Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Εκδόθηκαν οι άδειες για τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας

Από tvxs
Εκδόθηκαν σήμερα από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύο άδειες για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας, σε συνέχεια των δηλώσεων Σταθάκη για ολοκλήρωση κατά 100%της αδειοδότησης μέσα στην εβδομάδα.
Νωρίτερα σήμερα ο Γιώργος Σταθάκης, μετά από συνάντηση που είχε με εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός στο υπουργείο, ανακοίνωσε ότι η αδειοδότηση για την Ολυμπιάδα θα γινόταν άμεσα - έως αύριο, ανέφερε - ενώ η περίπτωση των Σκουριών θα πάει στη διαιτησία που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες.  Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός έφτασαν το πρωί με τρία πούλμαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου έκαναν κατάληψη. Υπήρξε και ένταση με τους άντρες των ΜΑΤ που προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Τελικά οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον υπουργό και όπως σημειώθηκε «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και κατέληξε σε κοινό πλαίσιο». 

Η κινητοποίηση έγινε παρά την ανακοίνωση Σταθάκη από, χθες ότι η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και θα διευθετηθεί εντός των ημερών. Χαρακτήρισε μάλιστα «άνευ ουσίας και ολίγον πυροτέχνημα» το τελεσίγραφο της Eldorado Gold, υπογραμμίζοντας πως η εταιρεία γνώριζε εδώ και καιρό ότι οι σχετικές άδειες θα εκδίδονταν εντός της εβδομάδας, όπως και συνέβη. «Η εταιρεία έχει ευχέρεια στο να πολιτικολογεί [...] αλλά δεν έχει άλλοθι αναστολής των εργασιών στην Ολυμπιάδα», είχε τονίσει. 
Από την πλευρά της η εταιρεία, χθες υποχώρησε, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης να υποστηρίζει στον ΣΚΑΙ ότι η διαιτησία αφορά τεχνικό και όχι περιβαλλοντικό πρόβλημα και να προσθέτει: «Δεν απειλούμε, δεν είναι τελεσίγραφο». Είχε προηγηθεί ομοβροντία πυρών από κυβερνητικά στελέχη εναντίον της Eldorado με κεντρικό μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και ότι η εταιρεία πρέπει να σεβαστεί τη σύμβαση που έχει υπογράψει.
Τι αφορούν οι δυο άδειες 
Με την πρώτη απόφαση τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας, και επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο - απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3, το δεξιό αντέρεισμα, την ανάντη παρειά του κατάντη αναχώματος και την λίμνη εκτάκτου ανάγκης του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών».
Με την δεύτερη, χορηγείται στην Ελληνικός Χρυσός άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, διάρκειας τριών ετών, με τον περιορισμό η ποσότητα του επεξεργαζόμενου μεταλλεύματος ετησίως να μην υπερβαίνει τις 400.000 τόνους, όπως και να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τη συμμόρφωση προς τους κανονισμούς λειτουργίας και συντήρησης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου