Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Από την διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική



Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 μ.μ. η διαδήλωση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, με πολύ παλμό και διαρκή συνθήματα. Σε 2,5-3.000 εκτιμάται η συμμετοχή του κόσμου.





1.15 μ.μ.: Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα, όπου παραμένουν αρκετοί διαδηλωτές. Αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην καναδική πρεσβεία για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας (η πρεσβεία είναι ιδιαίτερα «δραστήρια» στην προώθηση των συμφερόντων της καναδικής εταιρείας που θέλει να εγκαταστήσει το τερατώδες μεταλλείο χρυσού στη Χαλκιδική). Υπάρχει, ας θυμίσουμε, και κάλεσμα για πορεία, για τα μεταλλεία επίσης, την Τρίτη 15/1/13.

1.05 μ.μ.: Σαν υπενθύμιση, οι διαδηλωτές άφησαν τα δεντράκια στον φράχτη μπροστά στον Αγνωστο και τη Βουλή.





Από potmos με λεζάντα: Αντίχρυσοι στο Σύνταγμα

13.00 Από alterthess η περιγραφή (12.40):

Μπροστά στο κτίριο της Βουλής βρίσκεται αυτήν την ώρα η κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από τα Προπύλαια. Πλήθος κόσμου συμμετέχει φωνάζοντας συνθήματα, ενώ κάποιοι διαδηλωτές φορούν στολές για την προστασία από τοξικά απόβλητα τις οποίες χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία.

Στην πορεία συμμετέχουν επίσης μαθητές, μαζί με τους κατοίκους που έχουν φτάσει από πολλές περιοχές της Χαλκιδικής.

12.50 μ.: Να σημειώσουμε πως από νωρίς το ελικόπτερο της αστυνομίας πραγματοποιεί συνεχώς πτήσεις πάνω από την περιοχή του κέντρου και της διαδρομής της διαδήλωσης.
12.45 μ.: Στο Σύνταγμα αυτή την ώρα η πορεία ενάντια στις εξορύξεις (που, παρεμπιπτόντως, δεν πολυαναφέρεται στα ΜΜΕ). Στα Προπύλαια υπάρχει ήδη συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις. Από τηλέφωνο μάθαμε και για μπλόκο της αστυνομίας (ΜΑΤ) σε ομάδα ατόμων, διαφόρων ηλικιών, στη γωνία Ακαδημίας και Μαυρομιχάλη

12.35 μ.,Πριν από λίγο, στη Σταδίου βγαίνοντας προς Σύνταγμα:

12.30 μ.: Δυο φωτό ακόμα από την εν εξελίξει πορεία (από alfavita.gr):



Σταδίου



12.15 μ.: Ξεκίνησε η πορεία ενάντια στα μεταλλεία.



Φωτ. potmos Πότμος

Έως τις 12.00 μ.: Σε εξέλιξη η πολύ μαχητική, και αξιοπρεπέστατη από άποψη συμμετοχής, συγκέντρωση στα Προπύλαια ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική. Οι Επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής έχουν φέρει μαζί και... σουβενίρ από το απειλούμενο δάσος (κομμένους κορμούς, ξύλα κ.λπ.) και δεν σταματούν να φωνάζουν συνθήματα. Τα πανό γράφουν «ναι στο νερό, όχι στο χρυσό», «εξόρυξη χρυσού με αίμα λαού», «να κλείσει το ορυχείο του θανάτου»




τα «σουβενίρ» - φωτό από dromografos dromografos

Η Πανεπιστημίου είναι εδώ και ώρα κλειστή στην κυκλοφορία, οι συγκεντρωμένοι -κάτοικοι και αλληλέγγυοι από την Αττική- έχουν κατέβει στο οδόστρωμα και σε λίγο θα ξεκινήσει η πορεία προς το Σύνταγμα. Να σημειώσουμε ότι στις 12 έχει συγκέντρωση στα Προπύλαια για αλληλεγγύη στιςκαταλήψεις, με την αστυνομία να έχιε πολύ ισχυρή παρουσία με ΜΑΤ και ασφαλίτες από τη Βιβλιοθήκη ως τα Εξάρχεια.

Μια φωτό από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια:



Από left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου