Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Χαλκιδική: Δικάζονται γιατί... «έφαγαν» ξύλο και τόνους χημικά

Από alterthess

Ανθρωποκυνηγητό, δακρυγόνα, χημικά, σπασμένα τζάμια αυτοκινήτων, σπασμένα πόδια, τραυματίες, ποδοπάτημα, ξύλο ξανά ξύλο, τρέξιμο, ξανά δακρυγόνα, ηλικιωμένος στο νοσοκομείο, ΜΑΤ χτυπούν διαδηλωτές, ΜΑΤ τρέχουν σαν λυσσασμένα σκυλιά, «δεν αντέχω άλλο, θα πεθάνω», «με συλλαμβάνουνε», «φέρε Μαλόξ», «με χτυπάνε», «δεν έκανα τίποτα!», « Η Ελένη έπεσε κάτω, σηκώστε την», «χάσαμε την Αγγελική», «ανεβείτε στην καρότσα να φύγουμε!», «τρέξτε όσο μπορείτε» «καθάρματα τι σας κάναμε;».
Οι εικόνες, οι φωνές, η μυρωδιά των δακρυγόνων, ο πόνος από τα γκλομπ και τις κλωτσιές, στριφογυρίζουν ακόμη στο μυαλό όσων έζησαν την μεγαλύτερη σε καταστολή πορεία που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια στην Β. Ελλάδα. Που αλλού; Στην Χαλκιδική φυσικά.

Ήταν 21 Οκτώβρη του 2012 όταν κάτοικοι των χωριών της Β.Α. Χαλκιδικής, αλληλέγγυοι από την Θεσσαλονίκη, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι ανέβηκαν στις Σκουριές σε μια πορεία «φόρο τιμής» στο βουνό που θυσιάζεται καθημερινά για τα κέρδη των χρυσοθήρων.
Δεκατέσσερις από αυτούς που συνελήφθησαν εκείνη την μέρα δικάζονται αύριο στο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου για στάση, αντίσταση κατά της αρχής και ένας άνδρας 73 χρονών για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης…
Μεταξύ των συλληφθέντων και ο δημοτικός σύμβουλος Αριστοτέλη Κώστας Ευθυμίου.

«Ήμουν μία από τους 3.000 ανθρώπους που ανέβηκα από την τοποθεσία Χονδρό Δένδρο στις Σκουριές διανύοντας με τα πόδια μία απόσταση 7 χιλ. σε ένα μαγευτικό δάσος. Όταν φτάσαμε στο σημείο που βρίσκεται το εργοτάξιο της εταιρείας διαπιστώσαμε ότι ο δρόμος ήταν αποκλεισμένος από αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ» λέει η Μαρίκα Βεργίνη, κάτοικος Ιερισσού και μία από τις συλληφθείσες εκείνης της πορείας. «Τους ρωτήσαμε για ποιο λόγο κλείνουν έναν δασικό δρόμο χωρίς φυσικά να παίρνουμε απάντηση. Ήδη μπροστά στα ΜΑΤ είχαν συγκεντρωθεί ένα γκρουπ γυναικών το οποίο προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία φωνάζοντας συνθήματα»

«Σε λίγη ώρα και εφόσον δεν βρίσκαμε καμία ανταπόκριση στο αίτημα μας να περάσουμε αποφασίσαμε να επιστρέψουμε. Από εκεί ξεκίνησε ο προσωπικός μου εφιάλτης αλλά και ο εφιάλτης όλων. Τα ΜΑΤ ρίχνουν δακρυγόνα και χημικά, ο κόσμος τρέχει να ξεφύγει, μια έγκυος σκοντάφτει δίπλα μου και εμείς σταματάμε να την σηκώσουμε. Δεν μπορούσα να συνεχίσω το τρέξιμο από την φρίκη των δακρυγόνων και μπήκα σε ένα αμάξι. Τα ΜΑΤ μας πλησίασαν και χτυπούσαν με γκλομπ το αμάξι. Με τράβηξαν έξω με την βία, με ανάγκασαν να γονατίσω και στις ερωτήσεις μου “τι θα γίνει τώρα;”, δεν έπαιρνα απάντηση. Στο αμάξι ήμασταν εγώ, η Γιώτα Σιοζοπούλου και ο Κώστας Ευθυμίου».

Η αστυνομία μετέφερε τους συλληφθέντες σε ένα άσπρο φορτηγάκι το οποίο σταδιακά στο κατέβασμά του προς την άσφαλτο «γέμιζε» και με άλλους. « Μας πήγαν στην Ασφάλεια Πολυγύρου όπου μας έβαλαν σε ένα κελί. Για πολύ ώρα απαγόρευαν στους δικηγόρους να μπουν μέσα. Παράλληλα μας πίεζαν να υπογράψουμε ένα χαρτί με κατηγορίες. Εμείς αρνούμασταν λέγοντας πως αν δεν έρθουν οι δικηγόροι δεν υπογράφουμε τίποτα. Μετά από πέντε ώρες μας είπαν πως κατηγορούμασταν για στάση και αντίσταση κατά της αρχής. Εγώ δεν αντιστάθηκε ποτέ σε κανέναν…»

«Στη συνέχεια μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα Γαλάτιστας και μας έβαλαν σε ένα μποντρούμι που ούτε τα ζώα δεν μπαίνουν. Το πρωί μας πήγαν στα δικαστήρια Πολυγύρου και όρισαν την ημερομηνία της δίκης» λέει η Μαρίκα.

Η δίκη ορίστηκε να γίνει σε δύο μέρες, οπότε και πήρε αναβολή για τις 14 Φεβρουαρίου του 2013. Στις 14 Φεβρουαρίου λόγω λήξης του ωραρίου των δικαστηρίων η δίκη πήρε δεύτερη αναβολή για τις 21 Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι ως μάρτυρες στην αυριανή δίκη θα παρουσιαστούν ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη και Στ. Κοντονής, η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Χρ.Γιαταγάνα και συμμετέχοντες στην πορεία εκείνη.

«Μου λείπουν τα λόγια να σχολιάσω αυτό που πέρασα. Δεν μπορώ ακόμη να το ξεπεράσω. Τα ΜΑΤ ήταν αποφασισμένα να χτυπήσουν κόσμο» τονίζει η Μαρίκα δηλώνοντας ότι ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις συνεχίζεται «για τα παιδιά μας αλλά και για τα παιδιά αυτών που μας χτυπούσαν. Μακάρι να το έβλεπαν και αυτοί έτσι…»

Η Ράνια Βερβερίδου 62 χρονών, ήταν μία από τις γυναίκες που χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ με τον πιο βίαιο τρόπο. «Ήμουν στο αμάξι με τον άντρα μου στο βουνό και περιμέναμε μία φίλη που την είχαμε χάσει. Τα ΜΑΤ χτύπησαν με τα γκλομπ την πόρτα, με τράβηξαν έξω, με ανάγκασαν να γονατίσω και πάτησαν τα πέλματα του ποδιού μου. Εγώ τσίριζα από το πόνο. Στη συνέχεια με προσήγαγαν και με μετέφεραν στην Ασφάλεια. Από εκεί μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο. Η γνωμάτευση των γιατρών ήταν βαριά κάκωση των νεύρων του ποδιού. Έπαιρνα παυσίπονα και χρησιμοποιούσα καροτσάκι για να μετακινηθώ για πολύ καιρό»
«Πώς να σχολιάσω αυτό που έζησα. Ζήσαμε μία κτηνωδία της αστυνομίας απέναντι σε αθώους και άοπλους ανθρώπους. Ήταν ένα θέατρο του παραλόγου. Αυτή είναι η νομιμότητα του κ. Δένδια βλέπετε» λέει η κ. Ράνια και συμπληρώνει:

«Έβαζαν στην κλούβα όποιον ξέμενε, «Φέρτους πρέπει να γεμίσει» έλεγε χαρακτηριστικά ένας αστυνομικός για εμάς. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά όταν επιστρέψαμε με τον άντρα μου να πάρουμε το αμάξι από το Χονδρό Δένδρο βρήκαμε μία κλήση για παράνομο παρκάρισμα και τις πινακίδες μας εξαφανισμένες…» .

Ο Μάκης Ιατρού, 39 χρονών, κάτοικος επίσης Ιερισσού, είναι αυτός που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία. Είχε δεχθεί εκείνη την ημέρα ιδιαίτερη «περιποίηση» από τα ΜΑΤ.

«Ήμουν στο Χονδρό Δένδρο την ώρα που ετοιμαζόμασταν να φύγουμε. Κάποια στιγμή νοιώθω ένα σπρώξιμο από πίσω μου και πέφτω κάτω. Δέκα άνδρες των ΜΑΤ με κλωτσούσαν στο πρόσωπο λες και ήμουν ζώο. Με μετέφεραν με χειροπέδες στην Ασφάλεια Πολυγύρου στη συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα Μουδανιών και το πρωί ξανά στον Πολύγυρο όπου και απολογηθήκαμε στο εισαγγελέα. Όταν πήγα στο νοσοκομείο η γλώσσα μου ήταν ήδη μελανιασμένη και είχε φουσκώσει το πίσω μέρος του κεφαλιού μου..» λέει ο Μάκης

«Αυτά που ζήσαμε εκείνη την ημέρα τα βλέπαμε μέχρι τότε μόνο σε ταινίες.Δεν μπορούσα για καιρό να το πιστέψω» προσθέτει.

«Ήμασταν στην πορεία πολύς κόσμος. Εμείς οι ηλικιωμένοι μείναμε στην άσφαλτο στο Χονδρό Δένδρο και δεν ανεβήκαμε στο βουνό. Όταν γύρισε η νεολαία από το βουνό αρχίσαμε να οπισθοχωρούμε και τα ΜΑΤ ξεκίνησαν το κυνηγητό στην άσφαλτο. Εγώ ήμουν μέσα στο αυτοκίνητο όταν άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνο, θα σκάγαμε!» λέει ο κ. Γιώργος Παπαποστόλου, 73 χρονών.

Οι άνδρες των ΜΑΤ έσπασαν με γκλομπ το παράθυρο του αμαξιού του, και έριξαν στο πρόσωπο του καπνογόνα. Ο κ. Γιώργος λιποθύμησε και έχασε για λίγο τον έλεγχο του αμαξιού. Στη συνέχεια τον τράβηξαν έξω από το αμάξι και τον συνέλαβαν κατηγορώντας τον για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης….

«Εμείς αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας, για τα νερά, για τις δουλειές μας. Δεν έχουμε κανένα κέρδος από αυτό που κάνουμε, ούτε κάναμε κάποια βίαιη πράξη για να κατηγορούμαστε τώρα» σημειώνει ακόμη.

«Πρέπει να ήμουν η πρώτη που συνέλαβαν στο βουνό μιας και ήμουν η τελευταία μου έμεινα πάνω. Με έσπρωξαν για να πέσω και με πήραν σηκωτή στο φορτηγάκι της ασφάλειας» τονίζει η Αγγελίνα Ληστή 31 χρονών, κάτοικος Μ. Παναγιάς «Στόχος τους είναι να μας τρομοκρατήσουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τελειώσει αυτή η ιστορία» δηλώνει.

«Όταν άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα στο βουνό προχώρησα μέσα στο δάσος και προσπαθούσα να βγω στο δρόμο. Χάθηκα για αρκετή ώρα όταν ένας υλοτόμος της εταιρείας με είδε και έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να με πιάσουν» τονίζει ο Άρης Σιόμπορος 21 χρονών, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. «Νοιώθω ακόμη σοκαρισμένος, θλιμμένος και απορημένος. Τόση βία απέναντι σε διαδηλωτές χωρίς κανέναν λόγο…» καταλήγει.

«Δεν ξεχνιούνται αυτά που περάσαμε» λέει η νηπιαγωγός Γιώτα Σιοζοπούλου που βρισκόταν στο ίδιο αμάξι με την Μαρίκα Βεργίνη όταν την συνέλαβαν. «Στην ασφάλεια μας έβαζαν να υπογράψουμε χαρτιά για πράξεις που δεν κάναμε, μας συμπεριφέρθηκαν απάνθρωπα σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου» τονίζει και προσθέτει «Ενώ στόχος τους ήταν να φοβηθούμε εμείς συνεχίσαμε να συμμετέχουμε σε όλες τις πορείες που έγιναν μετά για τα πιστεύω μας»

«Οι κατηγορίες είναι προσχηματικές για να δικαιολογήσουν τις συλλήψεις» λέει από την πλευρά του ο Κώστας Ευθυμίου, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αριστοτέλη.«Οι συλλήψεις ήταν τυφλές, η εντολή ήταν να «μπουζουριάσουν» τον κόσμο, δεν είχε προηγηθεί καμία πρόκληση, ήταν μια πλήρως ειρηνική πορεία. Να φανταστείτε ότι ακόμη και τον Μπαραμπα -Γιώργο που κόντεψαν να τον σκοτώσουν με τα καπνογόνα τον κατηγορούν για πρόκληση σωματικής βλάβης…»σημειώνει.

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη προσπαθούσε να εισέλθει στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου προκειμένου να διαπιστώσει αν διασφαλίζονται τα δικαιώματα των συλληφθέντων όταν ο διοικητής της Ασφάλειας Πολυγύρου την προπηλάκισε και την χτύπησε με γκλομπ.

«Ένοιωσα μία πλήρη απαξίωση των θεσμών της δημοκρατίας. Αν ένας βουλευτής δέχεται τέτοια συμπεριφορά φανταστείτε σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται ένα απλός πολίτης. Στο εδώλιο δεν θα έπρεπε να βρίσκονται οι κάτοικοι που αγωνίζονται για τον τόπο τους αλλά οι αστυνομικοί που με βάναυσο τρόπο χτύπησαν τους διαδηλωτές» επισημαίνει σχετικά.

Για πρωτοφανή σε βαρβαρότητα καταστολή κάνουν λόγο και οι συνήγοροι των κατοίκων. «Μετά το ανθρωποκυνηγητό της ειρηνικής αυτής διαμαρτυρίας σέρνουν στο εδώλιο 14 αθώους. Οι συλλήψεις ήταν τυφλές και το κατηγορητήριο σαθρό» τονίζει ο δικηγόρος Β. Τζιμούρτος.

«Η δίκη αυτή φανερώνει την ολοκάθαρη πολιτική στόχευση των διώξεων και της βίαιης καταστολής εκείνης της πορείας» δηλώνει ο δικηγόρος Γ. Κυρίτσης τονίζοντας παράλληλα ότι «από θαύμα δεν θρηνήσαμε εκείνη την μέρα θύματα». «Είναι θλιβερό οι θύτες να εμφανίζονται ως θύματα και να προσπαθούν να καταδικάσουν έναν 70 χρονο στον οποίο έριξαν σε ευθεία βολή μέσα στο αυτοκίνητό του χημικά…» συμπληρώνει.

«Είναι άξιον απορίας ενώ έχουν κυκλοφορήσει τόσα βίντεο και φωτογραφίες για τα όσα έγιναν κανένας δεν είχε την ευαισθησία να διατάξει έστω και για τυπικούς λόγους ΕΔΕ για την συμπεριφορά των αστυνομικών υπαλλήλων» καταλήγει.

«Μαζί τους δικαζόμαστε όλοι. Όλοι όσοι ήμασταν στις Σκουριές εκείνη τη μέρα. “Ολοι όσοι διαδηλώνουμε, διαμαρτυρόμαστε, διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή» τονίζουν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή τους και καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Πολυγύρου στις 10 το πρωί.

Σταυρούλα Πουλημένη

Δείτε βίντεο και μαρτυρίες από την πορεία στις 21 Οκτώβρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου