Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Η "Αριστοτέλεια Πολιτεία" και το χωροταξικό για την ανάπτυξη του Τουρισμού στη Β.Α. Χαλκιδική


- Παρουσιάστηκε από την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής η μελέτη που αφορά την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής

Την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής και την αξιοποίησή τους μέσω παρεμβάσεων, περιελάμβανε η μελέτη του Προγράμματος Ήπιας Τουριστικής, Πολιτισμικής, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Χωρικής Οργάνωσης στη Β.Α. Χαλκιδική, που εκπόνησε η εταιρεία Alpha Mentor για την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση την Παρασκευή, στο Ξενοδοχείο "Alexandros Palace", στην Ουρανούπολη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι τρεις Βουλευτές του νομού, Ευθύμης Καρανάσιος, Γιάννης Δριβελέγκας και Κατερίνα Ιγγλέζη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και υπεύθυνος για θέματα Τουρισμού,Γιάννης Γιώργος, οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Αριστοτέλη και Κασσανδρείας, κ.κ. Γιάννης Μίχος και Βασίλης Κυρίτσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Ρούλα Μυκονιάτη, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής, Γιώργος Πασαλής και ο πρώην ΝομάρχηςΒασίλης Βασιλάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος και εισηγητές της παρουσίασης ήταν η Χωροτάκτης, Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης, Αναστασία Χατζηνικολάου και ο καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σπύρος Αβδημιώτης.

Η μελέτη περιλαμβάνει 6 κεφάλαια, στα οποία αναλύεται η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις σε δύο τομείς, για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος: Πρώτον σε χωροταξικά θέματα, με τη δημιουργία και την ενίσχυση των υποδομών (π.χ. οδικό δίκτυο, λιμάνια κλπ.) και δεύτερον με την "Αριστοτέλεια Πολιτεία", που έχει να κάνει με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως τον γαστρονομικό τουρισμό, τον περιπατητικό (που συνεπάγεται την αξιοποίηση των μονοπατιών) το θρησκευτικό (καθώς εκεί βρίσκεται το Άγιο Όρος). 
Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Χατζηνικολάου, η μελέτη στέκεται στο ότι η περιοχή παρουσιάζει ενδιαφέρουσες δυνατότητες, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί ένα εργαλείο υποστήριξης στην ουσιαστική ανάδειξη των πλεονεκτημάτων: «Ένα σχέδιο για τη Β.Α. Χαλκιδική, ένα όραμα για τη Χαλκιδική, μία πρόκληση για τη Κεντρική Μακεδονία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αβδημιώτης από τη πλευρά του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η βάση της μελέτης είναι η έξυπνη εξειδίκευση.
Επιπλέον στη μελέτη περιλαμβάνονται και παράμετροι που μπορούν να συμβάλλουν στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η Β.Α. Χαλκιδική, για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, όπως τη δημιουργία βιβλιοθήκης, τη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κλπ., ενώ στόχος επίσης είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν από 4 σε 5 μήνες.

Ο Γρ. Τάσιος
Ως απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισε την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής. Μιλώντας στο halkidikifocus ο κ. Τάσιος, τόνισε ότι η παρουσία 100 και πλέον ανθρώπων του χώρου στην παρουσίαση της μελέτης αποδεικνύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από όλους τους φορείς για συντονισμένες και οργανωμένες ενέργειες με μακροπρόθεσμους στόχους.

Οι τοποθετήσεις


Την αξιοποίηση του τουρισμού, ο οποίος πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη Χαλκιδική, τόνισε από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΝΔ Ε. Καρανάσιος
.

Το ερώτημα «θέλουμε να γίνει ο τουρισμός η βαριά βιομηχανία για τη Χαλκιδική;» έθεσε από την πλευρά της η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέζη, εστιάζοντας σε μια ήπια ανάπτυξη του τουρισμού που δεν πρέπει να ορίζεται μόνο από το κέρδος και να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.

Το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων που υπάρχει επεσήμανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Δριβελέγκας, τονίζοντας ότι θα μεταφερθούν αυτές οι απόψεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

meleth giorgos

Την επισήμανση ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήρθαν στην πιο κατάλληλη περίοδο, πριν το Ρυθμιστικό Σχέδιο έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Γιώργος, τονίζοντας ότι πολλοί κατηγόρησαν τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής ότι ασχολείται με τα μεγάλα ξενοδοχεία, ωστόσο σήμερα αποδεικνύεται το αντίθετο.

Ο Πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων, Δ. Χαδαλής σημείωσε ότι υπάρχουν στη Β.Α. Χαλκδική δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν: Ότι είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη και το ότι υπάρχει το Άγιο Όρος.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κασσάνδρας Β. Κυρίτσης σημείωσε από την πλευρά του ότι ο τουρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία στη Χαλκιδική και αλληλοσυμπληρωματικά με τον πρωτογενή τομέα.


Τέλος ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αριστοτέλη Γ. Μίχος υπογράμμισε ότι η νέα Δημοτική Αρχή επιδιώκει κατ’ αρχήν να υπάρχει διάλογος και στη συνέχεια ο συντονισμός των προσπαθειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου