Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές από τον Πρύτανη του ΑΠΘΜήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές έστειλε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, με αφορμή το διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο στη Χαλκιδική περιβαλλοντικές οργανώσεις.

"Το ΑΠΘ, δια του Συμβουλίου Περιβάλλοντός του, στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι σχολές και οι ακαδημαϊκές του μονάδες, έχοντας μελετήσει σε βάθος τα διαθέσιμα στοιχεία, γνωμοδότησε ότι η επένδυση της Εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη βόρεια Χαλκιδική, με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιείται, είναι καταστροφική για το περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και την κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή", αναφέρεται στο μήνυμα που αναγνώστηκε στη διάρκεια των εκδηλώσεων.

"Η μεταλλευτική δραστηριότητα όχι μόνο δεν ευνοεί την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Χαλκιδικής, αλλά καταστρατηγεί και τις τρεις βασικές παραμέτρους της αειφορίας, (περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία), καθώς η φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος δεν αντέχει το βάρος μιας τόσο εκτεταμένης μεταλλευτικής δραστηριότητας. 
Καταρχήν η εξόρυξη χρυσού, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης, υποβαθμίζει σημαντικά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα δάση, τα νερά, το έδαφος, την ατμόσφαιρα, τα οικοσυστήματα και τις παραλίες. Δεύτερον, συνιστά εμπόδιο για την ανάπτυξη των υπόλοιπων οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και ο τριτογενής, με τον τουρισμό. Και τρίτον, αλλά εξίσου σημαντικό, έχει αρνητική επίδραση στην κοινωνική συνοχή της περιοχής, καθώς έχει διχάσει βαθειά την τοπική κοινωνία και έχει οξύνει τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις", προστίθεται.

"Η συγκεκριμένη επένδυση ουδεμία σχέση έχει με τις αρχές της αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής, καθώς υποβαθμίζει και τους τρεις πυλώνες της αειφορίας. Αντίθετα, διαθέτει όλα τα στοιχεία του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τη χώρα σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, οικονομική χρεωκοπία και κοινωνική εξαθλίωση. Είναι, λοιπόν, υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε το πλούσιο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό μας περιβάλλον, ώστε να διασφαλίσουμε την αειφορική, ή αλλιώς την ισόρροπη ανάπτυξη, που είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από το τούνελ της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης", καταλήγει.

Από alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια: