Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Αγωνία για το 11μηνο βρέφος στην Ιερισσό


Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, s.apostolakis@eleftherotypia.net
«Ησουν με τον άντρα σου τη νύχτα που βάλανε φωτιά στις Σκουριές;». Αυτή την ερώτηση, που έχουν ακούσει όσες γυναίκες κλήθηκαν από την Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στον Πολύγυρο για κατάθεση, άκουσε και η μητέρα του 11μηνου βρέφους.
«Ημουν με τον άντρα μου και το 11 μηνών παιδί μου», τους απάντησε. Οι αστυνομικοί κράτησαν λίγη ώρα τη γυναίκα και δεν της έκαναν πολλές και πιεστικές ερωτήσεις. Κάτοικοι όμως που δοκίμασαν τη «φιλοξενία» των αστυνομικών λένε ότι έχουν καταγεγραμμένα τα τηλεφωνήματά τους. «Την τάδε μέρα και ώρα τηλεφώνησες σ’ αυτόν και σ’ αυτόν», άκουσαν με έκπληξη να τους λένε οι αστυνομικοί και να ζητούν εξηγήσεις.
Η γυναίκα αμέσως μετά επέστρεψε στο παιδί της στην Ιερισσό. Περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα των εξετάσεων του παιδιού της στο Ιπποκράτειο, καθώς το παραπεμπτικό από το Νοσοκομείο Πολυγύρου αναφέρει πρόβλημα στα λευκά αιμοσφαίρια. Στο μεταξύ, στην Ιερισσό κυκλοφορούν φήμες ότι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, μετά την επίθεση των ΜΑΤ στο χωριό, παραιτήθηκαν ή προτίθενται να παραιτηθούν, καθώς θύματα των χημικών έπεσαν συγγενικά τους πρόσωπα.

Χθες το πρωί, οι μαθητές και οι καθηγητές τους στην Ιερισσό διαμαρτυρήθηκαν στην αυλή του σχολείου τους για δύο ώρες. Συμμετείχαν στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΕΛΜΕ Χαλκιδικής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην επίθεση των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ την περασμένη Πέμπτη στο χωριό, και σε συμπαράσταση των κατοίκων των μαθητών και των καθηγητών, που δέχτηκαν τα δακρυγόνα της Αστυνομίας.
Μαθητές στη Βουλή
Την ίδια ώρα, συμμαθητές τους της Γ’ Γυμνασίου της Ιερισσού βρίσκονταν στη Βουλή, σε μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί πριν από την επίθεση. Οι μαθητές έδωσαν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με την οποία ζητούν την προσωπική του διαβεβαίωση ότι δεν θα ξαναζήσουν «τις ίδιες στιγμές τρόμου, αγωνίας, πανικού και δυσφορίας μέσα στο χώρο του σχολείου μας και στους δρόμους της πόλης μας».
«Θέλουμε όταν βλέπουμε αστυνομικούς να νιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά και όχι το φόβο πως μπορεί να μας κάνουν κακό», σημειώνουν. Ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων όχι μόνο να τους διαβεβαιώσει, αλλά και να τους πείσει «ότι επειδή ακριβώς ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, όταν κάτι πάει στραβά, υπάρχουν οι τρόποι, οι θεσμοί, τα όργανα και τα πρόσωπα που θα αποκαταστήσουν και θα διορθώσουν τα πράγματα».
Του λένε ότι όταν έτσουζαν τα μάτια τους από τα δακρυγόνα στο σχολείο και στο χωριό τους, άκουγαν «τους αρμόδιους εκπροσώπους του κράτους από τα έδρανα της Βουλής, αλλά και από τηλεοπτικά παράθυρα, να διαβεβαιώνουν ότι όλα αυτά που εμείς ζήσαμε δεν συνέβησαν ποτέ!».

1 σχόλιο:

  1. ΜΑΚΑΡΙ ΠΑΙΔΙΑ, ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ..
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ, ΑΝΑΓΚΗ...ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ..ΟΥΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ. ΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ...
    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ...ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ...
    ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή