Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Συλλήψεις και ξυλοδαρμούς καταγγέλλουν οι μαθητές που αντιδρούν


Αντιμέτωποι όχι μόνο με τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και με την αστυνομική καταστολή ήρθαν μαθητές στον Χολαργό και τη Λαμία, όπου καταγγέλλουν συλλήψεις και ξυλοδαρμό τους. Τουλάχιστον 500 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα, ενώ μαθητικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη χώρα, με νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο να είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου.

Τέσσερις μαθητές του 1ου Λυκείου Χολαργού προσήχθησαν από διαφορετικά σημεία της πόλης στα γραφεία της Αστυνομίας προληπτικά για εξακρίβωση στοιχείων, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Γονέων. Οι προσαγωγές έγιναν από άντρες της Ασφάλειας, χωρίς να επιδείξουν ταυτότητες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να τρομοκρατηθούν μέχρι να φτάσουν στο τμήμα, αφού στα αλήθεια δεν ήξεραν σε τι αυτοκίνητο είχαν μπει.

Η καταστολή δεν σταμάτησε όμως εκεί, καθώς όπως καταγγέλλουν οι γονείς των παιδιών, αστυνομικοί κυνήγησαν δυο μαθητές του Γυμνασίου, τους οποίους υποπτεύθηκαν για διάρρηξη της εισόδου του 1ου Γυμνασίου, τους φόρεσαν χειροπέδες και τους προσήγαγαν στο Α.Τ. Χολαργού. Ένας μάλιστα εξ αυτών φέρεται να χτύπησε με κλωτσιές τον ένα μαθητή στο σώμα και με γροθιά στο πρόσωπο, ενώ τον κλώτσησε στη συνέχεια και μέσα στο αστυνομικό τμήμα.

Για το ζήτημα έγινε εχθές πορεία γονέων και μαθητών προς το τμήμα Χολαργού, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την Διοικήτρια, η οποία δήλωσε ότι δεν είχε γνώση του συμβάντος. Στη συνέχεια και μετά από μια πρώτη έρευνα διαπίστωσε τη βασιμότητα της καταγγελίας και δήλωσε ότι θα διατάξει ΕΔΕ.

«Τα παιδιά μας, όλων των γονιών τα παιδιά, δεν χρειάζονται ούτε ξύλο, ούτε αστυνομική επίβλεψη. Αντιθέτως, χρειάζονται νουθεσία, αγάπη, συμπαράσταση και μόρφωση καθολική και όχι επιλεκτική. Χρειάζονται δασκάλους που σήμερα δεν επαρκούν, χρειάζονται γνώση ουσιαστική κι όχι τον εξεταστικό μαραθώνιο των τριών ετών του «Νέου Λυκείου», που στραγγαλίζει την κριτική σκέψη, αφυδατώνει τη δημιουργικότητά τους κι αδειάζει τις τσέπες των γονιών υπέρ των φροντιστηρίων», αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων στην ανακοίνωση του, ζητώντας παράλληλα την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες συμπεριφορές.

Το ίδιο σκηνικό και στη Λαμία, όπου με εντολή εισαγγελέα η αστυνομία συνέλαβε 9 μαθητές αλλά και 8 κηδεμόνες τους στο 1ο ΕΠΑΛ, το οποίο από τις οκτώ χθες βράδυ τελούσε υπό κατάληψη. Τελικά αφέθηκαν αργά τα ξημερώματα ελεύθεροι αλλά σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία και θα παραπεμφθούν σε δίκη -οι μαθητές με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και οι γονείς για παραμέληση εποπτείας ανήλικου. Η Λαμία κρατάει άλλωστε τα πρωτεία στην μαθητική καταστολή τα τελευταία χρόνια, με πολλούς μαθητές που έχουν συμμετάσχει σε καταλήψεις να έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, με την ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει μέτρα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι καταλήψεις στα σχολεία ξεπερνούν τις τρεις ημέρες απειλεί ο υπουργός Παιδείας έπειτα από το κύμα καταλήψεων που ξέσπασε σε όλη τη χώρα.

Οι μαθητές ζητούν εκπαιδευτικούς και βιβλία, αντιδρούν στο νέο Λύκειο, στις αλλαγές στην εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη λειτουργία της τράπεζας θεμάτων.

Από tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου