Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

«Καμπανάκι» Χρυσόγελου για ρύπανση στη Θράκη


«Καμπανάκι» Χρυσόγελου για ρύπανση στη Θράκη
«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο μεταφερόμενης ρύπανσης στην περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης, χτυπάει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσόγελος, υπογραμμίζει τις σοβαρές επιπτώσεις ρύπανσης με τοξικά βαρέα μέταλλα από παλιές εξορυκτικές δραστηριότητες, αλλά και τους φόβους για νέες επιπτώσεις από μελλοντικές εξορυκτικές δραστηριότητες στη γειτονική Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει, στην τεχνητή λίμνη Τοπόλνιτσα διαπιστώθηκε ρύπανση με αρσενικό, χαλκό και άλλα βαρέα μέταλλα, συνέπεια των ορυχείων χρυσού και χαλκού που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής του. Ωστόσο, τα νερά της λίμνης που χρησιμοποιούνται για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της Άνω Θρακικής Πεδιάδας ρέουν στους ποταμούς Τοπόλνιτσα και Έβρο, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους για την Ελλάδα και την Τουρκία.

Υπάρχουν, επίσης, τρεις εγκαταλελειμμένες λίμνες τελμάτων στο κλειστό πλέον ορυχείο ψευδαργύρου στο Osogovo στην περιοχή Kystendil, μια άλλη εγκαταλελειμμένη λίμνη τελμάτων του μεταλλουργείου Kremikovzi κοντά στη Σόφια, ενώ ο ποταμός Medetska στα βουνά της Σρέντνα Γκόρα, ρέει στις παλιές εγκαταστάσεις αποβλήτων του κλειστού πλέον κρατικού ορυχείου χαλκού στο Μεντέτ και ρυπαίνεται με χαλκό και μαγγάνιο.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, υπάρχουν δύο εγκαταλελειμμένα ορυχεία στο Otechestvo και Izdremez, κοντά στη Σόφια και συνεχίζεται η ρύπανση από τον ποταμό Malak Iskar από την εταιρεία εξόρυξης χαλκού Elazite Med.

Και στην Κομοτηνή

Ανησυχία, προκαλούν και οι μεγάλες συγκεντρώσεις αρσενικού σε μετάλλευμα που έχει προγραμματιστεί να εξαχθεί στο Κρούμοβγκραντ, περιοχή κοντά στην Κομοτηνή, κάτι που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς στη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως και οι διαδικασίες χορήγησης μεταλλευτικών δικαιωμάτων, που από πολλούς θεωρούνται αμφίβολης νομιμότητας.

«Το περιβάλλον αλλά και η ρύπανση δεν γνωρίζουν σύνορα. Για αυτό οι πολίτες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να συνεργαστούν στενά για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα που προκαλεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που αφήνει πίσω του πολλά κι επικίνδυνα απόβλητα», επισημαίνει ο κ. Χρυσόγελος. Και προσθέτει πως «σήμερα η διαχείριση των τοξικών αποβλήτων από εξορυκτικές δραστηριότητες στη Βουλγαρία αλλά και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Βαλκανικής είναι απαράδεκτη, με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις και για τα ποτάμια που καταλήγουν στην Ελλάδα», ζητώντας την παρέμβαση της Κομισιόν στο θέμα.
 
 Πηγή : egnatiapost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου