Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ανοιχτές επιστολές Τοπικών Ομάδων Θεσσαλονίκης


Θέμα: ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
5η ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Β. ΟΛΓΑΣ “ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΠΡΟΣ: 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
κ.κ. ΑΞΙΟΤΙΜΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ανώτατη βαθμίδα της  τοπικής αυτοδιοίκησης ή είναι η κατώτερη αρχή της εκτελεστικής εξουσίας;
Εκπροσωπεί τις τοπικές κοινωνίες της και τους Δήμους της απ’ όπου προέρχεται προωθώντας τις επιθυμίες προς την πολιτική ιεραρχία ή ακολουθεί την ¨κυβερνητική θέση¨, όσο παράλογη κι αν είναι αυτή;
Τι αντοχή ύπαρξης μπορεί να έχει η Περιφέρεια και το κάθε μέλος της χωριστά, όταν δεν στηρίζεται στα πόδια της, που είναι ο λαός;

Και συγκεκριμένα : Τι θέση έχετε πάρει εσείς ως Περιφέρεια και ως μέλη για το θέμα της εξόρυξης του χρυσού στη Χαλκιδική; Ο λαός της Κεντρικής Μακεδονίας … περιμένει.
Πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη σημαντικές ενημερωτικές ημερίδες, στις οποίες αντιπαρατέθηκαν τα επιχειρήματα μεταξύ των εκατέρωθεν πλευρών. Κάτοικοι Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης αφ’ ενός και εκπρόσωποι της εταιρίας και ο κύριος Πάχτας, αφ’ ετέρου. Δεν σας είδαμε. Ούτε ως Περιφέρεια ούτε ως Συμβούλους μεμονωμένα. Πώς θα σχηματίσετε γνώμη;
  • Στο Δήμο Καλαμαριάς η διαδικασία ενημέρωσης των μελών του Δ.Σ. κράτησε σχεδόν 6 ώρες. Δεν ήσασταν εκεί.
  • Στο Δήμο Θεσσαλονίκης έγινε κάτι παρόμοιο. Δεν ήσασταν εκεί.
  • Στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης  οι ¨ Ανεξάρτητοι Έλληνες ¨ πραγματοποίησαν κάτι παρόμοιο προς ενημέρωση. Δεν ήσασταν εκεί.
  • Ομοίως ως άνω και η ΔΗΜ.ΑΡ. Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν ήσασταν εκεί.
Από πού λοιπόν θα ενημερωθείτε και πώς; Απ’ ό,τι γνωρίζουμε δεν έγινε από σάς κάτι ανάλογο.
Ο κύριος Πρωθυπουργός είπε: « Η επένδυση θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος » (προσοχή, όχι ¨πολιτικό κόστος¨, αλλά ¨κόστος¨). Το να βαφτίσουμε κάτι ως επένδυση, δεν σημαίνει πράγματι ότι είναι και επένδυση. Αυτό όμως δεν είναι προς στιγμή για ανάλυση, έχει ήδη απαντηθεί στις παραπάνω ημερίδες και όχι μόνο.
Το θέμα είναι : Γνωρίζετε εσείς ποιο είναι το ¨ κόστος ¨, ώστε να αποδεχτείτε τη φράση του ή όχι;
Παρακολουθώντας την επικαιρότητα, σχετικές ημερίδες, πορείες Θεσσαλονίκης – Αθήνας, εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, όπως Χανιά, Πάτρα, Κόρινθο, Πρέβεζα κ.α., ΜΜΕ, internet κλπ καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα :
1.    Η Χαλκιδική και γενικότερα η κεντρική Μακεδονία θα αλλάξει τελείως μορφή ζωής. Η πόλη της Θεσσαλονίκης θα είναι το κέντρο μιας καθαρά μεταλλευτικής περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς κλπ).
2.    Η Χαλκιδική θα πρέπει να αλλάξει 100% το σημερινό της ¨πρόσωπο¨ και θα αποτελεί εστία μόλυνσης για τα επόμενα 300-400 χρόνια.
3.     Ο άλλος μεγάλος ασθενής από τη μόλυνση αυτή, πέρα από τη Χαλκιδική, θα είναι το 1.500.000 των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της κεντρικής Περιφέρειας.
Εσείς τι γνώμη έχετε; Συμφωνείτε μαζί μας; Εάν ναι, τι έχετε κάνει μέχρι στιγμής για να αποφευχθεί αυτό; Εάν όχι, αποδείξτε το μας ότι λάθος καταλάβαμε, αλλά όμως με τεκμηριωμένες αποδείξεις και όχι με ένα ¨ έλα μωρέ, αυτά είναι υπερβολές ¨ .
Έχετε λοιπόν ενημερωθεί σε βάθος για να μας απαντήσετε;
Όλοι έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, όπως φυσικά και σεις στην Περιφέρεια. Όταν όμως μας τηλεφωνήσουν ότι το παιδί μας χτύπησε σε τροχαίο, όλα τα πρώην επείγοντα θέματα γίνονται δευτερεύοντα και το άρρωστο παιδί μας πρωτεύον. Σήμερα σας ενημερώνουμε ότι το 1.500.000 των κατοίκων θα αποκτήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας (δεν υπεισερχόμαστε στο σημείο αυτό στην ουσιαστική ανάλυση των γεγονότων που θα είναι η αιτία της αρρώστιας, αυτό είναι θέμα πολύωρης εμπεριστατωμένης ενημέρωσής σας). Μήπως αυτό πρέπει να προηγηθεί ως θέμα και μάλιστα ως ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ και ως ΜΕΓΙΣΤΟ;
Η ιστορία αυτή της εξόρυξης του χρυσού και της μεταμόρφωσης της περιοχής από αγροτουριστική σε μεταλλευτική με τη σημερινή της ένταση, διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Εφόσον είχατε πάρει θέση κατά της εξόρυξης, ανάλογη θα ήταν και η θέση σας και σε άλλα θεμελιώδη θέματα, όπως το ρυθμιστικό, το χωροταξικό κλπ, τα οποία άπτονται της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης μιας περιοχής.
Για την επιβεβαίωση όλων των ανωτέρω, σας στέλνουμε ψηφίσματα των δικών σας Δήμων, όσοι πρόλαβαν να  ενημερωθούν μέχρι στιγμής και φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ο λαός λοιπόν και τα Δημοτικά Συμβούλια Δήμων όπως: Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λαγκαδά, Βόλβης, Σιθωνίας Χαλκιδικής, ψήφισαν ΟΜΟΦΩΝΑ κατά της εξόρυξης του χρυσού στην Χαλκιδική, λόγω των άμεσων επιπτώσεων σ’ αυτήν και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.  ΕΣΕΙΣ;
Θεσσαλονίκη,   02 Απριλίου 2013
Γραφιαδέλλη Ιωάννα
Ακολουθούν 150 υπογραφές
———————————————————————————————————-
3η ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Λ. ΠΥΡΓΟΥ «ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ  ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ»
ΠΡΟΣ:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
κ.κ. Περιφερειάρχη,
Αντιπεριφερειάρχες,
Συμβούλους ΚΑΤΟΙΚΩΝ              
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμοι κύριοι.
Είμαστε μια τοπική ομάδα της περιοχής του Λευκού Πύργου και μας ενώνει η θεμελιωμένη πεποίθηση ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η εξόρυξη του χρυσού στην Χαλκιδική. Πήραμε αυτή τη θέση, γιατί διαπιστώσαμε ότι όποιος ενημερώνεται σε βάθος επί του συγκεκριμένου θέματος, αντιλαμβάνεται τις σοβαρότατες επιπτώσεις στην  υγεία, όχι μόνο των κατοίκων της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν ο κύριος Πάχτας να καταφέρει να εγκλωβίσει στον Δήμο του την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα μολυσμένα υπόγεια ύδατα και την επικίνδυνη παραγωγή της διατροφικής αλυσίδας της Χαλκιδικής, ώστε να μην επηρεαστεί η Κεντρική Μακεδονία.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πώς οι Δήμοι Βόλβης και Λαγκαδά, οι οποίοι μαζί με την Χαλκιδική τρέφουν τη Θεσσαλονίκη, διαμαρτύρονται έντονα με ΟΜΟΦΩΝΑ ενάντια ψηφίσματα για το σοβαρότατο πρόβλημα της μόλυνσης και η Περιφέρεια, «περί άλλων να τυρβάζει».
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε, πώς ο Θεσσαλονικεύς θα αγοράζει ψάρια από τον ιχθυοπώλη του, με την επιβεβαίωση ότι δεν προέρχονται από τη Χαλκιδική, επειδή αυτή και τα παράλιά της, θα είναι γεμάτη με αρσενικό και κυάνιο.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε αυτό που αναφέρουν οι Χαλκιδικιώτες ότι στα επίσημα στοιχεία της εταιρίας μνημονεύονται 3.116 τόνοι την ώρα σκόνης, εμπλουτισμένης με σωματίδια αρσενικού και βαρέων μετάλλων, προερχόμενη από τις ανατινάξεις των βουνών με φουρνέλα, να πλανάται στην ατμόσφαιρα και σε απόσταση μόνον 60 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Πώς δεν θα φτάνει σ’ εμάς, όταν είναι γνωστό ότι στα μπαλκόνια μας έρχεται το κοκκινόχωμα από τη Σαχάρα;
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι Θεσσαλονικείς, που από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο και όχι μόνο, βρίσκονται στη Χαλκιδική για διακοπές, εκ των συνθηκών θα συναντούν το «απαγορεύεται, περιοχή μολυσμένη», εκεί όπου οι μισοί Θεσσαλονικείς έχουν ήδη με κόπο αποκτήσει κάποιες περιουσίες.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πόσο καθαρή θα παραμείνει η υδάτινη λεκάνη του Ολύμπου, που το νερό της «βγαίνει» στη μολυσμένη Χαλκιδική, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι το νερό της πωλείται εμφιαλωμένο. Ποιος μπορεί να ελέγξει τους υδάτινους ορίζοντες;
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως από το 2015 – που θα εξαχθούν οι πρώτοι τόνοι χρυσού της εταιρίας – το πιάτο στα παιδιά μας από γαλακτοκομικά, κτηνοτροφικά, γεωργικά και αλιευτικά προϊόντα, θα είναι εμπλουτισμένο με αρσενικό, κυάνιο και βαρέα μέταλλα.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο διαμαρτύρονται τόσο έντονα οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, μέσα σε μια τόσο μεγάλη οικονομική δυσπραγία και να μην οικειοποιούνται τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας από την εταιρία, αφού δεν υπάρχει δήθεν κανένας λόγος επικινδυνότητας.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι Δήμοι Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Λαγκαδά, Σιθωνίας, ομόφωνα αποφάσισαν κατά της εξόρυξης του χρυσού και απ’ ό,τι ακούμε, να έπονται και άλλοι.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως είναι δυνατόν μετά τη γενοκτονία της Μικράς Ασίας, να προβάλλεται ανάλγητα μια δεύτερη γενοκτονία, έστω και εξ αμελείας και με μοντέρνο μάλιστα τρόπο, του 1.500.000 κατοίκων της Θεσσαλονίκης.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως είναι δυνατόν να διακινδυνεύουμε όλα τα παραπάνω, όταν υπεύθυνοι φορείς της Πολιτείας και καθηγητές του ΑΠΘ αναφέρουν ότι όποια καταστροφή συμβεί είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ.
Και τέλος, δεν μπορούμε να διανοηθούμε γιατί θα πρέπει να διακυβεύεται η υγεία  1.500.000 πολιτών, με ανύπαρκτο τίμημα.
Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε να μας ενημερώστε επίσημα και υπεύθυνα το συντομότερο δυνατόν, σε όποιο χώρο εσείς νομίζετε, για τη σοβαρότητα ή μη της κατάστασης, καθόσον είστε οι ανώτατοι τοπικοί άρχοντες της περιφέρειας και συνεπώς οι πλέον αρμόδιοι διοικητικά. Η ενημέρωσή μας, παρακαλούμε, όπως πραγματοποιηθεί με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, με επιστημονικούς φορείς και φυσικά με τις θέσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι διαχρονικά βιώνουν το πρόβλημα  και εκτιμούμε ότι είναι οι πλέον ενημερωμένοι.
Ευχαριστούμε και περιμένουμε εναγωνίως για τις ενέργειές σας.
Θεσσαλονίκη, 03 Απριλίου   2013
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Ακολουθούν Υπογραφές 120 μελών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου