Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα: Κατασκευάζεται σε σεισμικό ρήγμα με όρους «Eldorado» καταγγέλλουν κάτοικοι


Σταυρούλα Πουλημένη- Το θέμα της κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στο φράγμα του Κοκκινόλακκα επαναφέρουν κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής με καταγγελία τους προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέροντας ότι οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Eldorado Gold  εν δυνάμει εγκυμονούν μέγιστο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Στους κινδύνους από την χωροθέτηση και κατασκευή του ΧΥΤΕΑ  έχει επανειλημμένως αναφερθεί και ο σεισμολόγος Κ. Παπαζάχος δεδομένου ότι βρίσκεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας που στο παρελθόν έχει δώσει πολύ μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς για την περιοχή.


Η καταγγελία των 20 κατοίκων της Χαλκιδικής κατατέθηκε στις 16 Αυγούστου όχι μόνο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και στις αρμόδιες διευθύνσεις και την Ελληνικός Χρυσός. Σε αυτή περιγράφονται οι κατασκευαστικές αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει μονομερώς η Ελληνικός Χρυσός «δημιουργώντας τετελεσμένα» για την κατασκευή ενός ΧΥΤΕΑ που η εταιρεία εναποθέτει τα απόβλητα της δραστηριότητάς της σε μια περιοχή που απέχει μόλις 500 μέτρα από τον κοντινότερο οικισμό.

Οι κάτοικοι διερωτώνται μεταξύ άλλων «γιατί συνεχίζει τη λειτουργία του ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα όταν κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις αυτής της λειτουργίας στο υδάτινο σύστημα;».  Θέτουν ακόμη το ερώτημα «πώς νομιμοποιείται η λειτουργία των εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Ολυμπιάδα όταν δεν υπάρχει ασφαλής χώρος εναπόθεσης αποβλήτων;» και ζητούν από τη Διοίκηση «να τερματίσει τις αυθαιρεσίες της εταιρίας και να αναλάβει τις ευθύνες της για προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών».

Συγκεκριμένα στην καταγγελία τους οι κάτοικοι τονίζουν ότι η εταιρεία  με αποκλειστική ευθύνη της ήδη από το 2013 έχει προχωρήσει σε αλλαγή σχεδιασμού και υλοποίηση της κατασκευής του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα της περιοχής Μαντέμ Λάκκος Χαλκιδικής κατά παράβαση των αντίστοιχων περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία αυθαίρετα μετέβαλε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και δεν χρησιμοποίησε αργιλικό φραγμό πάχους 0.6 m, γεγονός που καθιστά τον υπό κατασκευή ΧΥΤΕΑ εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς ακυρώνεται η δυνατότητα υγρομόνωσης του. Εντύπωση προκαλεί για τους κατοίκους ότι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, η Διοίκηση «όχι μόνο δεν σταμάτησε την αυθαιρεσία της εταιρίας αλλά από το 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 αδειοδοτεί προσωρινά τον ΧΥΤΕΑ και έτσι δεχόταν και εξακολουθεί να δέχεται παρανόμως επικίνδυνα εξορυκτικά απόβλητα ενώ δεν τυγχάνει κανενός νομίμου ερείσματος αδειοδότησης».

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες οι διαφοροποιήσεις στην κατασκευή του ΧΥΤΕΑ,  κυρίως λόγω του χαρακτήρα των αποβλήτων ως επικίνδυνων, επιφέρουν σημαντικούς κινδύνους στην υγεία των κατοίκων και σημαντική υποβάθμιση των υδάτινων συστημάτων της περιοχής.

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι καταγγέλλουν το θέμα του αυθαίρετου τρόπου κατασκευής του ΧΥΤΕΑ καθώς ήδη στο παρελθόν έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για το ζήτημα ενώ για τις προσωρινές αδειοδοτήσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ με την εκδίκαση της υπόθεσης ακόμη να εκκρεμεί.

Δεν είναι όμως μόνο οι κάτοικοι που αντιλήφθηκαν παραβάσεις εκ μέρους της εταιρείας στον ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακκα. Η μεταβολή του συστήματος στεγάνωσης του ΧΥΤΕΑ και η παράλειψη αργιλικού φραγμού βεβαιώνονται από τους ίδιους τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην πράξη βεβαίωσης παράβασης στις 30 Σεπτεμβρίου το 2015. Δημιουργεί, έτσι, ακόμη εκ νέου ερωτήματα για τη νομιμότητα των ενεργειών της Ελληνικός Χρυσός το γεγονός ότι με έγγραφο του το ίδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος διαπιστώνει ότι δεν έχει δοθεί έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία για τις αλλαγές στο έργο και ζητά να εξεταστεί από Επιστημονική Επιτροπή αν οι διαφοροποιήσεις στην κατασκευή του ΧΥΤΕΑ αποδίδουν ισοδύναμο αποτέλεσμα σύμφωνα με τους όρους της ΚΥΑ.  Η  διαδικασία αυτή, όμως, σκόπιμα, σύμφωνα με την καταγγελία, εδώ και έξι μήνες δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς η Ελληνικός Χρυσός υποχρηματοδοτούσε τη λειτουργία της Επιστημονικής Επιτροπής για να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Να σημειωθεί ότι καθημερινά μεταφέρονται επικίνδυνα εξορυκτικά απόβλητα από την Ολυμπιάδα προς το Μαντέμ Λάκκο, με τελικό χώρο απόθεσης τον ΧΥΤΕΑ Κοκινόλακκα. Έτσι οι κάτοικοι δικαίως διερωτώνται «με ποιο τρόπο διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον όταν από τον δρόμο του Στρατωνίου μεταφέρονται, σε εκατοντάδες δρομολόγια φορτηγών, τοξικά απόβλητα τα οποία η εταιρεία σκοπίμως δεν χαρακτηρίζει έτσι ώστε να γνωρίζουμε την επικινδυνότητά τους, υπό τον καθημερινό μάλιστα κίνδυνο περιβαλλοντικού ατυχήματος όπως στις 10 Μαρτίου;»
«Από την Διοίκηση αυτό που περιμένουμε είναι το αυτονόητο να εφαρμόζεται ο νόμος. Από την στιγμή που υπάρχουν εκκρεμότητες που τις πληροφορηθήκαμε από το 2015 με τις βεβαιώσεις από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αλλά και με έγγραφα μέσα από το Υπουργείο ζητάμε η εταιρεία να υποχρεωθεί να λειτουργεί σύμφωνα με την Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία και όχι με αυτά που την βολεύουν» σημειώνει ο Κώστας Ευθυμίου, κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.

«Η ανησυχία μας εκπορεύεται μέσα από τα ίδια τα έγγραφα του Υπουργείου. Το φράγμα σχεδιάστηκε να φτιαχτεί πάνω σε ένα σεισμικό ρήγμα. Αυτό δεν το έλαβαν υπόψη τους παρά τις βεβαιώσεις επιστημόνων στο ζήτημα αυτό. Το χειρότερο είναι ότι κατασκευάζεται και έξω από τις προδιαγραφές που έχει αδειοδοτηθεί η εταιρεία» προσθέτει ο Κώστας Ευθυμίου ενώ παράλληλα αναφέρεται στις αντικρουόμενες τοποθετήσεις γύρω από τις ανησυχίες των κατοίκων από υπηρεσίες του Υπουργείου. «Στις 15/2/2017 υπηρεσία του ΥΠΕΝ εξέδωσε ένα χαρτί που λέει ότι τα πράγματα γίνονται σωστά και στις 23/3/2017 από το ίδιο το Υπουργείο ανατέθηκε στην ΕΠΙΤΗΡΩ να διερευνήσει κατά πόσο ο τρόπος που κατασκευάζει η εταιρεία το φράγμα του Κοκκινόλακκα είναι ισοδύναμος με τον τρόπο για τον οποίο αδειοδοτήθηκε. Ομολογούν όλοι μαζί μία παραβίαση εκ μέρους της εταιρείας και ενώ το φράγμα έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί ψάχνουν να βρουν αν αυτό που έχει συμβεί είναι ή όχι ισοδύναμο. Αν αυτό δεν είναι παραλογισμός τι είναι; Δεν μιλάμε για μια μικρή κατασκευή αλλά για ένα φράγμα που θα φιλοξενήσει εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων και από τη μεριά του Υπουργείου αλλά και της εταιρείας δείχνει ότι δεν τους ενδιαφέρει τι θα συμβεί στην περιοχή» καταλήγει.

Το Κόκκινο Θεσσαλονίκης ήρθε σε επικοινωνία με την Ειρήνη Γκόγκου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης του ΥΠΕΝ για τις τεχνικές αδειοδοτήσεις η οποία ερωτηθείσα για το ζήτημα αυτό απάντησε ότι η υπηρεσία της έδωσε σχετική έγκριση για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα αφού η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε νέα γεωτεχνική μελέτη και εφόσον η Διεύθυνση έκρινε ότι οι διαφοροποιήσεις στην κατασκευή του παράγουν ισοδύναμο αποτέλεσμα κατά απαίτηση του όρου ΑΕΠΟ και της σχετικής ΚΥΑ. Υπό αυτήν την έννοια, σύμφωνα με την ίδια, δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.


Ακούστε τι είπε ο Κώστας Ευθυμίου, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου