». Ο υπουργός τελικά δεν παρέστη ούτε στα εγκαίνια, ούτε μέχρι τώρα δείχνει να έχει ακούσει τα αγωνιώδη ερωτήματα των κατοίκων.
Ν.Φ.
……………………………………………………………
Σκουριές στην ενημέρωση
Κανένας από τους ομιλητές δεν είχε ξανακούσει τις καμπάνες ενός χωριού να χτυπούν για να ξεκινήσει μια εκδήλωση. Και κανένας από τους χωριανούς δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι θα συζητάει επί 4 ώρες για τα ΜΜΕ, την προπαγάνδα, την κυρίαρχη αφήγηση και την αντιπληροφόρηση. Τουλάχιστον 500 άνθρωποι μαζεύτηκαν το Σάββατο στην Ιερισσό για να ακούσουν και να συμμετάσχουν στη συζήτηση με τους πανελίστες (Κώστα Αρβανίτη, Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Μάριο Λώλο, Αρη Χατζηστεφάνου και Ντίνα Δασκαλοπούλου). Ολόκληρη η συζήτηση θα ανέβει στο https://soshalkidiki.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου