Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Κρανίου τόπος ο Κάκαβος

Σεληνιακό τοπίο ο άλλοτε καταπράσινος Κάκαβος, με την άδεια της κυβέρνησης των μνημονίων. 

Τα θηριώδη γκρέιντερ της εταιρείας χρυσού ξεσκίζουν ανεμπόδιστα το φυσικό περιβάλλον πραγματοποιώντας «παράνομες» χωματουργικές εργασίες, την ώρα που 14 κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής καλούνται αύριο το πρωί να απολογηθούν για την υπόθεση εμπρησμού στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός».


Νέα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή από τις Επιτροπές Αγώνα ενάντια στις εξορύξεις.

Κρανίου τόπο αντίκρισαν κάτοικοι της περιοχής στο βουνό Κάκαβος όταν επισκέφθηκαν τους χώρους των εγκαταστάσεων της «Ελληνικός Χρυσός» όπου τις τελευταίες μέρες ξεκίνησαν εντατικές χωματουργικές εργασίες. Την περιοχή επισκέφθηκαν την Τρίτη και οι επιθεωρητές μεταλλείων, μετά τις νέες καταγγελίες κατοίκων για «παράνομες δραστηριότητες» της εταιρείας, αλλά προς το παρόν περιορίστηκαν να… κοιτάζονται μεταξύ τους.

Οι επιθεωρητές ανέβηκαν στο βουνό κατόπιν παρέμβασης της Εισαγγελίας Χαλκιδικής για να διαπιστώσουν κι αυτοί ό,τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι καιρό τώρα… Δηλαδή, την κατάφωρη παραβίαση της απαγόρευσης από το ΣτΕ εάν δεν υπάρξει οριοθέτηση των ρεμάτων με προεδρικό διάταγμα. Κι ενώ η Εισαγγελία δίνει απλώς παραγγελίες και οι επιθεωρητές ανταλλάσσουν ματιές καταπίνοντας τη γλώσσα τους, χιλιάδες στρέμματα καταπράσινου δάσους έχουν μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο.

«Αυτό που διαπιστώθηκε τελικά ήταν ότι οι επιθεωρητές μεταλλείων δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν
τη νομιμότητα ή την παρανομία των εργασιών στον λάκκο Καρατζά όπου δεν υπάρχει οριοθέτηση ρέματος με Π.Δ. Οταν διερωτηθήκαμε πώς είναι δυνατό να επιτρέπουν τη συνέχιση των εργασιών και γιατί δεν ενεργούν τα αυτονόητα (την αναστολή των εργασιών μέχρι την έκδοση Π.Δ.), η αντίδρασή τους ήταν χαρακτηριστικά να κοιταχτούν και να αποχωρήσουν χωρίς καμία απάντηση», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων, Αλέξανδρος Αδαμίδης.

«Εκεί που το χέρι της κυβερνητικής νομιμότητας δεν φτάνει, ο Κάκαβος καταστρέφεται στο όνομα του κέρδους μιας ιδιωτικής εταιρείας. Στο ρέμα Καρατζά –εκεί όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το φράγμα και το τέλμα αποβλήτων– και στις Σκουριές, η «Ελληνικός Χρυσός» έχει αποψιλώσει χιλιάδες στρέμματα δάσους, εκτελεί χωματουργικές και τεχνικές εργασίες, διανοίγει δρόμους και υπόγεια στοά, καταστρέφει τη γεωμορφολογία της περιοχής», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις.


Στον ανακριτή

Την ώρα που οι κάτοικοι προσπαθούν να… ξυπνήσουν τους υπηρεσιακούς μηχανισμούς για να σταματήσουν τις καταστροφικές παρανομίες στο φυσικό περιβάλλον, η ελληνική Δικαιοσύνη καλεί σε ανάκριση 14 συναγωνιστές τους, κατηγορούμενους για την επίθεση στο εργοτάξιο χρυσού στις Σκουριές. Συνολικά έχουν ασκηθεί διώξεις σε 20 πρόσωπα, εκ των οποίων κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι τέσσερις κάτοικοι, που αποφυλακίστηκαν ανά δύο στις 14 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου του 2013.

Ολοι οι κληθέντες σε απολογία είναι μέλη του κινήματος κατά των εξορύξεων και οι δικηγόροι τους κάνουν λόγο για «φρονηματικές» διώξεις που στοχεύουν στο να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της τοπικής κοινωνίας. Σημειώνουν ότι δεν έχει προκύψει κανένα νεότερο επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος των 14 και παρά ταύτα ένα χρόνο μετά καλούνται σε απολογία.

Παρατηρούν επίσης ότι οι σχετικές κλήσεις έγιναν 24 ώρες μετά την ανακοίνωση των επιτροπών αγώνα ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες για τη νέα πορεία στις Σκουριές, την Κυριακή.

«Προφανώς η τήρηση της νομιμότητας γίνεται κατά περίπτωση και κατ’ εντολή. Η νομιμότητα επιβάλλεται στους κατοίκους από κατασταλτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς, όταν η ιδιωτική εταιρεία απολαμβάνει άσυλο και προστασία. Οι κάτοικοι διώκονται, ενώ κρατικοί υπάλληλοι που παραβαίνουν το καθήκον τους και στελέχη εταιρειών που παρανομούν παραμένουν στο απυρόβλητο», αναφέρουν εκπρόσωποι του κινήματος.

Το ραντεβού των διαδηλωτών είναι στις 10 το πρωί της Κυριακής στην Ιερισσό και στις 11 στον κόμβο της Μεγάλης Παναγιάς.

«Αγωνιζόμαστε, δεν φοβόμαστε, συνεχίζουμε. Όλοι εμείς που αντιδρούμε στις καταστρεπτικές εξορύξεις χρυσού δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο από την τελική νίκη μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πουθενά αλλού πέρα από τον δρόμο, το βουνό, τα δικαστήρια. Για άλλη μια φορά θα βρεθούμε στο βουνό που μας ανήκει, θα σταθούμε απέναντι σε μια εταιρεία που με μόνο σκοπό το κέρδος απειλεί την ίδια μας τη ζωή, τη γη μας, την ελευθερία μας», τονίζουν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου