Κυριακή 7 Απριλίου 2013

«Θα Γεμίσουμε Καρκίνους Και Φέρετρα»

«Η βλάβη θα είναι μη αναστρέψιμη για τους ανθρώπους και το περιβάλλον αν προχωρήσει η επένδυση στη Χαλκιδική», υποστήριξε καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

«Θα γεμίσουμε καρκίνους και φέρετρα». Ετσι ωμά ο καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος, ξεκαθάρισε χθες στο περιφερειακό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη ότι τα μεταλλεία χρυσού θα βλάψουν το περιβάλλον και τους ανθρώπους στη Χαλκιδική και όχι μόνο…



Από το μεσημέρι, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, έχοντας αποκλείσει την κεντρική λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας. Ενταση επικράτησε όταν εργαζόμενοι στα μεταλλεία, που έκαναν τη δική τους διαμαρτυρία, προσπάθησαν να μπουν μέσα στο κτίριο όπου είχε επιτραπεί η είσοδος μόνο σε ολιγομελείς αντιπροσωπείες. Οπως είπαν, αντέδρασαν όταν ενημερώθηκαν πως εκφράζονται «ψευδείς απόψεις» για τα μεταλλεία από κατοίκους που διαμαρτύρονται κατά των εξορύξεων.


Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη με θέμα «Ενημέρωση Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Β. Χαλκιδική – Εξόρυξη χρυσού στον Δήμο Αριστοτέλη: προκλήσεις και διακινδύνευση». Από νωρίς, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που αποτελούνταν από 4 διμοιρίες ΜΑΤ και άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά, βρίσκονταν γύρω από το κτίριο. Τροχονόμοι είχαν αποκλείσει την πρόσβαση δημιουργώντας περίμετρο 500 μέτρων γύρω από την Περιφέρεια. Οι αψιμαχίες και τα συνθήματα κατά της αστυνομίας δεν έλειψαν, χωρίς ωστόσο να προκληθούν επεισόδια.


Ωμός ο Αλέξης Μπένος

Ιδιαίτερη εντύπωση αλλά και αντιδράσεις μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο προκάλεσε η επιστημονική προσέγγιση του καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξη Μπένου, για τα μεταλλεία χρυσού. Από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου ο διακεκριμένος επιστήμονας υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού θα βλάψει τόσο το περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής. «Θα έχουμε καρκίνους και φέρετρα», είπε χαρακτηριστικά, σοκάροντας τους παρευρισκόμενους. «Η βλάβη θα είναι μη αναστρέψιμη και για τους ανθρώπους και για το περιβάλλον», εξήγησε.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα μεταλλεία, αλλά και των υπευθύνων της «Ελληνικός Χρυσός» που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση. Απαντώντας στον κ. Μπένο, ο γενικός διευθυντής των μεταλλείων Κασσάνδρας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, τόνισε ότι είναι ντροπή να μιλάμε για φέρετρα. «Βρίσκομαι 24 χρόνια στην περιοχή. Νοιάζομαι για τον τόπο μας και για τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε με αυτά τα λόγια», είπε.
Οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν κατά την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, που δήλωσε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί η δραστηριότητα, θα καταστραφεί για πάντα η Χαλκιδική. «Σκεφτείτε τα παιδιά σας τι θα εισπνέουν», προειδοποίησε ο κ. Κουράκης απευθυνόμενος σε εργαζομένους στα μεταλλεία. Ο ίδιος επισήμανε ότι αν υλοποιηθεί η δραστηριότητα θα εκλύονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα χιλιάδες τόνοι σκόνης, οι οποίοι θα περιέχουν και ίχνη από αμίαντο που προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων. «Αν και όταν γίνουμε κυβέρνηση, θα καταργήσουμε όλες τις συμφωνίες για εξόρυξη χρυσού», κατέληξε ο κ. Κουράκης, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Ο αντίλογος ήρθε από τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα. «Η επένδυση διαθέτει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, υπογεγραμμένη από υπουργούς. Πριν να μπουν οι υπογραφές, προηγήθηκε διαβούλευση η οποία διήρκεσε έξι χρόνια και δόθηκαν απαντήσεις στα εκατοντάδες ερωτήματα που έθεσαν διάφοροι φορείς», υποστήριξε αναμασώντας άλλη μια φορά τη γνωστή καραμέλα περί ανάπτυξης και θέσεων εργασίας.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

4 σχόλια:

  1. σας παρακολουθω εδω και λιγο καιρο ποτε μα ποτε δεν εχετε και την αντιθετη αποψη απο αυτη που εσεις πιστευετε η θελετε να βγει προς τα εξω .απο οτι διαβασα οι αποψεις των επιστημονων ειναι μοιρασμενες εγω τωρα ποιον πρεπει να πιστεψω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή