Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Δήμος Αριστοτέλη σε Κυβέρνηση: Μην υποκύψετε στον εκβιασμό της Eldorado


Την τακτική της Eldorado Gold «να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους (στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές) σαν πιόνια στα κερδοσκοπικά της παιχνίδια» καταδικάζει ο δήμος Αριστοτέλη, με αφορμή τη νέα αναστολή εργασιών στο εργοτάξιο στη Χαλκιδική, ενώ παράλληλα καλεί την κυβέρνηση «(...)να μην υποκύψει ξανά στον εκβιασμό της εταιρείας δημιουργώντας νέα προβληματα στο φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον του τόπου».

Στην ανακοίνωσή του, ο δήμος Αριστοτέλη υποστηρίζει ότι η εταιρεία πήγε στην περιοχή για να επενδύσει με συγκεριμένους όρους και προϋποθέσεις, αλλά «τα σχέδιά της έχουν ανατραπεί, μετά τη μεγαλειώδη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας». «Καμιά επίπλαστη "νομιμότητα", καμιά δήθεν "βέλτιστη πρακτική και τεχνολογία" δεν μπορεί πια να περάσει αβρόχοις ποσί. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση τόσο με την "απόφαση Σκουρλέτη", όσο και με την πρόσφατη προσφυγή στη διαδικασία της Διαιτησίας αμφισβητεί ευθέως και την πληρότητα αλλά και την χρησιμότητα αυτής της "επένδυσης"» αναφέρεται.

Στο μεταξύ, με δική του ανακοίνωση, το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού-Χαλκού, επισημαίνει ότι καταθέτει προσφυγή στη δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας «για το παράνομο της προσωρινής άδειας απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στον μη αδειοδοτημένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα, από την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας παράλληλα και το αρμόδιο υπουργείο για τις απαράδεκτες και περιβαλλοντολογικά επικίνδυνες αδειοδοτήσεις του». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται: «Δεν μας εξέπληξε καθόλου η καινούργια ανακοίνωση της Eldorado, καθώς οι εκβιασμοί αποτελούν πάγια τακτική δική της και όλων των πολυεθνικών (...) Με αγωνία περιμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης για να διαπιστώσουμε αν όντως ζούμε σε ευνομούμενη και όχι τριτοκοσμική χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο καναδικός όμιλος της Eldorado Gold ανακοίνωσε ότι θέτει σε καθεστώς συντήρησης το υπό ανάπτυξη έργο των Σκουριών στη Χαλκιδική. 'Οπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωσή του ομίλου, «παρά το γεγονός ότι ο διάλογος με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) συνεχίστηκε, αυτό δεν προέβη μέχρι στιγμής στην έκδοση της άδειας τροποποίησης για την Εγκατάσταση Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, ενώ δεν διευθετήθηκαν και άλλα θέματα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου