Επιλεκτική η συμπεριφορά της Αστυνομίας στους κατηγορουμένους για εγκληματική οργάνωση, μέλη της Χρυσής Αυγής, και σ’ αυτούς της «εγκληματικής οργάνωσης» της ΒΑ Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού.
Στους μεν, που κατηγορούνται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα το πρωί και τους ζήτησαν ευγενικά να τους ακολουθήσουν. Στους δε εισέβαλαν στα σπίτια τους σπάζοντας τις πόρτες, στις 3 τα ξημερώματα. Στους μεν οι κατηγορίες «κουμπώνουν» πάνω σε συγκεκριμένα άτομα για συγκεκριμένα αδικήματα. Στους δε θεωρείται γενικά έγκλημα η άποψή τους και διώκονται γι’ αυτή.
Δεν ταυτοποιούνται, ούτε προσωποποιούνται στη δικογραφία, τα σοβαρά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται ως μέλη «εγκληματικής οργάνωσης» οι 27 από την Ιερισσό, τη Θεσσαλονίκη και τη Μεγάλη Παναγιά. Οι δικηγόροι τους εντοπίζουν σοβαρά κενά και παραλείψεις στη δικογραφία, στην οποία ως αποδεικτικό υλικό περιλαμβάνεται τηλεφωνική συνομιλία για συνάντηση με δικηγόρο, ενώ δεν υπάρχει κατηγορία κατά αστυνομικού που στα επεισόδια στον Λάκκο Καρατζά ακούγεται να λέει σε βίντεο, στο ίδιο αποδεικτικό υλικό, «τώρα, ρε γαμώ το μου, να βγάλω το όπλο και ν’ αρχίσω να ρίχνω;».
Εσπασαν πόρτες
Την ίδια στιγμή κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής διαμαρτύρονται καθώς βλέπουν την Αστυνομία να χτυπά την πόρτα των συλληφθέντων βουλευτών μελών της Χρυσής Αυγής και να ζητάει με ευγένεια από τους μετέπειτα συλληφθέντες να τους ακολουθήσουν, ενώ στην Ιερισσό αστυνομικοί εισέβαλαν σπάζοντας τις εξώπορτες σε σπίτια, με προτεταμένα όπλα για να συλλάβουν οικογενειάρχες, μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών τους και των γέρων γονιών τους.
«Ανεβάζουν» στο Ιντερνετ φωτογραφίες εκπροσώπων των μεταλλωρύχων με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο γραφείο της στη Βουλή, αλλά και δημοσίευμα στο περιοδικό «Μεταλλευτικά Νέα», της Ελληνικός Χρυσός, όπου υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία ενισχύει οικονομικά την ΕΛ.ΑΣ. «Από αυτή την Αστυνομία περιμένουμε να μας προστατέψει;» αναρρωτιούνται.
Στη δικογραφία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τηλεφωνικές συνομιλίες «υπόπτων» που έχουν κληθεί για να δώσουν δείγμα DNA και συνεννοούνται για ραντεβού με δικηγόρο, ώστε να τους συμβουλέψει τι στάση να κρατήσουν, ή με φίλο στη Θάσο, που λέει ότι οι επιπτώσεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις Σκουριές θα φτάσει ώς το νησί, ή με φίλους στους οποίους εκφράζουν την αντίθεσή τους με την εξόρυξη χρυσού, ή δηλώνουν την απέχθειά τους για την αστυνομική βία που υφίστανται, ή πήγαν δύο φορές να ακούσουν τον Τόλη Παπαγεωργίου του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, ακόμη και φραστική αντιπαράθεση «με σκοπό να δημιουργήσει φόβο και τρομοκρατία κατά της εξόρυξης».
«Δεν υπάρχει εξειδίκευση καμιάς κατηγορίας, ούτε ταυτοποιείται ποιος έκανε τι, πού και πότε» λέει ο Γιώργος Κυρίτσης, εκ των συνηγόρων των 27. Στο ίδιο «αποδεικτικό υλικό», προσθέτει, υπάρχουν στοιχεία για βιαιοπραγίες μεταλλωρύχων κατά αντιδρώντων κατοίκων, αλλά και βίντεο από τα επεισόδια στον Λάκκο Καρατζά, στο οποίο ακούγεται αστυνομικός να λέει «τώρα, ρε γαμώ το μου, να βγάλω το όπλο και ν’ αρχίσω να ρίχνω;». «Αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε μ’ αυτά», υπογραμμίζει ο Γ. Κυρίτσης. Επισημαίνεται επίσης ότι η εγκληματική οργάνωση συστάθηκε και οι 27 εντάχθηκαν ως μέλη της με σκοπό να σταματήσουν ή να αναστείλουν τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός σε μια περίοδο που οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για τη χώρα. Χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά πώς πιστοποιείται αυτό και από ποιον.
Ο Γ. Κυρίτσης υπογραμμίζει επίσης ότι οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν από τη ΓΑΔΑ στον ανακριτή, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, δηλαδή στο φυσικό χώρο που θα έπρεπε απολογηθεί ένας κατηγορούμενος, ενώ για τους 4 προφυλακισμένους από τις Σκουριές και τώρα τους 27 θα πάει ο ανακριτής να πάρει την απολογία τους στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Σαν να πρόκειται για άτομα που θεωρούνται πιο επικίνδυνοι από τους συλληφθέντες-μέλη της Χρυσής Αυγής.
Οπως επισημαίνει ο Γ. Κυρίτσης, οι 27 κατηγορούνται με μια υποτιθέμενη συλλογή στοιχείων που έγινε με καταστρατήγηση συνταγματικών δικαιωμάτων, αλλά και του ποινικού κώδικα. «Βασικό στοιχείο του κατηγορητηρίου είναι η άποψή τους, η οποία και διώκεται», προσθέτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου