Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Άλλη μια αθέατη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού


Άλλη μια αθέατη πορεία στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από 10.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών, με παλμό και αποφασιστικότητα, δήλωσαν ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω απ΄τα κέρδη των πολυεθνικών.

Η δύναμη αυτής της πορείας δεν ήταν μόνο οι αριθμοί. Οι χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν - μεταξύ τους και αγρότες, αλιείς, μελισσοκόμοι, δασεργάτες, κτηνοτρόφοι, οικοδόμοι, επαγγελματίες του τουρισμού - δεν ήταν εκεί επειδή κάποιος του έδωσε μια εντολή. Δεν εκβιάστηκαν από κανέναν. Χάσανε το μεροκάματο. Δεν ήταν εκεί για να στηρίξουν μόνο τα στενά συντεχνιακά τους συμφέροντα. Ήταν εκεί για τη ζωή τους, τα παιδιά τους και το μέλλον όλων μας.

Δεν είναι έκπληξη ότι τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ απουσίαζαν και αυτή τη φορά. Η πορεία δεν είχε χορηγό, δεν έγινε για να εξυπηρετήσει γνωστά ή άγνωστα συμφέροντα και ήταν μια δυσάρεστη στιγμή στην προπαγανδιστική στρατηγική τους.


Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη έχει αποδείξει ότι το συλλογικό συμφέρον διασφαλίζεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες και όχι από ατομικές στρατηγικές που - ακόμη κι αν έχουν καλές προθέσεις - δεν εντάσσονται σε συλλογικές αποφάσεις και δεν εξυπηρετούν τους στόχους του κινήματος.

Το κίνημα είναι, και θα συνεχίσει να είναι στο δρόμο, μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας για τη σωτηρία ενός τόπου. Στις 5 Απριλίου συναντιόμαστε στις Σκουριές με αίτημα το σταμάτημα των καταστροφικών εργασιών της Ελληνικός Χρυσός και την άμεση απαλλαγή των διωκόμενων συναγωνιστών μας.

Η καταστροφή της Χαλκιδικής δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια

Ο Α. Σαμαράς επισκέπτεται τη Δευτέρα τις Σκουριές. Αν και το εξορυκτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός ήταν η προμετωπίδα του δόγματος “επενδύσεις με κάθε κόστος” της κυβέρνησής του, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το χώρο. Προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλιώς τις Σκουριές θα επισκεπτόταν ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Δένδιας.

Ο σκοπός της επίσκεψής του είναι να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και να στηρίξει τα εργατικά τους δικαιώματα. Όχι δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Μιλάμε για τον Σαμαρά και για εργαζόμενους. Όχι βέβαια εκείνους που απολύθηκαν για να εξυγιανθεί η οικονομία, ούτε για εκείνους που δούλευαν σαν σκλάβοι για ένα κομμάτι ψωμί, ούτε για τους άλλους που έμειναν χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Ούτε με λίγα λόγια για τους 1,5 εκατομμύριο ανέργους αυτής της χώρας και τους περίπου 200.000 που αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά. Μιλάμε για τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold. Αυτό συνιστά τη διαφορά!


Είναι σαφές ότι η στήριξη που θέλει να προσφέρει δεν είναι προς τους εργαζόμενους. Στηρίζει την εταιρεία όπως έκανε πάντα. Μια εταιρεία στην οποία χαρίστηκε δημόσιος χώρος και πόροι απαραίτητοι για τη ζωή, προκειμένου να εξασφαλιστούν υπέρογκα κέρδη για λίγους και ανυπολόγιστες ζημιές για πολλούς. Μια εταιρεία που παρανομεί κατ΄εξακολούθηση, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Παρανομίες που, πέρα απ’ το ότι απαξιώνουν ακόμη και τους πλέον τυπικούς κανόνες δικαίου, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον. Η Νέα Δημοκρατία και ο Α. Σαμαράς στηρίζουν μια εταιρεία που, όλως τυχαίως, στηρίζει και η Χρυσή Αυγή.

Πρέπει να είναι πολύ σκληρό για τους εργαζόμενους να στηρίζονται μόνο από νεοφιλελεύθερα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα που καμία σχέση - ιδεολογική ή πρακτική - δεν έχουν με συμφέροντα και δικαιώματα εργαζομένων, σε αντίθεση με τη στενότατη σχέση που έχουν με επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα.Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του Α.Σαμαρά είναι μάλλον ατυχής. Μόλις χτες χιλιάδες άνθρωποι δήλωσαν την αντίθεσή τους στο όραμά του. Δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την καταστροφή της Χαλκιδικής. Προφανώς ο Α.Σαμαράς, πέρα από επιλεκτική όραση έχει και επιλεκτική ακοή. Ή μήπως ακούει μόνο μηνύματα που μεταφέρονται μέσω διαπλεκόμενων ΜΜΕ - τα οποία για άλλη μια φορά απουσίαζαν απ΄τη μεγαλειώδη πορεία στη Θεσσαλονίκη. Ίσως γι΄αυτό αγνοεί εδώ και χρόνια τη φωνή της τοπικής κοινωνίας και του κινήματος αλληλεγγύης. Ίσως γι΄αυτό προσπάθησε να φιμώσει το κίνημα εξαπολύοντας τους διωκτικούς μηχανισμούς και ποινικοποιώντας τον κοινωνικό αγώνα.

κ. Σαμαρά, τόσο όσο ήσασταν πρωθυπουργός όσο και τώρα που είστε αρχηγός ενός κόμματος του 10%, βρίσκεστε στη δυσάρεστη θέση να στηρίζετε μια “επένδυση” που είναι καταδικασμένη να σταματήσει. Δεν έφταναν οι φωτογραφικές τροπολογίες, οι διώξεις, οι φυλακίσεις, τα ΜΜΕ σας, τα δακρυγόνα σας. Ίσως είναι καιρός να καταλάβετε ότι χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, ούτε εσείς ούτε οι συνέταιροί σας θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε τα καταστροφικά σας σχέδια.

Συντονιστικό Ιερισσού
Επιτροπή Ν. Ρόδων
Επιτροπή Πολυγύρου
Επιτροπή Ορμύλιας

2 σχόλια:

Theodoros Chloridis είπε...

Καλό το παραμυθάκι και η λάσπη σας 'σύντροφοι'. Πάρτε να έχετε:

Μπορεί κανείς να διαφωνεί μαζί μας. Μπορεί και να μας απεχθάνεται, ακόμη και να μας μισεί – αν αυτό δεν συνιστά εχθροπάθεια – για λόγους πολιτικούς, ηθικούς, αισθητικούς, ψυχοπαθολογικούς ή ό,τι άλλο. Δεν μπορεί όμως να αντιστρέφει τις θέσεις μας αναπτύσσοντας δημόσιο λόγο, γιατί αυτό αποτελεί ορισμό της διαβολής και συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμιση, που διώκονται και ποινικά απ’ όσο γνωρίζω.

Επομένως περιμένω να ανατρέξετε στις από ετών διατυπωμένες θέσεις μας, για το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού και να επανορθώσετε άμεσα την ατυχέστατη αναφορά σας στη Χρυσή Αυγή, που περιλαμβάνετε στο άρθρο σας με τίτλο «Άλλη μια αθέατη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» της Δευτέρας 30 Μαρτίου 2015, που βρίσκεται αναρτημένο στον ιστότοπο «Ιερισσιώτες»

Στη διάθεσή σας για κάθε σχετική ή και άσχετη ενημέρωση το γραφείο τύπου της κεντρικής διοίκησης του Λαϊκού Συνδέσμου, η περιφερειακή διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας και - φυσικά - η νομαρχιακή επιτροπή Χαλκιδικής.

Για την περίπτωση που αντιμετωπίζετε επικοινωνιακά προβλήματα επιγραμματικά σας ενημερώνω ότι:

είμαστε εναντίον σε κάθε δραστηριότητα που επιβαρύνει αλόγιστα και ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον
είμαστε εναντίον της εκχώρησης του εθνικού πλούτου, άρα και στην αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός
είμαστε εναντίον σε κάθε παραβατική ενέργεια, ανεξαρτήτως του καλού σκοπού, που υποτίθεται ότι υπηρετεί
είμαστε υπέρ κάθε λαϊκής – κοινωνικής διεκδίκησης, στο πλαίσιο της νομιμότητας και στο μέτρο που δεν αντιστρατεύεται το δημόσιο και εθνικό συμφέρον
είμαστε υπέρ των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός, όπως και όλων των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά η διεκδίκησης του ιερού δικαιώματος στην εργασία δεν μπορεί να καθίσταται άλλοθι των φερέφωνων της εργοδοσίας και των άνομων συμφερόντων της
θεωρούμε μέγιστο κακό την πόλωση της τοπικής κοινωνίας για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων τρίτων.


Μετά τιμής

Κοσμάς Δ. Ήλκος

Γραμματέας Ν.Ε. Χαλκιδικής

Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή

(ΥΓ) Φασίζουσα συμπεριφορά, άρα ακροδεξιά κατά το συλλογισμό σας, είναι ο αποκλεισμός του άλλου, η φίμωσή του και η διαστρέβλωση των απόψεών του, με σκοπό την πολιτική του εκμηδένιση και την αποκόμιση ίδιων ωφελημάτων. Άρα και ο σχετικός χαρακτηρισμός σας επιστρέφεται επαυξημένος...

ΙΕΡΙΣΣΙΩΤΕΣ είπε...

Παρεξηγήθηκαν τα αυγά...

https://www.facebook.com/537962579588168/photos/a.538003729584053.1073741828.537962579588168/896270570424032/?type=1&theater