Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Αδιαφορία για τα αιτήματα των Σύρων προσφύγων

Τι κάνει το ελληνικό κράτος; Μοιράζει στους Σύρους πρόσφυγες του Συντάγματος... φυλλάδια, όπου ούτε λίγο-ούτε πολύ τους ξεκαθαρίζει ότι, άνευ αίτησης για χορήγηση ασύλου, απλώς δεν υπάρχουν... |ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ύστερα από εννιά ημέρες καθιστική διαμαρτυρία, πέντε ημέρες απεργία πείνας, κρύο, βροχή και τελικά νοσοκομείο, και μάλιστα επί πληρωμή, οι Σύροι πρόσφυγες δίνουν συνέντευξη Τύπου, στις 12:00, στο Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί με ανορθόδοξες μεθόδους και μισές αλήθειες να στηρίξει επικοινωνιακά την άρνησή του ακόμα και να συζητήσει τα αιτήματα των Σύρων, που συμπληρώνουν σήμερα εννιά ημέρες καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα και πέντε μέρες απεργία πείνας, ενώ τουλάχιστον δεκαεννιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα εξάντλησης.

Χθες το πρωί, δύο γυναίκες, αγνώστων στοιχείων, μοίρασαν στους Σύρους έγγραφο της γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπ. Εσωτερικών, στα ελληνικά και τα αγγλικά, που τους προειδοποιεί πως η αίτηση για άσυλο είναι «η μόνη οδός». Δεν δεσμεύεται για παροχή στέγης, παρά μόνο ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί στέγη ιδίως σε περιπτώσεις οικογενειών με μικρά παιδιά που είναι άστεγες». Και καταλήγει πως «όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο δεν έχουν δικαίωμα εργασίας», προσθέτοντας πως «στην Ελλάδα υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι»!


Πατήστε πάνω στο έγγραφο για μεγέθυνση | Υπουργείο Εσωτερικών


Σε επικοινωνία της με την «Εφ.Συν.», η γενική γραμματεία υποστηρίζει πως τη διανομή έκαναν τέσσερις υπάλληλοι του υπουργείου, στις δύο από τις οποίες δεν επιτράπηκε η πρόσβαση στους Σύρους. Επικαλείται «τεχνικούς λόγους» που το έγγραφο δεν είναι γραμμένο σε γλώσσα που κατανοούν οι ενδιαφερόμενοι [δεν είχε τη δυνατότητα το υπουργείο να τυπώσει αραβικά (!)] και αναφέρει πως αυτός ο τρόπος επικοινωνίας επελέγη, διότι τις προηγούμενες ημέρες «διαστρεβλώθηκαν απολύτως» οι θέσεις του υπουργείου.

Ωστόσο, όσα ισχυρίζεται η γενική γραμματεία είναι απολύτως γνωστά από την πρώτη στιγμή στους Σύρους, αλλά δεν ικανοποιούν βασικές ανάγκες τους. Οι περισσότεροι δεν επιθυμούν άσυλο, διότι αυτό δεν συνοδεύεται από μέτρα υποδοχής και ένταξης (στέγαση, σίτιση, κατάρτιση, πρόνοια) και -ως εκ τούτου- παραμένει χωρίς αντίκρισμα.

Αλλωστε, ψευδώς, η γενική γραμματεία ισχυρίζεται πως το άσυλο είναι «η μόνη οδός». Ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει «όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημόσιου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών» (Ν. 3907/11) σε όσους προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές (ανεξάρτητα από το αν τους αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα) ή σε όσους χορηγείται εξάμηνη αναβολή απέλασης, όπως στους Σύρους. Μάλιστα, σε περίπτωση αδυναμίας του κράτους, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εκδώσει Π.Δ. που δίνει στους παραπάνω δικαίωμα εργασίας, δυνατότητα που δεν έχει εκμεταλλευτεί η παρούσα κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι όχι μόνο ανάλγητη, αλλά και εκτός νόμου η ενέργεια των νοσοκομείων «Ιπποκράτειο» και «Αλεξάνδρα» να ζητήσουν νοσήλια που ξεπερνούν τα 100 ευρώ από Σύρους που νοσηλεύτηκαν, αφού έχασαν τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας, όπως ισχυρίζονται οι Σύροι του Συντάγματος. Το ποσό συγκεντρώθηκε από έρανο μεταξύ των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα, καταργώντας στην πράξη την υποχρέωση της πολιτείας να παράσχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου