Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Καταδίκη 78χρονου(!) για τα μπλόκα στην Ιερισσό

Και δαρμένος και καταδικασμένος ο 78χρονος μπαρμπα-Θόδωρος

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Και δαρμένος και καταδικασμένος! Ενας 78χρονος παππούς πλήρωσε χθες τη νύφη για τα όσα διαδραματίστηκαν στις 10 Ιουλίου του 2013, στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, σ’ ένα από τα πολλά επεισόδια του σίριαλ με τις αστυνομικές αυθαιρεσίες της εποχής, όταν τα ΜΑΤ εισέβαλλαν στα σπίτια κατοίκων, έκαναν έρευνες για όπλα και συνελάμβαναν κόσμο προστατεύοντας τα συμφέροντα της εταιρείας χρυσού.

Ο μπαρμπα-Θόδωρος καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου σε φυλάκιση 12 μηνών για αντίσταση κατά της αρχής, αλλά με τριετή αναστολή, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του ουδέποτε είχε εμπλοκή με τον νόμο. Αξιοσημείωτο ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπ’ όψιν ότι οι αστυνομικοί είχαν ξυλοφορτώσει τόσο άσχημα τον ηλικιωμένο άνδρα ώστε χρειάστηκε να νοσηλευτεί πέντε ημέρες στο νοσοκομείο, όπως προέκυπτε από τα έγγραφα που προσκόμισε.

Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός που τον συνέλαβε ήταν κατηγορηματικός! Συμμετείχε, είπε, σ’ ένα από τα μπλόκα που στήνονταν εκείνες τις μέρες στην περιοχή ως αντίδραση των κατοίκων για τη σύλληψη και προφυλάκιση δύο άλλων συγχωριανών τους. «Τον γνώρισα από μια κόκκινη μπλούζα. Καθένας μας κυνηγούσε έναν. Ετρεχε στον λόφο να διαφύγει. Τον εντόπισα και τον έπιασα. Κατά τη σύλληψη αντέδρασε, με χτυπούσε με χέρια και με πόδια», ανέφερε.

Ενας άλλος μάρτυρας, κάτοικος της περιοχής επίσης, υποστήριξε ότι ο κυρ Θόδωρος δεν συμμετείχε σε επεισόδια. «Ξαφνικά είδαμε τους αστυνομικούς να έρχονται προς το μέρος μας κι αρχίσαμε να τρέχουμε προς τον λόφο να διαφύγουμε», υποστήριξε.

Ο ίδιος ο ηλικιωμένος, απολογούμενος, είπε ότι καθόταν σ’ ένα παγκάκι όταν τον έπιασε ο αστυνομικός και όχι μόνο δεν ήταν σε θέση να αντισταθεί, αλλά υπέστη και άγριο ξυλοδαρμό από τους κατηγόρους του, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η παραμονή του σε νοσοκομείο τις επόμενες μέρες.

«Δεν σας πιστεύω, είστε ένοχος», είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας και πρότεινε την καταδίκη του κατά το κατηγορητήριο, εισήγηση με την οποία ευθυγραμμίστηκε η πρόεδρος του δικαστηρίου και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή λόγω πρότερου έντιμου βίου.

Η χθεσινή καταδικαστική απόφαση είχε όμως και μια άλλη παράμετρο. Προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους κατοίκους και τους ανθρώπους του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. «Δυστυχώς διαλυθήκαμε. Κι όταν διαλύεται κάτι, αυτά είναι τα αποτελέσματα», είπε κάποιος αναφερόμενος με νόημα στα μόλις 20 άτομα που συγκεντρώθηκαν στο δικαστήρια για συμπαράσταση στον μπαρμπα-Θόδωρο.

Συντάκτης:
Νίκος Φωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου