Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

«Αθεράπευτο» το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ / Eldorado Gold


Στις 5 Ιουλίου 2016, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επέστρεψε στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. το Παράρτημα «Τεχνική μελέτη μεταλλουργικής μονάδας χαλκού, χρυσού και θειϊκού οξέος Μαντέμ Λάκκου», ζητώντας απ’ την εταιρία να απαντήσει σε μια σειρά τεχνικών προβλημάτων και να παραθέσει στοιχεία για την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου ακαριαίας τήξης (flash smelting). Στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, η εταιρία απάντησε καταθέτοντας στο ΥΠΕΝ «αίτηση θεραπείας» για την ανάκληση αυτής της απόφασης, χωρίς να απαντάει τεκμηριωμένα στα ουσιώδη ζητήματα που έθεταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ. Έχοντας εξετάσει την «αίτηση θεραπείας» της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., το ΥΠΕΝ την απέρριψε στις 2 Νοεμβρίου 2016 (Αρ. Πρωτ. ΔΜΕΒΟ/Α/Α.10.ΤΜ.6/182906-3369).


Για μας, αυτή η απόρριψη σημαίνει πως τελικώς η μεταλλουργία ήταν μάλλον ένα κερασάκι στην τούρτα του επενδυτικού σχεδίου για να προχωρήσει η Ελληνικός Χρυσός σε εξορύξεις στην περιοχή χωρίς να έχει την πρόθεση να παράξει καθαρά μέταλλα στη χώρα - υποχρέωση που απορρέει απ’ τη σύμβαση της με το Ελληνικό Δημόσιο.

Με επιστημονικά τεκμηριωμένες καταγγελίες, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως:
  • Η εξόρυξη στις Σκουριές, και η κατασκευή φραγμάτων μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω στον μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής.
  • Η επέκταση της εξόρυξης κάτω απ’ το οικισμό της Στρατονίκης, με αποτέλεσμα επικίνδυνες ρωγματώσεις σε σπίτια και κτήρια του οικισμού και καθιζήσεις εδαφών.
  • Η απόθεση εξαιρετικά επικίνδυνων μεταλλευτικών αποβλήτων στον Κοκκινόλακα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε βαρέα μέταλλα (αρσενικό, μόλυβδο, κ.α.) πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα.
Όλα τα παραπάνω, καθώς και η μη εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργίας, κάνουν αυτό το εξορυκτικό σχέδιο εξαιρετικά επικίνδυνο για το περιβάλλον, τους ανθρώπους και την οικονομία του τόπου.

Αποδεικνύεται ότι ούτε δημόσιο όφελος προκύπτει, ούτε περιβαλλοντικά ασφαλές είναι αυτό το εξορυκτικό σχέδιο. Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις το έχει πει αυτό με πολλούς τρόπους, επιστημονικά τεκμηριωμένους και επί σειρά ετών. Ήδη έχει γίνει μια πολύ σημαντική καταστροφή στο περιβάλλον και η Διοίκηση θα πρέπει επιτέλους να τα πάρει όλα αυτά πολύ σοβαρά υπόψιν. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και οι Επιθεωρητές Μεταλλείων και, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στο σταμάτημα όλων των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου πριν η περιβαλλοντική ζημιά γίνει ακόμα χειρότερη.

Εμείς απ’ τη δική μας τη μεριά θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να σταματήσει αυτό το καταστροφικό εξορυκτικό σχέδιο. Είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, απ’ όποια μεριά κι αν είμαστε, και να προστατέψουμε τη ΒΑ Χαλκιδική, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και αυτά που είναι πολύτιμα για να συνεχίσουν κι οι άλλες γενιές τη ζωή σ’ αυτό το τόπο.

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου