Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Την Τετάρτη η δίκη για τη διεκδίκηση 53.000 στρεμμάτων από τη ΣΕΚΑ στη Σιθωνία

Από halkidikifocus
- Κλείνουν τα μαγαζιά και τα σχολεία στον Άγιο Νικόλαο
- Συλλαλητήριο έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου

Στο πόδι βρίσκονται οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου, αλλά και της Νικήτης, ενόψει της δίκης που πραγματοποιείται την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στον Πολύγυρο για την υπόθεση της διεκδίκησης έκτασης των 53.000 στρεμμάτων από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος και τη ΣΕΚΑ Α.Ε. (του Ομίλου Βαρδινογιάννη) που ταλαιπωρεί τους κατοίκους εδώ και 40 χρόνια, αποφασίζοντας κινητοποιήσεις για εκείνη τη μέρα.

Όπως είπε στο halkidikifocus ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Αγίου Νικολάου, Γιώργος Παρδάλης, την Τετάρτη όλα τα μαγαζιά, αλλά και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης θα μεταβούν με τα αυτοκίνητά τους αλλά και με λεωφορείο (το οποίο θα ξεκινήσει από τον Άγιο Νικόλαο στις 8.15 το πρωί) στο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο.


Το ιστορικό

Από το 1965, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου, η Μονή Ξενοφώντος άρχισε να διεκδικεί 53.800 στρέμματα στο Δήμο Σιθωνίας (με βάση χρυσόβουλα που υποστηρίζει ότι διαθέτει) και το 1969 υπεγράφη ένα προσύμφωνο (αρραβώνας) μεταξύ της Μονής και της ΣΕΚΑ Α.Ε. του Ομίλου Βαρδινογιάννη. Σύμφωνα με το προσύμφωνο, η ΣΕΚΑ αναλάμβανε όλη τη διεκδίκηση της έκτασης, με την υποχρέωση από την πλευρά της Μονής να πωλήσει στη ΣΕΚΑ Α.Ε. προς 1.000 δρχ. το στρέμμα, όταν αυτή η γη περνούσε στην κυριότητά της.
Την 1η Οκτωβρίου του 1973 (μία εβδομάδα περίπου πριν πέσει η κυβέρνηση Παπαδόπουλου), αναγνωρίστηκε η συγκεκριμένη έκταση ως ιδιοκτησία της Μονής Ξενοφώντος, η οποία με τη σειρά της την πούλησε αμέσως στη ΣΕΚΑ Α.Ε., έναντι του συμφωνημένου ποσό.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ιωαννίδη, ακύρωσε την αναγνώριση της κυριότητας της Μονής τον Απρίλιο του 1974, χωρίς όμως να ακυρώσει την πώληση που είχε στο μεταξύ διεξαχθεί.
Το 1980 το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αγωγή κατά της Μονής Ξενοφώντος και της ΣΕΚΑ Α.Ε., χωρίς ωστόσο να εκδικαστεί πρωτόδικα η υπόθεση μέχρι σήμερα.
Στις 23 Οκτωβρίου 2013 επρόκειτο να δικαστεί η υπόθεση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ωστόσο αναβλήθηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου 2014, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα κατατέθηκε νέα πραγματογνωμοσύνη, η οποία είχε παραγγελθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το 2008.
Στις 31 Αυγούστου 2014 οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου πραγματοποίησαν λαϊκή συνέλευση, αποφασίζοντας κινητοποιήσεις ενόψει της δίκης της 17ης Σεπτεμβρίου, ενώ και ο Δήμος Σιθωνίας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε τη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις.
Τέλος να σημειώσουμε ότι οι Βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέζη, Η. Διώτη, Π. Δριτσέλη και Σ. Σακοράφα κατέθεσαν ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία για το θέμα, χωρίς ωστόσο να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κρίσιμη δίκη

Οι αποφάσεις που ληφθούν στο δικαστήριο είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα καθορίσουν κατά πόσο οι κάτοικοι αυτής της περιοχής μπορούν να έχουν δικαίωμα στις ιδιοκτησίες τους, αλλά και πόσο το δάσος που υπάρχει θα παραμείνει δημόσιο.
Όπως δήλωσε ο κ. Παρδάλης στο halkidikifocus, «Την Τετάρτη δείχνουμε την αντίθεσή μας στο ξεπούλημα που επιχειρείται στη γη μας».

Γράφει Κική Δημαρόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου