Διπλό «χαστούκι» στην «Ελληνικός Χρυσός» από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος! Μπορεί τα διοικητικά δικαστήρια να ακυρώνουν πρόστιμα που επιβάλλονται κάθε τόσο στην εταιρεία για σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επιθεωρητές δεν κάνουν τη δουλειά τους και, ακόμη χειρότερα για το ελληνικό Δημόσιο, ότι δεν βιάζεται το φυσικό περιβάλλον από την εταιρεία χρυσού στη Χαλκιδική.
Αλλες δύο πράξεις βεβαίωσης παράβασης βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», η πρώτη με αρ. πρωτ. 4152 της 18ης Μαΐου 2018 και η δεύτερη και πιο πρόσφατη με αρ. πρωτ. 641 της 30ής Ιανουαρίου 2019.
Το θέμα, βεβαίως, είναι αν ποτέ η «Ελληνικός Χρυσός» θα πληρώσει για τη σωρεία των περιβαλλοντικών παραβάσεων που της καταλογίζουν οι πλέον αρμόδιοι για τη διαπίστωσή τους επιθεωρητές περιβάλλοντος ή θα επιδιώκει να ρυπαίνει και να... τη βγάζει στο τζάμπα!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πράξη βεβαίωσης παράβασης για τα υποέργα Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών, των εγκαταστάσεων του Μαντέμ Λάκκου, των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων της Κασσάνδρας και της αποκατάστασης του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων στην Ολυμπιάδα επίσης.
Οι δύο αυτοψίες
Ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα λειτουργεί χωρίς άδεια, χωρίς να τηρούνται οι γενικές τεχνικές
προδιαγραφές της σχετικής ΚΥΑ, ούτε έχουν υποβληθεί τα προβλεπόμενα σχέδια,επισημαίνει η αυτοψία των επιθεωρητών.
Η περίπτωση αφορά αυτοψίες που έγιναν στις 2 Νοεμβρίου και 19 Δεκεμβρίου του 2017 από δύο επιθεωρητές περιβάλλοντος της Βόρειας Ελλάδας, διδακτορικοί αμφότεροι, που συνέταξαν και τη σχετική έκθεση.
Συνοπτικά καταγράφουμε:
♦️️ Η εταιρεία δεν υπέβαλε φάκελο τροποποίησης της ΚΥΑ ΕΠΟ (κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) προς έγκριση στην αρμόδια περιβαλλοντική επιτροπή για τις τροποποιήσεις κατασκευής του ΧΥΤΕΑ, διακίνησης προϊόντος κ.λπ. Επιπλέον δεν ζήτησε έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΝ για τη διαφοροποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω αλλαγών στα χαρακτηριστικά του έργου.
♦️️ Ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα λειτουργεί χωρίς άδεια, χωρίς να τηρούνται οι γενικές τεχνικές προδιαγραφές της σχετικής ΚΥΑ, ούτε έχουν υποβληθεί τα προβλεπόμενα σχέδια. Κι ακόμη, η εταιρεία πραγματοποιεί αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας χωρίς έγκριση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
♦️️ Εντοπίζονται παραλείψεις στην κατασκευή της εγκατάστασης απόθεσης αποβλήτων του Κοκκινόλακκα. Η στεγάνωση περιλαμβάνει γεωσυνθετικό γεωλογικό φραγμό μπετονίτη κατά παράβαση της ΚΥΑ που ορίζει χρήση συμπυκνωμένου στρώματος αργίλου συγκεκριμένων διαστάσεων, ενώ και στο κατάντη φράγμα δεν έχει τοποθετηθεί ο προβλεπόμενος πυρήνας με υλικό χαμηλής διαπερατότητας. (Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι πριν από έναν μήνα 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη.)
♦️️ Η μεταφορά προϊόντος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνεται κατά παράβαση της ΚΥΑ ΕΠΟ η οποία προβλέπει μεταφορά συμπυκνωμάτων προς το λιμάνι Στρατωνίου ή τις εγκαταστάσεις Μαντέμ Λάκκου, καθώς και της θεωρημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπου αναφέρεται η μεταφορά συμπυκνωμάτων μέσω της επαρχιακής οδού Ολυμπιάδας-Στρατωνίου.
♦️️ Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των επιφανειακών αποβλήτων και του επιφανειακού αποδέκτη. Η εταιρεία συγκρίνει τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενεργεί για την ποιότητα εκροών με τα όρια πίνακα της νομαρχίας κατά παράβαση της ΚΥΑ ΕΠΟ. Επίσης δεν συγκρίνει τα αποτελέσματα για τα επιφανειακά νερά όπως προβλέπεται, διενεργεί μετρήσεις συγκέντρωσης μετάλλων και όχι των ολικών συγκεντρώσεων, ενώ δεν περιλαμβάνει τα βαρέα μέταλλα.
♦️️ Η εταιρεία απορρίπτει υγρά απόβλητα σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα όρια της ΚΥΑ ΕΠΟ, προκαλώντας ρύπανση και υποβάθμιση των υδάτων.
♦️️ Μη σύννομη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Μεταφέρει ρυπασμένα χώματα με αρσενοπυρίτη χωρίς έντυπο μεταφοράς επικίνδυνου αποβλήτου, δεν εκτελεί δοκιμές εκπλυσιμότητας για την υγειονομική ταφή των ρυπασμένων χωμάτων της.
Ολα αυτά και αρκετές ακόμη λεπτομέρειες που δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν στο σημερινό μας δημοσίευμα, αλλά περιλαμβάνονται στην έκθεση των 28 σελίδων των επιθεωρητών περιβάλλοντος, αφορούν μόνο την περίπτωση ελέγχων του Ιανουαρίου του 2019.
Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στην «Ελληνικός Χρυσός» ζητώντας τη θέση της επί των νέων πορισμάτων των επιθεωρητών Περιβάλλοντος
«Η Ελληνικός Χρυσός έχει απαντήσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα σε όλες τις αιτιάσεις, μέσω της σχετικής έκθεσης διευκρινίσεων που έχει υποβάλει στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Πέραν αυτού, επισημαίνεται ρητά ότι εφαρμόζει κατά γράμμα την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους όρους που διέπουν τη δραστηριότητά της, υιοθετώντας πρακτικές με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη δραστηριότητά της στην περιοχή.
Οι εγκαταστάσεις και υποδομές της εταιρείας μας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, καθώς και οι τεχνολογίες και μέθοδοι που χρησιμοποιούμε, διέπονται από τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας και βασίζονται απαρέγκλιτα στην αρχή της βέλτιστης περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Μία διεθνώς αναγνωρισμένη περιβαλλοντική πρακτική είναι αυτή της αποκατάστασης & εξυγίανσης των επιφανειών που έχουν επιβαρυνθεί στο παρελθόν από την απόθεση μεταλλευτικών καταλοίπων/υλικών.
Από το 2012 μέχρι και σήμερα, η εταιρεία μας έχει αναλάβει με απόλυτη ευθύνη και έχει ήδη απομακρύνει 2,6 εκατ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων που ήταν αποτεθειμένα στην περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια και σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της εξυγίανσης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.
Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης εντός και εκτός μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, με το οποίο παρακολουθεί με συστηματική καταμέτρηση 12 περιβαλλοντικές παραμέτρους της περιοχής (ενδεικτικά: ατμόσφαιρα, σκόνη, ύδατα, δονήσεις, σεισμικότητα κ.ά.), ενώ το σύνολο των στοιχείων των μετρήσεων ανάλυσης ποιότητας περιβάλλοντος και εκπομπών υποβάλλονται τακτικά στις αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς.
Ως εκ τούτου, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με τη γνωμοδότησή τους, οι Υπηρεσίες όχι μόνο παραβλέπουν τις ουσιώδεις βελτιώσεις που έχει επιφέρει το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην περιοχή και η περιβαλλοντική δράση της εταιρείας εν γένει, αλλά παρακωλύουν και εμποδίζουν την ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου μας, όπως αυτό της περιβαλλοντικής αποκατάστασης που αποτελεί ζωτικής σημασίας έργο για την περιοχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου