Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Έγκληση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του Δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα

by antigoldgreece
Ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής
ΕΓΚΛΗΣΗ
Απόστολου Παπαγεωργίου του Μιχαήλ, κατοίκου Ιερισσού
ΚΑΤΑ
Του Χρήστου Πάχτα, Δημάρχου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, που κατοικοεδρεύει στον Αριστοτέλη Χαλκιδικής, δημοτικό κατάστημα Αρναίας
Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2013
Κύριε Εισαγγελέα,
Ο εγκαλών είμαι πολιτικός μηχανικός με μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία άνω των 40 ετών, μεσούσης της οποίας διετέλεσα και πρόεδρος των Διπλωματούχων Μηχανικών Θεσσαλονίκης, ενώ έχω υπηρετήσει τα κοινά με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου στον πρώην Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου την τετραετία 2007-2010.
Από αγάπη για τον τόπο μου, έχω αφιερώσει τη ζωή μου στον μη-βίαιο αγώνα ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες για την ανάκτηση χρυσού σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα και κυρίως στην πατρίδα μου τη Χαλκιδική, ενώ είμαι ένας από τους πολίτες που προσέφυγαν κατ’ επανάληψη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των επενδύσεων εξόρυξης χρυσού και της καταστροφής των δασών της Β.Χαλκιδικής και δικαιώθηκαν από τις αποφάσεις του. Παράλληλα είμαι Πρόεδρος του γνωστού Σωματείου με τον διακριτικό τίτλο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ», που λειτουργεί και το ομώνυμο ιστολόγιο με την ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://antigoldgreece.wordpress.com. Το ιστολόγιο αυτό έχει ως αντικείμενο την καταγραφή περιβαλλοντικών παραβιάσεων, κινδύνων για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, ατυχημάτων και κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την ίδρυση και τη λειτουργία μεταλλείων χρυσού σε όλα τα μέρη του πλανήτη. Ο ιστότοπός μας λειτουργεί αδιάλειπτα, με καθημερινή συχνή ενημέρωση, από το έτος 2000, έχει δε κατά μέσο όρο 8000 επισκέψεις ημερησίως. Δημοσιεύει επιστημονικές μελέτες, άρθρα και ειδήσεις για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και τον κόσμο και με τεκμηριωμένο τρόπο αντικρούει τα επιχειρήματα των εταιρειών που κατά καιρούς δραστηριοποιήθηκαν και δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, τη Θράκη, το Κιλκίς και αλλού στη Βόρεια Ελλάδα.

Η συνεπής δράση μου από το 1997 ενάντια σε αυτές τις καταστροφικές δραστηριότητες, ως άτομο και μέσω του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων το οποίο πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του χρυσού στη Χαλκιδική, είναι ευρέως γνωστή, όπως ευρέως γνωστό είναι και το όνομά μου ως ενεργού πολίτη «επικίνδυνου» για τα συμφέροντα των εξορύξεων, ιδίως μετά την ευρωπαϊκή δικαστική επιτυχία του Παρατηρητηρίου στο θέμα της μεταβίβασης των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.
Ο εγκαλούμενος είναι Δήμαρχος Αριστοτέλη, ενώ, με την ιδιότητά του ως υφυπουργός οικονομικών, υπέγραψε το 2003 την πράξη μεταβίβασης των Μεταλλείων Χαλκιδικής από το Ελληνικό Δημόσιο στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Κατόπιν καταγγελίας του “Παρατηρητηρίου”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η μεταβίβαση των μεταλλείων χωρίς ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και σε τιμή χαμηλότερη της αξίας τους είναι ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά και συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.”, η δε Ελλάδα υποχρεώθηκε να ανακτήσει από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός το ποσό των 15,34 εκατομμυρίων ευρώ συν τους τόκους. (βλ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23.02.2011 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ αριθ. C 48/2008 (πρώην NΝ 61/2008)
Την Κυριακή 12 Μαΐου 2013 ο εγκαλούμενος προέβη διά του τύπου στις ακόλουθες δηλώσεις, που προσβάλλουν βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπειά μου:
«Παρά τις επανειλημμένες αναφορές και προειδοποιήσεις μας διαπράττονται εντός της εδαφικής περιφέρειας του δήμου μας συνεχόμενα κακουργήματα από μια ολιγομελή εγκληματική οργάνωση που τρομοκρατεί τους δημότες και επιβάλλει με τη βία τη θέλησή της στην πλειοψηφία. Σήμερα άγνωστοι μέχρι στιγμής κακουργηματίες, που θέλουν να λέγονται πολίτες, πυροβόλησαν με κυνηγετικά όπλα εναντίον αστυνομικών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους. Το προηγούμενο διάστημα επιτέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του Δημάρχου, κατέστρεψαν αυτοκίνητα του δήμου και δημοτικών συμβούλων, τραυμάτισαν σοβαρά δημότες μας, απείλησαν, εκβίασαν και εκβιάζουν εργαζομένους, ανθρώπους του μόχθου, κατέστρεψαν ιδιωτική και δημόσια περιουσία. Τοπικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι της προ του Άθω περιοχής υποχρεώνονται σε παραιτήσεις προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους, τις οικογένειές τους και τις περιουσίες τους. Το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού καταστράφηκε ολοσχερώς. Πολίτες που παρανομούν καθημερινά, ισχυρίζονται δημόσια ότι, με τη χρήση ωμής βίας εκ μέρους τους, θα αποτρέψουν την εφαρμογή των αποφάσεων της Πολιτείας σχετικά με την μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή του Δήμου μας. Οι αποφάσεις αυτές, εκτός από Νόμο του Κράτους, επικυρώθηκαν και με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας (ΣτΕ αριθ. αποφ. 1492/2013). Εγκληματίες οπλοφορούν και αποδεικνύουν ότι δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον όλων, ακόμα και απέναντι σε εργαζομένους της περιοχής και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται είναι αδιανόητη για ευνομούμενη πολιτεία, επικίνδυνη για τη ζωή των δημοτών μας και απειλεί άμεσα κάθε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο. Δεν αρκούν οι φραστικές καταδίκες. Οι ηθικοί αυτουργοί κυκλοφορούν ελεύθεροι και έχουν την ευχέρεια να απειλούν δημόσια και από τηλεοράσεως, τη ζωή του δημάρχου και των πολιτών και να διακηρύσσουν, ατιμώρητοι πάντα οι ίδιοι, το μίσος, τη βία και τη μισαλλοδοξία. Και αναφερόμαστε στον Απόστολο Παπαγεωργίου και αυτούς που έχει στρατολογήσει για να εξυπηρετούν τις δικές τους επιδιώξεις.»
Οι δηλώσεις αυτές αναμεταδόθηκαν ευρύτατα δια του τύπου και διαδικτυακά σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνεχίζουν να είναι αναρτημένες στους ιστοτόπους:
Λόγω του πανελλήνιου αλλά και διεθνούς τεράστιου ενδιαφέροντος για το θέμα της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική και της πρωτοφανούς καταστολής των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής στην πραγματοποίησή της, τις δηλώσεις του εγκαλουμένου τις διάβασαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ενώ η φήμη που διέσπειρε ο εγκαλούμενος διαδόθηκε ακόμα ευρύτερα.
Με τις ανωτέρω δηλώσεις του, ο εγκαλούμενος προέβη στη διάδοση ενώπιον του κοινού, σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, του ψεύδους ότι δήθεν, ανήκοντας σε μια ολιγομελή τρομοκρατική οργάνωση που τρομοκρατεί τους δημότες και επιβάλλει με τη βία τη θέλησή της στην πλειοψηφία, είμαι ηθικός αυτουργός ανθρώπων που επιτέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του Δημάρχου, κατέστρεψαν αυτοκίνητα του δήμου και δημοτικών συμβούλων, τραυμάτισαν σοβαρά δημότες του Δήμου Αριστοτέλη, απείλησαν, εκβίασαν και εκβιάζουν εργαζομένους, κατέστρεψαν ιδιωτική και δημόσια περιουσία, ότι δήθεν ανάγκασα Τοπικούς και Δημοτικούς Συμβούλους της προ του Άθω περιοχής σε παραιτήσεις προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους, τις οικογένειές τους και τις περιουσίες τους, πως δήθεν είμαι ηθικός αυτουργός εγκληματιών που οπλοφορούν και δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον όλων, ακόμα και απέναντι σε εργαζομένους της περιοχής και της Ελληνικής Αστυνομίας, έχοντας, μάλιστα απειλήσει την ίδια τη ζωή του Δημάρχου και έχοντας στρατολογήσει τους υπολοίπους προφανώς της εγκληματικής μου οργάνωσης.
Ο εγκαλούμενος, ωστόσο, γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά πως αυτά που είπε είναι ψευδή, καθώς δεν είμαι ηθικός αυτουργός καμίας από τις ενέργειες που περιγράφει ούτε απείλησα ποτέ τη ζωή του ή «στρατολόγησα» παρανόμους. Αντιθέτως, ο εγκαλούμενος γνωρίζει πολύ καλά πως ο αγώνας μου, όπως και ο αγώνας της πλειοψηφίας των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία, είναι μη βίαιος και στηρίζεται σε ΣΤΟΙΧΕΙΑ που αποδεικνύουν πως η βλάβη στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία της Χαλκιδικής και στις επόμενες γενιές από τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, που με τόσο υπερβάλλοντα ζήλο –στο βαθμό της ζημίας των συμφερόντων του Δημοσίου, όπως έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ο ίδιος υποστηρίζει, θα είναι ανεπανόρθωτη και δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το όποιο δημοσιονομικό ή άλλο όφελος της ελληνικής οικονομίας. Τις δηλώσεις του, μάλιστα, αυτές, τις έκανε, χρησιμοποιώντας την αυθεντία του αξιώματός του, με αποτέλεσμα να έχουν ακόμα περισσότερη βαρύτητα, καθώς είναι αδιανόητο ένας δήμαρχος να διαδίδει τόσο εξωφρενικά ανυπόστατα ψεύδη.
Μετά τις ανωτέρω ψευδείς και συκοφαντικές δηλώσεις, έλαβα πολλά τηλεφωνήματα και ερωτήσεις από ανθρώπους του κοινωνικού μου περιβάλλοντος που αναρωτιόνταν αν είμαι όντως συμμέτοχος σε τέτοια οργανωμένη παράνομη συμμορία και ζητούσαν την δική μου εκδοχή της ιστορίας. Παρά τις εξηγήσεις που έδωσα σε όποιον με ρωτούσε, αρνούμενος τα ψεύδη του εγκαλουμένου, δεν έπαψαν να ίπτανται γύρω από το πρόσωπό μου στον κοινωνικό μου περίγυρο οι υποψίες πως μπορεί να είμαι συμμέτοχος των κακουργημάτων που περιέγραψε ο εγκαλούμενος.
Επειδή οι ανωτέρω ισχυρισμοί είναι απολύτως ψευδείς και συκοφαντικοί και σπιλώνουν βάναυσα την ακεραιότητα και την προσφορά μου, και κατασκευάστηκαν από τον εγκαλούμενο, εν γνώσει του ψεύδους τους, προκειμένου να θίξει την τιμή και την υπόληψή μου, ο δε εγκαλούμενος διακατεχόταν από δυσφημιστικό δόλο, έχοντας σκοπό να με μειώσει προσωπικά και στην κοινωνική μου υπόσταση.
Επειδή η πράξη του εγκαλουμένου αποτελεί συκοφαντική μου δυσφήμηση, προβλέπεται δε και τιμωρείται από το νόμο, έχει δε εκτελεστεί δια του τύπου.
Για τους λόγους αυτούς:
ΖΗΤΩ την ποινική δίωξη και την νόμιμη τιμωρία του εγκαλουμένου καθώς και παντός άλλου υπευθύνου που πιθανόν θα προκύψει από την εισαγγελική έρευνα.
ΔΗΛΩΝΩ παράσταση πολιτικής αγωγής για τη χρηματική ικανοποίηση από την ηθική βλάβη που έχω υποστεί από τις πράξεις του εγκαλουμένου, ποσού ενός ευρώ, με επιφύλαξη για την διεκδίκηση του επιπλέον από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια.
ΟΡΙΖΩ αντικλήτους και συνηγόρους πολιτικής αγωγής τη δικηγόρο και κάτοικο Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου (Δημοσθένους 5, 546 24 ΑΜΔΣΘ 4930) και τη δικηγόρο και κάτοικο Χαλκιδικής, Θεανώ Ζούνη (Αν. Πολυζωίδη αριθ. 4, Πολύγυρος)
Προτείνω ως μάρτυρες τους:
[...]
Με τιμή,
Ο εγκαλών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου