Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Σαθρό κατηγορητήριο με αστυνομικά... ευτράπελα

Πρόωρο... τέλος για τους μάρτυρες κατηγορίας στη «μεγάλη δίκη των Σκουριών» και επίσπευση της διαδικασίας από το δικαστήριο.
Αρκετοί αστυνομικοί δεν εμφανίστηκαν να καταθέσουν στο ακροατήριο -προς το παρόν χωρίς σαφείς εξηγήσεις και δίχως συνέπειες- ενώ η έδρα περιέκοψε ορισμένες εκ των προγραμματισμένων συνεδριάσεων, καθώς η τροπή που παίρνουν τα πράγματα δείχνει ότι η διαδικασία θα είναι αρκετά πιο σύντομη απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Προς το παρόν πάντως, η εξέταση των μαρτύρων αστυνομικών, που συνεχίστηκε χθες (4η μέρα της δίκης - 3η της ακροαματικής διαδικασίας), κατέδειξε περισσότερο το αλαλούμ και την ασυνεννοησία που επικρατούσε μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. παρά την ενοχή των 21 κατηγορουμένων που φέρονται ως η «εγκληματική οργάνωση» κουκουλοφόρων η οποία επιτέθηκε στο εργοτάξιο της εταιρείας χρυσού, στις Σκουριές, τον Φλεβάρη του 2013.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης εξέτασαν τον αξιωματικό της κρατικής ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που «ανέλυσε» τα στοιχεία προσδιορίζοντας τις ταυτότητες των κατηγορουμένων με ένα μάλλον... πρωτοφανές σκεπτικό: ότι ήταν «αντιδρώντες, κυνηγοί και υλοτόμοι» της περιοχής!
Από τις διευκρινίσεις που κλήθηκε να δώσει στην υπεράσπιση ωστόσο, κατέπεσαν πολλοί κατηγορηματικοί ισχυρισμοί του που είχε καταθέσει τη Δευτέρα στο δικαστήριο.
Αρκετές φορές αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν, ακόμη και να αμφισβητήσει αρχικές δικές του κρίσεις, όπως ο τρόπος που αξιοποίησε η κρατική ασφάλεια Θεσσαλονίκης τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας για να εντοπίσει τους κατηγορούμενους το βράδυ της επίθεσης.
Με βάση τεχνικά στοιχεία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για το εύρος κάλυψης της περιοχής, ο μάρτυρας αστυνομικός αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν έχει επαρκείς τεχνικές γνώσεις για να δώσει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις...
Η αξιοπιστία αυτών που συνέταξαν τη μάλλον σαθρή δικογραφία έγινε ακόμη περισσότερο αμφισβητήσιμη μετά τις καταθέσεις αστυνομικών της Χαλκιδικής. Αυτοί παραδέχτηκαν ότι ο «τόπος του εγκλήματος» δεν αποκλείστηκε όπως θα έπρεπε να έχει γίνει γιατί... «ήταν μεγάλος και κάτι τέτοιο ήταν τεχνικώς αδύνατο», ότι δεν μάζεψαν οι ίδιοι τα πειστήρια από την περιοχή αλλά τα παρέλαβαν από σεκιουριτάδες της εταιρείας χρυσού κι επίσης ότι άργησαν τουλάχιστον δύο ώρες να φτάσουν επιτόπου, όταν εργολάβοι που κάηκαν τα οχήματά τους στην επίθεση έφτασαν στο σημείο σε λιγότερο από 20-30 λεπτά!
Σε ερώτηση αν έκαναν οι ίδιοι κάποια έρευνα όταν έφτασαν, παραδέχθηκαν πως «όχι», διότι, όπως εξήγησαν στο δικαστήριο, «δεν προβλέπεται έρευνα στο σκοτάδι»!

ΕΛΑΣ «εναντίον» Ασφάλειας

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες καταθέσεις τους -σε ύφος και ουσία- με εκείνες των συναδέλφων τους της κρατικής ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατέδειξαν επίσης την υφέρπουσα κόντρα μεταξύ των δύο υπηρεσιών. Με τις καταθέσεις αυτές χθες, η έδρα δέχτηκε ότι κλείνει ο κύκλος των μαρτύρων κατηγορίας που, αν και 73 αρχικά, περιορίστηκαν σημαντικά εξαιτίας της απουσίας αρκετών αστυνομικών. Ενα ερώτημα είναι αν το δικαστήριο θα τους θεωρήσει αδικαιολογήτως απόντες και θα κρίνει αναγκαία την παρουσία τους ή όχι.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η δίκη διακόπηκε χθες το απόγευμα, για να συνεχιστεί στις 13 Νοεμβρίου με τις καταθέσεις των επίσης πολλών μαρτύρων υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος και ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου