Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Στο σκαμνί 21 για τον εμπρησμό στις Σκουριές


Οικογενειάρχες, κάτοικοι της Χαλκιδικής, που αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση, παραπέμπονται σε δίκη με βαρύτατες κατηγορίες, έχοντας την υποστήριξη ενός ευρέος κινήματος αλληλεγγύης

Κρίσιμη η επόμενη Πέμπτη, 9 Ιουνίου, για την υπόθεση των Σκουριών, καθώς 21 κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής καλούνται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την πολύκροτη υπόθεση εμπρησμού στο εργοτάξιο της εταιρείας χρυσού, που είχε σημειωθεί στις 17 Φλεβάρη του 2013.

Η υπόθεση έχει τον αριθμό 6 στο πινάκιο του δικαστηρίου και αν λήξει έως τότε η αποχή των δικηγόρων, είναι πολύ πιθανό να εκφωνηθεί.


Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι φερόμενοι ως δράστες, απλοί οικογενειάρχες και κάτοικοι της περιοχής στην πλειονότητά τους, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών και άλλες.

Τέσσερις από τους κατηγορουμένους είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, για να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μήνες μετά. Ολοι οι κατηγορούμενοι κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πολυγύρου απάλλαξε από τις κατηγορίες για την ίδια υπόθεση έναν από τους κατοίκους.

Δεκάδες Χαλκιδικιώτες εξαναγκάστηκαν τότε να δώσουν γενετικό υλικό στην αστυνομία, ενώ ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ανησυχούσε μήπως χαθεί η «επένδυση»...

Στο μεταξύ, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα, διοργανώνεται συναυλία οικονομικής ενίσχυσης των διωκόμενων αγωνιστών ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.

«Οι διώξεις ώς τώρα ξεπερνούν τις 450. Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του σ’ αυτόν τον αγώνα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στην αισχρή προσπάθεια που γίνεται για να φιμώσουν το κίνημα. Το κίνημα ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί τη μέγιστη τρομοκρατία και καταστολή από το κράτος και την αστυνομία.

»Στέλνουμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα ότι είμαστε εδώ και συνεχίζουμε δυναμικά, μέχρις ότου αποχωρήσουν οριστικά όσοι καταπατούν τη φύση, την ελευθερία μας, τις ζωές και την υγεία των παιδιών μας», αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου