Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Οι 100.000 φόβοι του Αντώνη Σαμαρά


Με μια πρωτοφανή σε σύλληψη και μέγεθος επιχείρηση, η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει 100.000 νέους ψηφοφόρους. Το σώμα της ΙΘ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων απέστειλε ανοικτή επιστολή στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας διαμαρτυρόμενο για την στέρηση των εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών που είναι γεννημένοι το 1997: «μέχρι την ημέρα των μεσολαβούν 15 εργάσιμες ημέρες. Είναι, λοιπόν, ακατανόητη η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν την καταγραφή των νέων ψηφοφόρων στους σχετικούς καταλόγους».


Η Βουλή των Εφήβων καλεί «οποιοδήποτε φορέα δικαιοσύνης της χώρας να ερευνήσει το ζήτημα ως προς το νομικό πλαίσιο αυτής της “απαγόρευσης” άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων» και τονίζει πως «το απίστευτο αυτό λάθος θέτει πολλά ερωτήματα ακόμα και για την εφαρμογή του εκλογικού νόμου αλλά και για την ίδια την εκλογική διαδικασία».

«Οι σημερινοί 18ρηδες είναι η γενιά που θυματοποιήθηκε από τα μνημόνια στην πιο όμορφη ηλικία, την εφηβεία», δηλώνει στην Εφημερίδα των Συντακτών η υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ήδη από τις 2/1 ο Σύριζα έχει πραγματοποιήσει διάβημα προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας την άμεση ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας τροποποίησης του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για τις εκλογές, προκειμένου να μην στερηθούν για τεχνικούς ή τυπικούς λόγους το δικαίωμα ψήφου οι νέοι και νέες εκλογείς, που συμπληρώνουν τα 18 έτη στη διάρκεια του 2015.

«Είναι εκείνοι κι εκείνες οι νέοι και οι νέες που τώρα αρχίζουν τη ζωή τους και δικαιούνται να συμμετέχουν στις αποφάσεις για το μέλλον τους. Είναι οι πιο νέοι πολίτες, που όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε και να αφουγκραστούμε. Κανείς δεν δικαιούται να τους αποκλείσει από τις εκλογές!», τονίζει στην Εφ.Συν. η κ.Κωνσταντοπούλου και συνεχίζει: «αρκετά υπονομεύθηκε το μέλλον από εκείνους που επιμένουν να συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκει η Ιστορία. Αρκετά περιθωριοποιήθηκε η νεολαία από αυτούς που με ιδιοτέλεια έφαγαν με χρυσά κουτάλια από την προοπτική των επόμενων γενεών. Η ψήφος των 18ρηδων είναι εγγύηση στοίχισης της δημοκρατίας προς την κοινωνία και προς το πιο ενεργό, δημιουργικό, ανήσυχο και ασυμβίβαστο κομμάτι της. Όποιος φοβάται τη νεολαία, είναι σίγουρο ότι τίποτε θετικό δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον αυτού του τόπου. Η Κυβέρνηση Σαμαρά, Κυβέρνηση πολλαπλών εκτροπών, ας μην οχυρωθεί έμφοβα πίσω από τυπικές δικαιολογίες και τεχνικά προσχήματα: η ψήφος των 18ρηδων είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη και δημοκρατικά εγγυημένη και τεχνικά εφικτή. Θα αποτελέσει όνειδος για την Κυβέρνηση το να επιχειρήσει να αποστερήσει ή να περιορίσει το θεμελιώδες αυτό συνταγματικό δικαίωμα των νέων».

Συντάκτης: Ντίνα Δασκαλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου