Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Συμβούλιο Καναδών: “Ακύρωση του μεταλλείου χρυσού στην Ελλάδα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διαιτησίας κράτους-επενδυτή της CETA”


Από antigoldgreece

Μεταφρασμένο άρθρο από rabble.ca. Eίναι σαφές τώρα γιατί πρέπει να δώσουμε αγώνα ενάντια στην Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά και ειδικότερα ενάντια στον “όρο διαιτησίας κράτους-επενδυτή”; Να σταματήσουμε τη CETA. TΩΡΑ!Περισσότερα εδώ.
Περίπου 15.000 άνθρωποι επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς το Καναδικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους με τα μεταλλεία χρυσού της Eldorado Gold που εδρεύει στο Βανκούβερ, στη χερσόνησο της Χαλκιδικής. Τα ΜΑΤ ανακατεύθυναν τους διαδηλωτές μακριά από το προξενείο.

Οπως αναφέρει ο καναδικός τύπος , “Η αντιπρόεδρος της Eldorado Nancy Woo λέει ότι οι ανησυχίες των ακτιβιστών ότι το μεταλλείο θα μολύνουν το περιβάλλον είναι λάθος. Λέει ότι το μεταλλείο, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα το σκάψιμο, θα ακολουθήσει τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας”

Αλλά η Kathimerini.com αναφέρει ότι ο Γιάννης Μιχελάκης, βουλευτής του κόμματος που ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα, λέει ότι η παραχώρηση στην Eldorado Gold για το μεταλλείο χρυσού των Σκουριών θα πρέπει να επανεξεταστεί. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι το κόμμα θα ακυρώσει το συμβόλαιο χρυσού ορυχείου, εάν έρθει στην εξουσία.”

Η συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Καναδά-Ευρωπαϊκής Ένωσης (CETA)
Θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι αν επικυρωθεί η CETA, η Eldorado Gold θα μπορούσε να προσφύγει εναντίον της Ελλάδας μέσω της ρήτρας διαιτησίας κράτους-επενδυτών, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιλέξει να ακυρώσει τη σύμβαση της εταιρείας για τα αμφιλεγόμενα και καταστρεπτικά για το περιβάλλον μεταλλεία.

Ο Κρίτων Αρσένης, ένας Έλληνας Ευρωβουλευτής από τη Θεσσαλονίκη, μίλησε καθαρά σχετικά με τους κινδύνους που θα είχαν οι συμφωνίες κράτους-επενδυτών και ειδικά η συμφωνία Καναδά-ΕΕ στις κοινότητες της Ευρώπης που αγωνίζονται ενάντια σε ανεπιθύμητα έργα εκμετάλλευσης φυσικών πόρων. Όπως έχει γράψει, “Είναι ήδη εμφανής η αρνητική επίδραση της ρήτρας επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Τα τελευταία χρόνια, η διαίτησία επενδυτή-κράτους έχει γίνει ένα ισχυρό εργαλείο που δίνει πάτημα σε ιδιωτικές εταιρικές οντότητες για να μηνύσουν κράτη προκειμένου να παρακάμψουν τους περιορισμούς του νόμου. Αυτή η ρήτρα, αν τελικά συμπεριληφθεί στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, θα καταλήξει να είναι ένας εύκολος τρόπος παράκαμψης της δημοκρατίας. “

Ο Αρσένης σημειώνει, “Η προβληματική φύση της ρήτρας διαιτησίας υπογραμμίζεται από την εκτίμηση των επιπτώσεων της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, η οποία ανατέθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εκτίμηση επιπτώσεων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια ρήτρα δεν θα είναι επωφελής περιβαλλοντικά, κοινωνικά ή ακόμα και οικονομικά. Επιπλέον, δημιουργεί αμφιβολίες ως προς τη χρησιμότητα της ρήτρας μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών, δεδομένης της ισχύος του υφιστάμενου θεσμικού τους πλαισίου. Επιπλέον, υπογραμμίζει τη μεγάλη απειλή που η ρήτρα θέτει στην ελευθερία του νομοθέτη να νομοθετεί στον τομέα των περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικών. Αντίθετα, υποδεικνύει ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν μια ρήτρα επίλυσης διαφορών κράτους-κράτους “.

Η λιτότητα και το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό

Και το Associated Press ανέφερε, «Υπάρχει εδώ και καιρό σθεναρή αντίθεση στην προοπτική κατασκευής ενός μεταλλείου χρυσού και εργοστασίου επεξεργασίας στις Σκουριές, στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, με τους κατοίκους να αντιδρούν σε αυτό που όπως λένε θα είναι η καταστροφή των παρθένων δασών της περιοχής , που θα οδηγήσει στην απώλεια του τουρισμού, της αλιείας και της γεωργίας”. Το Bloomberg προσθέτει, «Η εξόρυξη χρυσού αποκτά ορμή αφού η Ελλάδα ξεκίνησε αυτό που ονομάζεται fast-track αδειοδότηση(ως μέτρο λιτότητας).”

Για να διαβάσετε μια έκθεση που συντάχθηκε από το Blue Planet σε συνεργασία με οργανώσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων στο ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, παρακαλώ πηγαίνετε στο http://www.blueplanetproject.net/documents/RTW/RTW-Europe-1.pdf.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε:

NEWS: 15,000 march on Canadian consulate in Greece in opposition to gold minesVIDEO: Canadian ambassador defends destructive mine in northern GreeceNEWS: Anti-mine protesters march on Canadian consulate in Thessaloniki, Greece
Arbitration clause in Canada-EU trade agreement

1 σχόλιο: