Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Δεν θέλουν Σκουριές στη Θράκη



Η αναγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ότι διαπραγματεύεται με την Eldorado Gold για εξορύξεις χρυσού σε Σάπες και Πέραμα, προκαλεί έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής.


Χωρίς τον ξενοδόχο λογαριάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για άλλη μια φορά, στο θέμα των εξορύξεων χρυσού. Οπως έγινε στο παρελθόν από τον Αντώνη Σαμαρά, που προκάλεσε τεράστια κοινωνική αναταραχή στη Χαλκιδική με την υπόθεση των Σκουριών, έτσι και ο... διάδοχός του Κυριάκος Μητσοτάκης απειλεί να προκαλέσει αναστάτωση στη Θράκη, συνάπτοντας συμφωνίες με την εταιρεία χρυσού, ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση για ένα θέμα που είχε «παγώσει» από το 2013 ήρθε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, οι οποίοι προειδοποιούν τη νέα κυβέρνηση να μην εθελοτυφλεί.

Το θέμα ανακινήθηκε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ότι διαπραγματεύεται με την Eldorado Gold προκειμένου να προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, κάτι το οποίο χαρακτηρίζουν «αρνητική εξέλιξη, που υπονομεύει την αναπτυξιακή προσπάθεια και οδηγεί σε πισωγύρισμα τον τόπο μας».
To κυάνιο

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου (Ροδόπης), Αναστασία Γκαρά (Εβρου), Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης), Τάνια Ελευθεριάδου (Καβάλας) και Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Δράμας) αναφέρουν σχετικά:

«Μετά από μια μακρά περίοδο διαβούλευσης, επιστημονικής τεκμηρίωσης από ειδικούς επιστήμονες, συνεχείς ενωτικούς αγώνες, αποτελεί δεδομένο για την περιοχή ότι η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής είναι ασύμβατα μεγέθη. Η εξόρυξη χρυσού με κυάνιο υπονομεύει τις παραγωγικές αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, εξαντλεί τους πλούσιους φυσικούς πόρους, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.

»Είναι γνωστό ότι αυτή που θα ωφεληθεί είναι μόνο η εταιρεία χρυσού στην οποία ουσιαστικά χαρίζεται ο χρυσός ελέω του μεταλλευτικού κώδικα, ενώ στις τοπικές κοινωνίες θα μείνει να διαχειριστούν τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα του κυανίου. Τα όποια πρόσκαιρα οφέλη της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις».

Σε αυτές τις ουσιαστικές παραδοχές βασίστηκε, μέχρι σήμερα, η καθολική και ομόθυμη αντίθεση των παραγωγικών, κοινωνικών, επιστημονικών φορέων, της Διανομαρχιακής κατά του χρυσού, της αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής αρχής, που μέσω σχεδόν ομόφωνων αποφάσεών τους εξέφρασαν την αντίδραση των πολιτών της περιοχής, προτάσσοντας την ανάγκη εφαρμογής ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης για τον τόπο.

Την αντίθεση αυτή έλαβε υπόψη η πρόσφατη απόρριψη εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης της αδειοδότησης των περιβαλλοντικών όρων για έρευνα εξόρυξης στη Θράκη.

«Αυτή την εκφρασμένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας όφειλε να γνωρίζει και να σεβαστεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης. Ας σταματήσει η συνεχής επίκληση της γνώμης της τοπικής κοινωνίας, κάνοντας σαν να μη γνωρίζουν την αντίθεσή της. Αν αναζητούν συναινέσεις και συνενόχους για τα σχέδιά τους, που βάζουν σε κίνδυνο την περιοχή μας, ας το πουν καθαρά.

»Θεωρούμε επιβεβλημένο, πριν είναι αργά, όλοι οι αιρετοί που βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, σε πνεύμα σύμπνοιας και ενότητας να αναλάβουμε δράση, ώστε να σταματήσει εν τη γενέσει της αυτή η πρωτοβουλία. Να διακόψει η κυβέρνηση κάθε διαπραγμάτευση με την Eldorado ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Αυτό επιβάλλει σήμερα το συμφέρον του τόπου, το οποίο οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε βάζοντας πάνω από όλα τις ανάγκες των συμπολιτών μας», καταλήγουν οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
O Σωκράτης Φάμελλος

Με αφορμή την... πληγή που άνοιξε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχολίασε:

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, παραλείποντας να πει ότι έχει απορριφθεί πρόσφατα αίτηση της εταιρείας για περιβαλλοντική αδειοδότηση της δραστηριότητας εκεί. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να μάθει ότι είναι πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας, όπου ισχύουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και ανταγωνισμού και όπου ακολουθούνται οι προβλεπόμενες αδειοδοτικές διαδικασίες. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά ότι ανάπτυξη για τη Νέα Δημοκρατία σημαίνει υποχώρηση του δημόσιου συμφέροντος και του περιβάλλοντος προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων. Να είναι σίγουρος ότι θα βρει απέναντί του την κοινωνία αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα που δεν επιθυμεί οφέλη για λίγους, αλλά ασφάλεια δικαίου για όλους», ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός.
Δημήτρης Λουρίκας, πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης
«“Οχι” με επιστημονική τεκμηρίωση»

Αρνητική εμφανίζεται όμως και η διοίκηση του ΤΕΕ Θράκης, με τον πρόεδρό του Δημήτρη Λουρίκα να εξηγεί το γιατί στην «Εφ.Συν.»: «Από την αρχή της χρονιάς είχαμε πληροφορηθεί και επισημάνει ότι κάτι κινείται στο θέμα του χρυσού της Θράκης. Δικαιωνόμαστε μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Θέλω να σας επισημάνω ότι το θέμα της εξόρυξης σε Σάπες και Πέραμα δεν είναι καινούργιο, έχει προϊστορία από το 1999 για μας και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Οταν είπαμε “όχι”, πριν μερικά χρόνια, δεν το είπαμε ασυλλόγιστα. Είμαστε επιστημονικός φορέας και μάλιστα ο καθ’ ύλην αρμόδιος τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης. Πριν καταλήξουμε σε αρνητική άποψη, είχαμε στα χέρια μας όλη την απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση.

»Συγκροτήσαμε ομάδες εργασίας, μιλήσαμε με την εταιρεία, μιλήσαμε με Ελληνες και ξένους ειδικούς και σταθήκαμε αρνητικά απέναντι στην εξορυκτική δραστηριότητα, αφού σταθμίσαμε όλα τα στοιχεία. Κατόπιν αυτών η μελέτη πάγωσε και δεν προχώρησε. Η εταιρεία μάς έλεγε τότε για νέες θέσεις εργασίας κι ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 1% για την περιοχή. Κατά τη γνώμη μας αυτά δεν δικαιολογούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αφήσει στον τόπο μια τέτοια δραστηριότητα. Εμμένουμε έτσι στη θέση μας, καθώς δεν έχει πέσει κάποια άλλη πρόταση στο τραπέζι, αλλά ακόμη και αν υπάρξει καινούργια, πάλι με επιστημονικά και περιβαλλοντικά κριτήρια θα εξετάσουμε τυχόν νέα δεδομένα για να εκφράσουμε άποψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου