Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Ομοφωνία Ν.Δ. - δημάρχου για νέες εξορύξεις

Ντίνα Δασκαλοπούλου

Η Ν.Δ. ως κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είχαν υπερασπιστεί με πολλούς τρόπους τη... διαβόητη επένδυση στη Χαλκιδική. Τώρα, ο νέος γαλάζιος δήμαρχος Στ. Βαλιάνος ξιφουλκεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και στρώνει το έδαφος για νέα περιβαλλοντικά εγκλήματα «στη γη του Μακεδόνα Αριστοτέλη!»

Μπορεί με την κυβερνητική αλλαγή να υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο αιχμάλωτοι πολέμου στην Ελλάδα (στους οποίους ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα φερθεί με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, οπότε ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει), οι υπόλοιποι κάτοικοι ωστόσο θα τρώνε με χρυσά κουτάλια, αφού η χρυσή επένδυση στη Χαλκιδική θα απογειωθεί.

Ή τουλάχιστον σ’ αυτό (στην απογείωση, όχι στα δικά μας χρυσά κουτάλια) ποντάρουν οι απανταχού παίκτες των χρηματιστηρίων, που ανέβασαν τη μετοχή της Ελντοράντο Γκολντ κατά 14% μόλις ανακοινώθηκαν οι εκλογές στην Ελλάδα.

«Μια πολιτική αλλαγή, ένα πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις κλίμα θα έχει πιθανώς θετικές συνέπειες για τις προοπτικές της εταιρείας στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο αναλυτής Josh Wolfson στο πρακτορείο Reuters, το οποίο εκτιμά πως η άνοδος της τιμής της μετοχής της εταιρείας αντανακλά την αισιοδοξία των επενδυτών ότι θα λυθούν τα «προβλήματα με την αδειοδότηση».

Η Νέα Δημοκρατία έχει υπερασπιστεί πολλάκις και... ποικιλοτρόπως την επένδυση: από το να ξυλοφορτώνει τους κατοίκους επί Σαμαρά, να κατεβάζει τον αντιπρόεδρο του κόμματος με κίτρινο κράνος (χωρίς νανογιλέκο) σε πορείες των εργαζομένων, μέχρι και να μπαίνει μπροστάρης ο νυν αρχηγός της στα εκβιαστικά τελεσίγραφα που η εταιρεία εξαπέλυε προς την κυβέρνηση ώστε να αποσπάσει τις άδειες που επιθυμεί. Αλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας τον Οκτώβριο στο Bloomberg, είχε υποσχεθεί άδειες στην Eldorado για τα μεταλλεία της στις Σκουριές, που μάλιστα «θα εκδοθούν μέσα στον πρώτο μήνα από την αλλαγή κυβέρνησης», δηλαδή άνευ όρων και ελέγχων.
Μεγάλα λόγια...

Ολα αυτά ενώ στον Δήμο Αριστοτέλη κερδίζει ο Στέλιος Βαλιάνος με 54,88% (7.722 ψήφους - 15 έδρες) με την παράταξη «Ομοφωνία». Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Αργύρης Τσακνής (10 έδρες), ενώ ακολουθούν με μία έδρα ο καθένας τους ο Τόλης Παπαγεωργίου και ο Γιώργος Λαμπράκης.

Ποιος είναι όμως ο νέος δήμαρχος στην περιοχή η οποία γέννησε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «κίνημα των κινημάτων» και οι αγώνες των κατοίκων του έκαναν τον γύρο του κόσμου επί σειρά ετών;

Οπως ο ίδιος ο κ. Βαλιάνος είχε πει σε προεκλογική εκδήλωσή του, «ο υποφαινόμενος παράτησε την κοινοβουλευτική προοπτική και γύρισε την πλάτη σε μια παράταξη που σε λίγο θα είναι κυβέρνηση, για να μείνει εδώ και να αφοσιωθεί στην ενότητα και στην προκοπή αυτού του τόπου! Θα είμαι εδώ για μία και δύο και όσες τετραετίες χρειαστεί! Για όσο θα με εμπιστεύονται και θα με τιμούν οι δημότες! Αυτή την επιλογή έκανα και είμαι υπερήφανος! Και ΑΥΤΟ είναι πραγματική ανεξαρτησία από τα κόμματα! Οχι να γίνεσαι βιτρίνα του απερχόμενου δημάρχου και άτυπου κομματάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και να σωπαίνεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη γη του Μακεδόνα Αριστοτέλη!»

Βεβαίως, ο καινούργιος δήμαρχος δεν εκτιμά ότι απειλείται η γη του Αριστοτέλη από την εξόρυξη χρυσού, αφού όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να συνυπάρξει με τις υπόλοιπες της περιοχής, γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά. Η καθυστέρηση, ως αποτέλεσμα πολιτικής διαχείρισης από την κυβέρνηση, δεν οδηγεί πουθενά. Οι αναίτιες κραυγές επίσης».

Ο Κάκκαβος πάλι δεν έχει φωνή για να μιλήσει...

1 σχόλιο: