Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Ενοχή των 5 από τους 21 κατηγορουμένους στη δίκη των Σκουριών, προτείνει ο εισαγγελέας


Εισήγηση ενοχής για πέντε εκ των κατηγορουμένων της υπόθεσης σχετικά με την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές Χαλκιδικής, το Φεβρουάριο του 2013, έκανε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης Γιώργος Καντζίδης, ζητώντας παράλληλα την απαλλαγή των υπολοίπων 16 ατόμων που κάθονται στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Σε ό,τι αφορά τους πέντε που ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε προς τους δικαστές να καταδικαστούν για τα κακουργήματα της κατασκευής εκρηκτικών υλών και της έκρηξης, καθώς επίσης για τα πλημμελήματα της διακεκριμένης φθοράς με φωτιά και της παράνομης υλοτομίας.

Αντίθετα, για τους ίδιους κατηγορούμενους - όπως και για τους υπόλοιπους - πρότεινε να απαλλαγούν για το σύνολο των υπολοίπων πράξεων που τους καταλογίζονται και μεταξύ αυτών της εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος των υπαλλήλων φύλαξης του εργοταξίου, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και για μια σειρά από πλημμελήματα.


Τεκμηριώνοντας την πρότασή του, στο σκέλος που αφορά την ενοχή για καθένα από τα πέντε πρόσωπα, ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι η φυσική τους παρουσία στο εργοτάξιο συνάγεται, κατά περίπτωση, από τα εξής: την ανίχνευση γενετικού υλικού (DNA) σε σκούφο και καπάκια φωτοβολίδων, την ταυτοποίηση καλύκων με κυνηγετικό όπλο και τις αλλαγές συσκευών κινητών τηλεφώνων μετά το περιστατικό.


Αναφερόμενος στην επίθεση ο κ. Καντζίδης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε "συγχρωτισμός" ξένων "που δεν είχαν ειρηνικές διαθέσεις" με ντόπιους που όσο περνούσε ο καιρός και έβλεπαν ότι δεν ικανοποιούνταν το αίτημά τους να σταματήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή αντιδρούσαν περισσότερο.

Ο ίδιος, επισήμανε, ότι οι δράστες δεν ενήργησαν με ανθρωποκτόνο δόλο, τονίζοντας ότι "εάν ήθελαν να σκοτώσουν δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχουμε νεκρό", ενώ πρόσθεσε ότι ο κοινός τους δόλος "ήταν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους της επιχείρησης ώστε αυτή να έχει πρόβλημα".

Κατά την αγόρευσή του, ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για "έλλειψη σχεδιασμού" από πλευράς Αστυνομίας για την αποφυγή αυτής της επίθεσης, από τη στιγμή μάλιστα, που όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν "κλιμακούμενες αντιδράσεις". "Η έλλειψη σχεδιασμού οδήγησε στη σύλληψη του σχεδίου των Σκουριών", σημείωσε. Σε άλλο σημείο, επισήμανε, ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες που διαπιστώθηκε ότι είχαν κάποιοι κατηγορούμενοι μεταξύ τους δεν αρκούν για να καταστούν αυτοί ένοχοι, κάνοντας κριτική στην Αστυνομία. "Το μέσο της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό, αλλά έγινε ο ίδιος ο σκοπός", σχολίασε.

Νωρίτερα, στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι, όλοι κάτοικοι της Χαλκιδικής, αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους στο επεισόδιο, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Από The case
Η εισαγγελική πρόταση:
---
Για τα αποδεικτικά στοιχεία αναφέρομαι στο σύνολό τους [...] όσον αφορά το DNA θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Το δικαστήριο θα πρέπει να καταλήξει στα αδικήματα που πρέπει να εξετάσει. Υπάρχουν κακουργήματα και πλημμελήματα. Θα αναφέρθώ στα αδικήματα που πράγματι τελέστηκαν.
Για την εγκληματική οργάνωση, είναι ένα αδίκημα για το οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Χρειάζεται ποσοτικό, χρονικό και ποιοτικό κριτήριο. Όσον αφορά το ποσοτικό καλύπτεται. Όσον αφορά το χρονικό, τυπικά φαίνεται ότι καλύπτεται, βέβαια θα πρέπει να αναφέρω ότι αυτή η τυπική αναφορά δεν αποδείχθηκε από τ ο αποδεικτικό υλικό, δηλαδή δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια από τους αστυνομικούς να ενοποιήσουν τις πράξεις που συνέβησαν σε ένα χρονικό πλαίσιο. Δεν αποδείχθηκε ότι σχετίζονται με παλαιότερα γεγονότα στην περιοχή.

Δεν υπάρχει καμμία απολύτως αναφορά από την αστυνομία και καμμία απόδειξη για το χρονικό κριτήριο. Κατά την άποψή μου αν κάποιοι ήταν διευθυντικά στελέχη θα έπρεπε να αναζητηθούν στα πρόσωπα που θεωρήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί, Τόσκας, Καδόγλου, Παπαγεωργίου οι οποίοι δε βρίσκονται στο κατηγορητήριο.

Προτείνω την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας:
Κάποιοι δέχθηκαν σκάγια, κάποιοι περιλούστηκαν με βενζίνη, κάποιοι πέταξαν μολότοφ. Τα αδικήματα αφορούν 8 παθόντες τους security. Ο κύριος Αρ. καταθέτοντας είπε ότι δεν είναι σίγουρος αν οι πυροβολισμοί έγιναν προς το μέρος του.

Δεν είδα επίσης πουθενά να υπάρχει ανάλυση του είδους των βολίδων. Ο μόνος που κατέθεσε ήταν ένας φύλακας που είπε ότι αυτές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν για πουλιά. Άρα αυτές οι βολίδες δεν οδηγούν σε θάνατο.

Ο Γιαν. είπε ότι πετάχτηκαν μολότοφ, αλλά όχι προς το μέρος του, κάπου που δεν υπήρχε άνθρωπος, άρα ούτε και εδώ ανθρωποκτονία. Ο Μον. είπε ότι πετάχτηκαν αλλού μολότοφ και έπεσαν πυροβολισμοί. Είπε ότι υπήρχε δόλος για την ανθρωποκτονία, ήταν ο μόνος. Βέβαια δήλωσε ότι ο σκοπός τους ήταν να ακινητοποιήσουν το όχημα και όχι να σκοτώσουν. Διαπιστώθηκαν σκάγια στο αμάξι μόνο. Ούτε αυτός περιγράφει απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο Καρ. είναι αυτός που δέχθηκε λέει σκάγια στο αλεξίσφαιρο. Εδώ θα πω πάλι για τις βολίδες για τα πουλιά και για την απόσταση. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εκτιμάται η εγγύτητα της απόστασης και οι βολίδες.

Ο Ναν. λέει ότι περιλούστηκε. Υπήρχε κίνδυνος να καούν εδώ οι άνθρωποι αυτοί που ήταν ακινητοποιημένοι. Η παύση της διακινδύνευσης έπαψε επειδή κάποιοι άλλοι πάλι της ομάδας επίθεσης τους απέσυραν.

Συνολικά σε σχέση με τους ακριβείς σκοπούς των δραστών. Πρέπει να ελέγξει το δικαστήριο αν οι άνθρωποι αυτοί ήταν στη διάθεση των δραστών. Πρέπει να δει το δικαστήριο αν ήταν στο έλεός τους και δεν τους έκαναν κακό. Πρέπει να δει αν ήθελαν θάνατο ή όχι και αν ήθελαν γιατί δεν πραγματοποιήθηκε. Δεν υπήρχε περίπτωση έτσι όπως έγινε το περιστατικό να ήθελαν να έχουν νεκρό και να μη το έκαναν. Υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να το πράξουν αν το ήθελαν. Μιλάμε για αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος. Απόπειρα σημαίνει, θέλω να σκοτώσω και για κάποιο λόγο, άσχετο με εμένα, δεν τα καταφέρνω. Ε, αυτός ο λόγος δεν υπήρχε. Αν ήθελαν, μπορούσαν. Και για το συγκεκριμένο αδίκημα το δικαστήριο δεν θα πρέπει επίσης να ασχοληθεί και για αυτήν θα πρέπει να απαλλαγούν.

Τα αδικήματα που έχουν τελεστεί είναι η κατασκευή εκρηκτικών υλών και το πλημμέλημα της διακεκριμένης φθοράς. Σχετικά με την κλοπή για την αφαίρεση κάποιων αντικειμένων από τους φύλακες, κάποιοι μάρτυρες είπαν ότι τους τα πήραν αλλά δε βρέθηκαν πουθενά. Μιλώ για πυροσβεστήρες, αλεξίσφαιρο γιλέκο και κινητά. Υπό προϋποθέσεις αυτό το αδίκημα έχει τελεστεί και αν ναι από ποιους; Έχουμε κάποια πλημμελήματα. Παράνομη υλοτομία έχει τελεστεί.

Σχετικά με άλλο αδίκημα της διατάραξης κυκλοφορίας, συγκοινωνιών, αναφέρομαι σε μάρτυρα που είπε ότι βρισκόταν σε ταβέρνα και είχε πιεί, ανέβηκε στο βουνό, έκανε στην άκρη τα ξύλα και πέρασε. Άρα θα πρέπει το δικαστήριο να παύσει τη δίωξη γι' αυτό.

Το αδίκημα της παράνομης για τον Κοτ. και Ναν. έχει τελεστεί. Και της οπλοφορίας. Η οπλοχρησία τελείται όταν έχει στόχο. Αν θεωρήσει το δικαστήριο ότι δεν έγινε κλοπή, τότε πρέπει να μην το συμπεριλάβει και της οπλοχρησίας. Και για την οπλοχρησία πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει αθώωση. Πρέπει να δούμε ποιος ήταν ο σκοπός των επιτιθέμενων. Αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα είναι ότι ο κοινός δόλος ήταν να κάψουν, να καταστρέψουν και να τρομοκρατήσουν, έτσι ώστε η επιχείρηση να έχει πρόβλημα.

Για το αδίκημα της ληστείας: Ανεβαίνει κάποιος στο βουνό για να κάνει συγκεκριμένες πράξεις. Δε συμμετέχουν σε εγκληματική οργάνωση. Από εκεί και πέρα υπάρχει δόλος για καταστροφή κλπ. Η ληστεία είναι μέσα στο σκοπό τους; Αν ήταν, έπρεπε να κλαπούν και άλλα σημαντικά στοιχεία. Ούτε υπήρχε η παράνομη κατακράτηση ως σχέδιο, άρα η εκτροπή στη ληστεία και στην παράνομη κατακράτηση έγινε μεμονωμένα. Αυτοί που τα έκαναν αυτά ξέφυγαν από το κοινό πλαίσιο δράσης.

[Ο εισαγγελέας αναφέρεται γενικά στις διαδηλώσεις που προηγήθηκαν]
Υπάρχει μια αμιγής ομάδα κατοίκων που επέλεξε αυτόν τον τρόπο - και μιλάω τώρα ως άνθρωπος που έχω βρεθεί σε πορείες - υπάρχουν διαφόρων ειδών διαβαθμίσεων σε αυτούς συμμετέχουν. Υπήρχε εκκρεμής διαδικασία. Οδηγηθήκαμε σε μια μίξη ντόπιων και ξένων, ξένων που ήταν πιο βίαιοι. Αυτή η σύμπτυξη οδήγησε στα συγκεκριμένα επεισόδια. Έγιναν από ανθρώπους άλλης φιλοσοφίας, άλλης πάστας, ξένους, όχι ντόπιους. Οδηγούμαι στην εκτίμηση ότι τα αίτια που ανέπτυξα οδήγησαν κάποιους και, μάλιστα, τους παρόντες κατηγορούμενους, να σκεφτούν να συνεργαστούν με άλλους για την εν λόγω πράξη. Σε αυτό το πλαίσιο και όσον αφορά τις καταστροφές. Από εκεί και πέρα από το ότι η αστυνομία δε λειτούργησε όπως έπρεπε. Έφτασε η αστυνομία να κάνει κάποια έρευνα. Σε σχετική μου ερώτηση που έγινε στον κ. Σαραφόπουλο, που ήταν ιδιαίτερα ικανός να αποφεύγει ερωτήσεις, όταν τον ρώτησα πού ήταν αυτοί, απέφυγε, πήγε στα τηλεφωνήματα.

Έχουμε ένα μέσο που οδηγεί σε ένα σκοπό, το μέσο είναι η άρση απορρήτου. Το λάθος είναι ότι το μέσο δε χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό. Έχω την εντύπωση ότι τα τηλέφωνα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω ξεσκαρτάρισμα. Όχι για να πουν απλά ότι μίλησαν. Θα έπρεπε να διανθιστεί το θέμα των τηλεφωνικών επαφών και σε μια περαιτέρω σχέση, δεν αρκούν μόνο τα τηλέφωνα.

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό κάποιων για στοχοποίηση διαβάζοντας όλη τη δικογραφία, είδε κανένας συγκεκριμένη στοχοποίηση; Όχι πέραν από τους ηθικούς αυτουργούς. Τι στοχοποίηση να υπάρχει για ανθρώπους που δεν είχαν καταδικαστικές διαμάχες πριν; Με βάση τα πειστήρια όπου υπάρχει πρόβλημα για το πως συνελέγησαν. Η αστυνομία όταν ξεκίνησε τις έρευνες δε γνώριζε ποια είναι τα άτομα που ήταν επάνω, ούτε μπορούσε να πεί «θα κάνω τον τάδε ή τον τάδε κατηγορούμενο». Αυτό που έγινε είναι ότι βρέθηκαν κάποια στοιχεία και μετά το άνοιξαν οι αστυνομικοί, όχι το αντίστροφο. Δεν υπάρχει στοχοποίηση.

Για τον κύριο Παγ. έχω να πω το εξής. Αναφέρει ότι βρισκόταν στις Σέρρες. Επ' αυτού έχω να πω ότι υπάρχουν κάποια περιστατικά τα οποία δε μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει: λέει η αστυνομία ότι βρέθηκε στο χώρο ο Παγ. Αν δεχθείτε ότι το Full Face του Παγ. που βρέθηκε πάνω, είναι δικό του και έπεσε στη διάρκεια της επίθεσης, τότε δεν θα πρέπει να λάβετε υπόψη το άλλοθι που έφερε, ένα μάρτυρα για τις Σέρρες.

Γενικά δεν είμαι άνθρωπος που πιστεύει στις συμπτώσεις. Όταν αυτές είναι λίγο περίεργες το μυαλό μου πάει ανάποδα. Το δικαστήριο πρέπει να πειστεί για όσα κατατέθηκαν από το μάρτυρα και ότι τυχαία βρέθηκε η κουκούλα. Ομοίως θα πρέπει να πειστεί ότι τυχαία βρέθηκαν τα σκάγια του Δημ. εκεί πάνω και επίσης συμπτωματικά να δεχθεί ότι ο Δημ. τυχαία άλλαξε το κινητό του τηλέφωνο. Όσον αφορά το πόσο συμπτωματικά άλλαξαν τα τηλέφωνα, άλλαξαν 4 άνθρωποι τηλέφωνα και κράτησαν βέβαια τους ίδιους αριθμούς. Πρέπει το δικαστήριο να το δει αυτό.

Σχετικά με το τρίτο στοιχείο, στις 14 Μαϊου 2014 η έκθεση ανέφερε ότι ανιχνεύθηκε σε καπάκι φωτοβολίδας DNA του Π.Χ. Η έρευνα του δικαστηρίου για το κατά πόσο τα πειστήρια συλλέχθηκαν νόμιμα κλπ πρέπει να γίνει αντίστροφα. Δηλαδή στάλθηκαν 14 καπάκια που κατασχέθηκαν νόμιμα με έκθεση που συντάχθηκε μετά την επίθεση. Απεστάλησαν αυθημερόν και ελέγχθηκαν. Από αυτά δε βρίσκεται βιολογικό υλικό. Από τις ερωτήσεις του δικαστηρίου δεν κατάλαβα τι εννοούσε για τα καπάκια. Για εμένα η φυσική παρουσία των Παγ., Δημ., Παπ., είναι προφανής. Ένα δεύτερο αντικειμενικό στοιχείο είναι το πώς 4 άνθρωποι άλλαξαν τηλ; Με βάση τις τηλεφωνικές κλήσεις μπορεί το δικαστήριο να θεωρήσει ότι η αντικειμενική απόδειξη, εκτός των τριών, μπορεί να πάει και στους Πρ. και Παν..

Από τη στιγμή που υπάρχει κοινή απόφαση των ατόμων που βρέθηκαν στο χώρο, εάν ο σκοπός ήταν η κατασκευή, η φθορά κλπ, τότε αφορά τα άτομα που είχαν φυσική παρουσία και προανέφερα. Δεν πρέπει το δικαστήριο να εκτιμήσει το ποιος τις κατασκεύασε.

Σχετικά με την παράνομη κατακράτηση, παράνομη υλοτομία κλπ και τη ληστεία, έχω να πω ότι αν δεχθεί το δικαστήριο ότι τελέστηκε, τότε το δικαστήριο έχει την ευχέρεια ότι δεν τελέστηκε από τους κατηγορούμενους. Υπάρχει πρόβλημα, δεν ήταν στον κεντρικό σχεδιασμό. Για την παράνομη κατακράτηση επίσης πρέπει να απαλαγούν. Για την παράνομη οπλοφορία μόνο για τον Δημ μπορώ να πω.

Προτείνω:
Ο κ. Παγ. ένοχος για κατασκευή υλών έκρηξης, και διακεκριμένες φθορές. Να συμπεριληφθεί η παράνομη υλοτομία. Απαλλαγή όλων των υπόλοιπων αδικημάτων.
Για τον Δημ., όμοια πρόταση.
Για τον Παν., ομοίως.
Για τους Πρ και Παπ., να κριθούν ένοχοι για εκρηκτικές ύλες και διακεκριμένη φθορά.
Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους προτείνω να απαλλαγούν.

Το δικαστήριο διέκοψε.

Την Δευτέρα 19/11 η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου