Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Διώξεων συνέχεια στο κίνημα κατά των εξορύξεων στη Χαλκιδική


Νέος γύρος ανακρίσεων άνοιξε εχτές, με την κλήση πολιτών στον ανακριτή για την υπόθεση του υποτιθέμενου εμπρησμού του Δημαρχείου στην Ιερισσό, τον Μάρτη του 2012. Πρόκειται, για άλλη μια φορά, για φρονηματικές διώξεις σε μια υπόθεση που στήθηκε και ενορχηστρώθηκε από τον πρώην Δήμαρχο Αριστοτέλη Χ.Πάχτα. Μια αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών, κατά τη διάρκεια ενός δημοτικού συμβουλίου, παρουσιάστηκε από τον πρώην δήμαρχο λίγο ως πολύ ως εξέγερση. Με αφορμή τον υποτιθέμενο εμπρησμό του Δημαρχείου – το οποίο δεν κάηκε ποτέ – ο Χ.Πάχτας δημιούργησε ένταση καλώντας δυνάμεις καταστολής στην Ιερισσό και εν συνεχεία έστησε άλλη μια δικογραφία σε βάρος πολιτών.

Το κατηγορητήριο είναι εκτεταμένο και διογκωμένο, σε αντίθεση με τα στοιχεία που είναι έωλα. Ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι το κατηγορητήριο βασίζεται στον κουκουλονόμο – ο οποίος έχει πάψει να ισχύει – δίνοντας στις πράξεις κακουργηματικό χαρακτήρα. Είναι αναπόφευκτο ότι το δικαστικό συμβούλιο θα αποσύρει την κατηγορία του κουκουλονόμου αργότερα με βούλευμα. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η όποια υπόθεση αφορά την Ελληνικός Χρυσός, έχει ανοίξει σε χρονικές στιγμές που που κάθε άλλο παρά άσχετες είναι με καταστάσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Οι σχέσεις του Χ.Πάχτα με την Ελληνικός Χρυσός και ο ρόλος του στην επίτευξη των στόχων της είναι γνωστός. Κι η σχέση αυτή δεν αποτελεί παρελθόν. Μέχρι και χτες, στην πορεία των εργαζόμενων της εταιρείας στη ΔΕΘ, ο Χ.Πάχτας βρισκόταν επικεφαλής.

Η υπόθεση που ανοίγει με τις ανακρίσεις – οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη – αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας τρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας που αντιδρά στις καταστροφικές εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός. Συνέχεια όμως είχε, έχει και θα έχει κι ο αγώνας μας μέχρι να διασφαλίσουμε τη σωτηρία αυτού του τόπου και την απαλλαγή όλων των διωκόμενων συναγωνιστών μας από τις φρονηματικές ουσιαστικά κατηγορίες που τους βαραίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου