ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Η υπόθεση της ELDORADO (Καναδικός Χρυσός) είναι πρωτίστως ένας ύμνος της διαφθοράς και των συμφερόντων που κυριαρχούν σήμερα στην Ελλάδα

 


Το «ELDORADO – ο αγώνας για τις Σκουριές» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των πολιτών ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στο μεγαλύτερο εξορυκτικό έργο στην Ευρώπη.

Η παραγωγή χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους θεατές, οι οποίοι είχαν και την ευκαιρία να δουν πρώτοι την ταινία, μέσω καμπάνιας στην ιστοσελίδα indiegogo, με 150 δωρεές να καλύπτουν το 102% της παραγωγής.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει, με τον καλύτερο ίσως μέχρι στιγμής τρόπο, την καταστολή και την ποινικοποίηση του κινήματος, την πολιτική της εταιρίας, ενώ δε διστάζει να επιρρίψει ευθύνες στις κυβερνήσεις που συνετέλεσαν σ’ αυτήν την καταστροφή αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου του ντοκιμαντέρ:

Η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής της καναδικής εξορυκτικής εταιρίας Eldorado Gold, η οποία φτιάχνει ένα «χρυσό» μονοπώλιο. Παρόλο που τα εξορυκτικά της σχέδια θα οδηγήσουν σε ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, η εταιρία έχει την υποστήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια των πολιτικών για την προσέκλυση των «επενδύσεων».


Υπάρχει μεγάλη πίεση στον τοπικό πληθυσμό προκειμένου να μην αντιδράσει. Παρόλα αυτά, οι τοπικές κοινότητες αντιτίθενται στις εξορυκτικές δραστηριότητες εδώ και χρόνια. Η μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε «εξορυκτική χαβούζα» προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για πρώτες ύλες των βιομηχανιών, με τεράστιο όμως κόστος για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Το «ELDORADO – ο αγώνας για τις Σκουριές» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των πολιτών ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στο μεγαλύτερο εξορυκτικό έργο στην Ευρώπη. Με συνεντεύξεις κατοίκων της περιοχής και αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ περιγράφει την ποινικοποίηση του κινήματος και το υψηλό κόστος του χρυσού που θα πληρωθεί με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1 σχόλιο:

  1. Οι τοπικές κοινότητες δεν αντιδρούν γιατί πολύ απλά έχουν μια θέση εργασίας. Ας μην τα αμαυρώνουμε όλα στο βωμό της οικολαγνίας. Και επενδύσεις μπορούν να υπάρξουν και θέσπιση νόμων για το περιβάλλον. Η χρυσή τομή δεν κρύβεται στα ''αντικειμενικά'' ντοκιμαντέρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή