Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Η αθώωση δεν «ξεπλένει» την έφοδο στα σπίτια

H δικαστική απόφαση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «ξεπλύνει» στα μάτια των κατοίκων της Ιερισσού εκείνη την πρωτοφανή «βρόμικη» έφοδο των δυνάμεων καταστολής στα σπίτια κατοίκων 

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Υπόθεση για... «στρακατρούκες» η κατοχικού τύπου έφοδος των ΜΑΤ στην Ιερισσό Χαλκιδικής, τον Μάρτιο του 2013, όπως δείχνει χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου.

Το δικαστήριο έκρινε αθώους τρεις από τους κατοίκους που συνελήφθησαν και διασύρθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. με πρωτοφανή τρόπο, ενώ επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 μηνών στον τέταρτο, γιατί είχαν βρεθεί στο σπίτι του... χριστουγεννιάτικα παιδικά αθύρματα!

Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «ξεπλύνει» στα μάτια των κατοίκων της Ιερισσού εκείνη την πρωτοφανή «βρόμικη» έφοδο των δυνάμεων καταστολής που είχε πάρει εργολαβία η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ εις το όνομα της εταιρείας χρυσού.

Με μελανά χρώματα θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο «μαύρο βιβλίο» των αστυνομικών επιχειρήσεων διεθνώς η μαζική εισβολή και ο αποκλεισμός αστυνομικών δυνάμεων σ’ ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας, με χημικά να πέφτουν ακόμη και στο προαύλιο του σχολείου, τους ασφαλίτες να μπουκάρουν στα σπίτια, τα παιδιά να κατατρομοκρατούνται και εγκύους να καταλήγουν στα νοσοκομεία.

Γιατί όλ’ αυτά; Για λίγες χριστουγεννιάτικες φωτοβολίδες τελικά, όπως απεφάνθη η χθεσινή δικαστική απόφαση, ή μήπως για την κρατική τρομοκρατία, τη στυγνή καταστολή και τελικά την εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων;

Γεγονός είναι ότι εκείνη η πρωτοφανής έφοδος είχε γίνει -υποτίθεται- για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που είχε προηγηθεί στο εργοτάξιο της εταιρείας στις Σκουριές. Τελικά είχαν βρεθεί παλιά συλλεκτικά σαράβαλα όπλα και μερικές κροτίδες.

Το... καλύτερο στη χθεσινή δίκη, όμως, ήταν και πάλι η ίδια η αστυνομία. Χωρίς κανονική εμπεριστατωμένη δικογραφία, αλλά μόνο με βάση την έκθεση συλλήψεων κι όλον κι όλον έναν μάρτυρα αστυνομικό στο δικαστήριο να προσπαθεί να στηρίξει την υπόθεση της... στρακατρούκας. Βεβαίως, οι κατηγορίες κατέπεσαν μία προς μία.

Οι κατηγορίες εναντίον των τεσσάρων κατοίκων ήταν για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου, παράνομη κατοχή κροτίδων και παράβαση του άρθρου 76 παρ. 1, 2 του νόμου 4070/2012.

Συγκεκριμένα, για παράβαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών, του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων και του νόμου περί ρυθμίσεων ηλεκτρονικών επικοινωνιών αντίστοιχα, όλες κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

«Την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2013 και μετά οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Ιερισσού ειδικότερα αποτέλεσαν πειραματόζωα καταστολής. Απαγωγές, χημικά, ανακρίσεις, αστυνομοκρατία.

»Η εισβολή ενόπλων κουκουλοφόρων αστυνομικών στο χωριό, η αθρόα ρίψη χημικών και η ομηρία των τεσσάρων κατοίκων στα πλαίσια δήθεν ερευνών δεν μπορούν ούτε να δικαιολογηθούν νομικά ούτε και να νομιμοποιηθούν ηθικά στα μάτια της κοινωνίας της Χαλκιδικής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

»Πόσο μάλλον, όταν τα αδικήματα αφορούσαν παιδικά αθύρματα. Ο αγώνας των κατοίκων θα συνεχιστεί», δήλωσε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Βασίλης Τζιμούρτος στην «Εφ.Συν.».

* Μια Αμερικανίδα και μια Ιταλίδα δημοσιογράφος συνελήφθησαν -στο μεταξύ- χθες κατά τη διάρκεια της δίκης, με εντολή της προέδρου του δικαστηρίου, διότι βιντεοσκοπούσαν με κάμερα έξω από την ανοιχτή πόρτα του δικαστηρίου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από την αστυνομία, προκειμένου να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα. Ως αργά χθες το βράδυ παρέμεναν κρατούμενες στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου