Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Χιλιάδες κόσμου στην αστυνομοκρατούμενη πορεία

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Με τη φοιτητική κοινότητα να «βράζει» μετά τα φαινόμενα αυταρχισμού που παρατηρήθηκαν στο ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε η φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, της οποίας το κεντρικό σύνθημα «Ψηλά το κεφάλι!» αναρτήθηκε σε πανό στο κεντρικό κτίριο (κτίριο Αβέρωφ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με τον τρόπο αυτόν οι φοιτητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην εφαρμοζόμενη πολιτική της ακραίας λιτότητας, στη φτωχοποίηση της κοινωνίας, στην καταστολή, μα πιο πολύ στην απαισιοδοξία και στην αδράνεια.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13:00 και οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται για την πορεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά παρά τις προκλήσεις που δέχτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος δήλωσε «πράξαμε τα δέοντα», καλύπτοντας το εμφανώς οργανωμένο σχέδιο για άγια καταστολή από τα ΜΑΤ.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος του Χίλτον όταν διαδηλωτές δέχτηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση κρότου λάμψης και χημικών. Για λίγη ώρα δημιουργήθηκε αναστάτωση ενώ η πορεία «έσπασε» σε δυο κομμάτια. Γρήγορα τα επεισόδια έλαβαν τέλος και η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά χωρίς προβλήματα. Μερίδα διαδηλωτών έβαλε φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ύψος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.Ένταση σημειώθηκε και λίγο αργότερα στα Εξάρχεια, αφού είχε ολοκληρωθεί η πορεία.

Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας άνοιξαν μετά τις 20.30 (Πανεπιστημίου και Σταδίου), ενώ σταδιακά άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό,

Κατά τη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο, έγιναν συνολικά 57 προσαγωγές, εκ των οποίων τρία συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα. Στα επεισόδια που ακολούθησαν την πορεία στην περιοχή των Εξαρχείων πραγματοποιήθηκαν 16 προσαγωγές και συνελήφθησαν 7 άτομα, ενώ πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μεγάλες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη πολυπληθής ήταν η συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις οχτώ στην οδό Αγίας Σοφίας, όταν διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.

Νωρίτερα η πορεία των φοιτητικών συλλόγων και των κινημάτων της Αριστεράς είχε σταματήσει και ζητούσε να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έχουν περικυκλώσει την πορεία.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ειδικότερα, άτομα που φορούσαν κουκούλες και κράνη, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας. Διμοιρίες των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ στην συνέχεια τέσσερα άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια.


41η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου