Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

#apergia: Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο ασφαλιστικό της κυβέρνησης
Τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Πέμπτης στο πλαίσιο της 24ωρης Γενικής Απεργίας ενάντια στο ασφαλιστικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι αντιπροσωπείες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η ΕΔΟΘ, σωματεία και συνδικάτα συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σωματεία, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, πραγματοποίησαν πορεία προς το ΕΚΘ, όπου και συνέχισαν με την κεντρική πορεία.

Από Alterthess
Χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης η ένταση που υπήρξε μεταξύ μελών του κινήματος ενάντια στο χρυσό αλλά και σωματείων με τους μεταλλωρύχους της Ελληνικός Χρυσός, ένταση που εκτονώθηκε στη συνέχεια με την διάσπαση της πορείας: στη συμβολή των οδών Ιασωνίδου και Εγνατία το μπλοκ των μεταλλωρύχων με αυτό του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ και των εργαζομένων του ΟΑΣΘ απομονώθηκε και αναγκάστηκε να στρίψει προς τα δυτικά, ενώ ο βασικός κορμός της πορείας κατευθύνθηκε προς την Καμάρα.

Σημειώνεται ότι από την συγκέντρωση της Καμάρας διαφορετική πορεία πραγματοποίησαν τα μπλοκ του α/α χώρου και του Καραβανιού Αλληλεγγύης που έφτασαν στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Εκείνη την ώρα βρίσκονταν συγκεντρωμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και αγρότες καθώς και μέλη του ΕΠΑΜ. Ακολούθησε μιας μικρής έκτασης συμπλοκή μεταξύ αντιεξουσιαστών και μελών του ΕΠΑΜ, συμπλοκή στην οποία βρέθηκε ένας ηλικιωμένος ο οποίος μεταφέρθηκε χτυπημένος στο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, πορεία από το Άγαλμα Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο κέντρο της πόλης με κατάληξη το ΥΜΑΘ, ενώ από την Περιφέρεια ξεκίνησαν αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες οδηγοί και άλλες κατηγορίες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία προς το Υπουργείο.

Στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια. Και οι δύο πορείες κατέληξαν στο Σύνταγμα.

Μετά το τέλος των κινητοποιήσεων υπήρξε ένταση στην πλατεία Συντάγματος μεταξύ αγνώστων και των ΜΑΤ όπου έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Μεγάλες πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας στο πλαίσιο της Γενικής Απεργίας.


Η πορεία του ΕΚΘ και της Καμάρας στην Ιασωνίδου


Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός στην προσυγκέντρωση του ΕΚΘ


Αγρότες προσπαθούν να μπουν στο ΥΜΑΘΗ πορεία του ΠΑΜΕ


Η πορεία του ΕΚΘ
Η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς ενάντια στην εξόρυξη χρυσού


Σύνθημα στα κινέζικα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠΠροσυγκέντρωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και ΕπιχειρηματικότηταςΣτο Σύνταγμα η πορεία του ΠΑΜΕ


Σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ ζητεί «να αποσυρθεί εδώ και τώρα το τέρας του ασφαλιστικού» και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν «ηχηρή απάντηση στις ανάλγητες πολιτικές που εξαθλίωσαν κοινωνία». « Όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μας, ενάντια στον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, στις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα, στη φοροεπιδρομή, στις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα ενάντια στα αδιέξοδα και καταστροφικά μέτρα του τρίτου και επαχθέστερου μνημονίου», αναφέρει.

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι «το αντιδραστικό νομοσχέδιο» της κυβέρνησης «μπορεί και πρέπει να μπλοκαριστεί και να μην ψηφιστεί με την δύναμη ενός πανεργατικού – παλλαϊκού ξεσηκωμού». Επισημαίνει ακόμη ότι «το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά».

Στη σημερινή 24ωρη απεργία συμμετέχουν η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ (έμποροι), που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Μητροπόλεως μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 11:00. Συμμετέχουν, επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί και φαρμακοποιοί αλλά και συνολικά οεπιστημονικός κλάδος (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί).

Επίσης, απεργούν ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ νέα 48ωρη απεργία εξήγγειλε η ΠΝΟ-ΝΑΤ με την κινητοποίηση να αρχίζει στις 6 το πρωί της Πέμπτης και να ολοκληρώνεται στις 6 το πρωί του Σαββάτου (6 Φεβρουαρίου).

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Αθήνα, όλη την ημέρα δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο του ΗΣΑΠ, των τρόλεϊ, του Προαστικού, αλλά και των τρένων του ΟΣΕ.

Το μετρό θα λειτουργήσει από τις 10 π.μ έως και τις 4 μ.μ., ενώ τα λεωφορεία και το τραμ θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ..

Τις ώρες λειτουργίας του μετρό δε θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στο τμήμα Δουκίσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο και αντίστροφα.
Στη Θεσσαλονίκη τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κινούνται με προσωπικό ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: