Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση του αθλητικού συλλόγου CARDUUS BIKES σχετικά με το ποδηλατικό διήμερο στην Αρναία με την χορηγία της EL DORADO

Ο αθλητικός σύλλογος Ιερισσού «Carduus bikes” είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος που προσπαθεί να μυήσει, νέους και μεγαλύτερους ανθρώπους, στη μαγεία της ποδηλασίας. Ως τέτοιος, διδάσκεται και εμπνέεται από ιστορικούς συλλόγους ποδηλασίας οι οποίοι έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές με την ποδηλασία και έχουν βγάλει μεγάλους αθλητές οι οποίοι εκπροσωπούν την Ελλάδα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να κάνουμε μια παρέμβαση, που για εμάς είναι ζωτικής σημασίας.
Με λύπη αντιληφτήκαμε ότι το ποδηλατικό διήμερο 08/09 και 9/9/18 στην Αρναία Χαλκιδικής ,του οποίου διοργανωτές ήταν οι δυο σύλλογοι από την Θεσσαλονίκη, έγινε με χορηγία της EL DORADO, της οποίας οι δραστηριότητες και οι πρακτικές της αντιτίθενται κατά πολύ στη φιλοσοφία του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος τα οποία πρεσβεύει η ποδηλασία όχι μόνο σαν άθλημα αλλά και σαν τρόπος ζωής. 

Κατηγορηματικά διευκρινίζουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να προσβάλλουμε ή να θίξουμε διοργανωτές, ποδηλατικά σωματεία και αθλητές που πήραν μέρος στον αγώνα . επιθυμούμε όμως να θέσουμε προβληματισμούς διότι πιστεύουμε ότι η ποδηλασία δεν μπορεί να συνυπάρξει με την αλόγιστη και ληστρική εκμετάλλευση, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, την μετατροπή των ρεμάτων σε λίμνες τοξικών αποβλήτων και την μετατροπή της Βόρειας Χαλκιδικής σε απέραντο μεταλλευτικό πεδίο. Κατά συνέπεια είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Χαλκιδική.
Θα εκτιμούσαμε βαθύτατα εάν η άποψη που έχει ο καθένας σχετικά με την μεταλλευτική δραστηριότητα, σχηματιζόταν έπειτα από πολύπλευρη ενημέρωση , πράγμα το όποιο νομίζουμε πως δεν έγινε.
Η αντίθεση μας στην εξόρυξη χρυσού βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μελέτες πανεπιστημίων που αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής και δεν είναι απλά μια στείρα άρνηση όπως κάποιοι ισχυρίζονται Ουδέποτε σχηματίσαμε άποψη με γνώμονα χρηματικά ποσά και χορηγίες που κάνουν (χωρίς ουσιαστικό κόστος για αυτές, μη αποδίδοντας τίποτα στο Δημόσιο από την δραστηριότητά τους ) πολυεθνικές εταιρίες, όπως η EL DORADO .
Σαν σωματείο, όπως αναφέρεται και στις αρχές του καταστατικού μας, πρεσβεύουμε και αγωνιζόμαστε για τη διάδοση της σωματικής άσκησης, τη χρήση μη ρυπογόνων μέσων μεταφοράς, το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος για αυτούς τους λόγους άλλωστε επιλέξαμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ως μέσο έκφρασης, μεταφοράς και άθλησης.
Σκοποί που αντιστρατεύονται τα σχέδια και OI συνέπειες από την παρουσία της EL DORADO.
Θα θέλαμε να ζητήσουμε από διοργανωτές και σωματεία να σκεφτούμε σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο εταιρείες «εισβάλλουν» ,με σκοπό να γίνουν αποδεκτές, σε κοινωνίες ξεχνώντας τις ζημιές που προκαλούν και να προβληματιστούμε όλοι αν θα πρέπει να δεχόμαστε τις προτάσεις για χορηγία από εταιρείες σαν την EL DORADO
Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός, θα θέλαμε να καλέσουμε , όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει από κοντά αυτό τον τόπο που καταστρέφεται καθώς και όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για το τι σημαίνει εξόρυξη χρυσού, σε μια ποδηλατική συνάντηση – εκδρομή στο Όρος Κάκαβος ,το βουνό όπου η εταιρεία EL DORADO έχει κάνει κατάληψη, πολλά χρόνια τώρα, καταστρέφοντας το δάσος, λεηλατώντας τους φυσικούς πόρους, ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, μολύνοντας την θάλασσα και τελικά θέτοντας σε εξαιρετικό κίνδυνο τις ζωές, τις δραστηριότητες και το μέλλον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου