Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

UNI Global Union:Ένα χρόνο μετά η ΕΡΤ είναι ανοιχτή - Η NEΡIT παραπαίει

Πριν από ένα χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση με τη συνενοχή της Τρόικας έκλεισε την ΕΡΤ. Σήμερα είναι και η 1η επέτειος της αντίστασης για την αποδόμηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελλάδας.

Σήμερα, η Ελλάδα έχει έναν κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα την "NEΡIT" που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς συντακτική αυτονομία. 
Και υπάρχει ένας πραγματικά δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας: το ERTopen που μαζί με την ΕΡΤ 3, τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και τους περιφερειακούς σταθμούς λειτουργούν με πρώην υπαλλήλους της ΕΡΤ και των συνδικάτων τους, και παρέχουν στους Έλληνες πολίτες πλήρες, ανεξάρτητο, πλουραλιστικό πρόγραμμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας της UNI Philip Jennings δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ένωση UNI καλεί όλους όσοι πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και στην καθοριστική σημασία των δημοσίων μέσων ενημέρωσης για τη δημοκρατία να υποστηρίξουν το προσωπικό του ERTopen που κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν έναν πραγματικά ανεξάρτητο φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για τους Έλληνες πολίτες και αγωνίζονται για την επανίδρυση μιας αναμορφωμένης, βιώσιμης και ανεξάρτητης ΕΡΤ. "

Ο Πρόεδρος UNI ΜΕΙ της , Gerry Morrissey δήλωσε: «Αυτό δεν είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Αφορά το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Οι συνάδελφοί μας και πρώην υπάλληλοι της ΕΡΤ που λειτουργούν το ERTopen αμέσως μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013 αξίζουν το σεβασμό μας και χρειάζονται την υποστήριξή μας. Χρειάζονται, επίσης, την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, EBU. "

Η Παγκόσμια Ένωση UNI και το σύνολο της κοινότητας των συνδικάτων στον τομέα των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών φορέων καταδικάζουν τη μασκαράτα της ελληνικής κυβέρνησης που προσποιείται ότι έχει δημιουργήσει ένα νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, τη λεγόμενη «NEΡIT». Η NEΡIT δεν διαθέτει ούτε το προσωπικό, ούτε τα περιουσιακά στοιχεία, ούτε παρέχει υπηρεσίες πραγματικά δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η κυβέρνηση έχει μετονομαστεί απλώς τον ενδιάμεσο φορέα (ΔΤ) που συνέστησε τον Σεπτέμβριο του 2013 Με το νέο λογότυπο της NEΡIT, παραμένει πάντα ο ίδιος. Διαθέτει ελάχιστο πρόγραμμα και δεν καλύπτει τις βασικές υποχρεώσεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που πληρούσε η ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι από την ΔΤ «μεταφέρθηκαν» στη NEΡIT. Δεν έχουν νέες συμβάσεις. Δεν υπάρχει σωστή και διαφανής διαδικασία προσλήψεων, ούτε κάποια κριτήρια επιλογής. Το προσωπικό της NEΡIT είναι εργαζόμενοι του Υπουργείου Οικονομικών και παραμένουν υπό το καθεστώς προσωρινών και ανανεούμενων δίμηνων συμβάσεων χωρίς κανένα κοινωνικό ή συνδικαλιστικό δικαίωμα.

Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο πρώην Υπουργός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο κ. Καψής ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με βάση τις "τελευταίες διεθνείς προδιαγραφές". Αλλά σήμερα, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται σοβαρά σχετικά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ο Περιφερειακός Γραμματέας της , UNI Ευρώπης, Oliver Roethig δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας των μέσων ενημέρωσης και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στο ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τοπίο αναγκάστηκε να κλείσει ως απάντηση στις απαιτήσεις της ΕΕ και της Τρόικας για την επίτευξη των στόχων μιας αποτυχημένης πολιτικής λιτότητας. Ένα χρόνο αργότερα, όλες οι υποσχέσεις που καταρρεύσει. Η ΕΕ απέτυχε να υπερασπιστεί τις αξίες των δημοσίων μέσων ενημέρωσης και της δημοκρατίας.

Η πηγή ελπίδας για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των αξιών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αποτελεί το ERTopen. Η Παγκόσμια Ένωση UNI επιδοκιμάζει το προσωπικό της ΕΡΤ και των συνδικάτων τους, οι οποίοι - παρά τις αντιξοότητες, τις τεράστιες πιέσεις και τις διακρίσεις - δεν έχουν σταματήσει να παρέχουν υπηρεσίες τηλεόρασης, ραδιοφώνου και διαδικτύου προς τους Έλληνες πολίτες.

Ο William Maunier, Πρόεδρος του EURO-MEI δήλωσε: «Το προσωπικό και συνδικαλιστικές οργανώσεις του ERTopen υπερασπίζονται τη δημοκρατία και τις αξίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι αξίες των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών φορέων που κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη πλήττονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιοριστεί σε χλιαρές δηλώσεις και δεν κάνει τίποτα για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία. Καλούμε το νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ξεκινά το νομοθετικό του έργο να πράξει το σωστό: Να κάνει ανακρίσεις για αυτό το σκάνδαλο και να ασκήσει πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση "

Επισκεφτείτε και υποστηρίξτε : www.ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: