ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Απάντηση στο Δελτίο τύπου του Δημάρχου Αριστοτέλη για τον Βιολογικό των Νέων Ρόδων. Ένα παράδειγμα για το πώς χρεοκόπησε η Ελλάδα

10-77

Είσοδος Βιολογικού Ν. Ρόδων ….. 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους 9/6/11, και δεν πάτησε ανθρώπινο πόδι , ούτε να κόψουν τα χόρτα ,αυτό είναι το ενδιαφέρον ……

Ο κ. Δήμαρχος Αριστοτέλη, αφού με την προηγούμενη ιδιότητα του ως υφυπουργός οικονομικών και υπεύθυνος διαχειριστής δυο κολοσσιαίων κοινοτικών πλαισίων οικονομικής στήριξης, έκανε σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των τεραστίων κεφαλαίων τους και έφερε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, θεώρησε υποχρέωση του και ανέλαβε να σώσει και τον Δήμο από την κακή διαχείριση των προηγούμενων δημάρχων.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 25 Μαΐου, μετά από ενάμιση χρόνο στη θέση του Δημάρχου κατάφερε με πολύ προσπάθεια να συντάξει μελέτη επισκευής του βιολογικού των Νέων Ρόδων από την “πλήρη αχρηστία και απαξίωση” στην οποία είχε περιέλθει λόγω της κακής διαχείρισης από τον προηγούμενο Δήμαρχο Σταγείρων Ακάνθου. Μετά ανακοινώνει, ότι κατάφερε να γίνει η παραλαβή του έργου που ο προηγούμενος Δήμαρχος λειτουργούσε παράνομα και είχε μετατρέψει το κτίριο διοίκησης του Βιολογικού σε κυνοκομείο. Τα ίδια είπε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφού ευχαρίστησαν όλοι τον Δήμαρχο για το έργο του και ο Δήμαρχος την Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου που του έδωσε τον λόγο , αποφάσισαν όλοι μαζί στο Δημ. Συμβούλιο να στείλουν τον φάκελο στον εισαγγελέα…..


Το ερώτημα είναι γιατί χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για την παραλαβή του έργου και από ποιον παραλαμβάνεται το έργο, από τον εργολάβο ή από την Νομαρχία. Ο Νόμος και η απλή λογική λένε ότι το έργο το ο παραλαμβάνει αυτός που το αναθέτει ,αυτός που το επιβλέπει ,αυτός που το πληρώνει . Το έργο αυτό το διαχειρίστηκε η πρώην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής για να το χρησιμοποιήσει η κοινότητα Ν. Ρόδων. Για να εξοφληθεί ένα έργο πρέπει να υπάρχει στον φάκελο η βεβαίωση καλής εκτέλεσης και η προσωρινή η οριστική παραλαβή. Το έργο αυτό εξοφλήθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι βεβαιώθηκε η καλή εκτέλεση του και έγινε η παραλαβή του από τις υπηρεσίες της πρώην Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής . Ο Δήμος ως χρήστης του έργου, δεν ειχε καμιά σχέση με τον εργολάβο ,παρόλα αυτά έχουμε επανειλημμένα ζητήσει αντίγραφο του φακέλου του έργου από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση προκειμένου να γνωρίζουμε τι ακριβώς παρέλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ( έγγραφο 9/1/ 2007 αριθ.πρωτ 59).

Το έργο, μετά την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης των Νέων Ρόδων και την κατασκευή των 2 αντλιοστασίων, του καταθλιπτικού αγωγού και της ηλεκτροδότησης που έκανε ο Δήμος με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας επί Υφυπουργίας του κ. Πάχτα, λειτούργησε από το 2005 κανονικά και απάλλαξε τους κατοίκους των Ν. Ρόδων από την βρωμιά και την υπερχείλιση των βόθρων. Τον Έλεγχο λειτουργίας έκανε τακτικά το ΚΕΠΑΜΑΧ. Από την λειτουργία βέβαια είναι φυσικό να χρειάζονται τακτικά επισκευές και συντηρήσεις . Τον τελευταίο μήνα πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή επισκευαστήκαν οι φυσητήρες .

Μετά τις εκλογές μάθαμε ότι έγινε διακοπή της λειτουργίας του βιολογικού λόγω βλάβης , όμως δεν έγινε καμιά επισκευή. Από την εικόνα (Μάιος 2011) φαίνεται ότι το έργο όχι μόνο εγκαταλείφτηκε αλλά δεν πάτησε ούτε ανθρώπινο πόδι και μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί , με αποτέλεσμα 15 μήνες τώρα και να δούμε για πόσο καιρό ακόμη, να χύνονται τα λύματα ανεπεξέργαστα και να μολύνουν το περιβάλλον .

Η νέα δημοτική αρχή Αριστοτέλη συνέταξε μελέτη επισκευής, πάλι με πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια, ύψους 250 χιλιάδων ευρώ μετά από 15 μήνες. Προφανώς χρειάστηκε πολύ προσπάθεια για να ανέβει το ύψος της δαπάνης επισκευής στις 250 χιλιάδες και αντί να ντρέπονται που δεν λειτουργούσαν τον βιολογικά εδώ και 15 μήνες , ρίχνουν την ευθύνη στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο κ Δήμαρχος Αριστοτέλη αναφέρει επίσης ότι το κτίριο διοίκησης του βιολογικού των Ν. Ρόδων μετατράπηκε σε κυνοκομείο.

Κανείς ,ούτε οι κάτοικοι των Νέων Ρόδων, δεν το γνωρίζει ότι το κτίριο αυτό είναι κτίριο διοίκησης των υπαλλήλων του βιολογικού και αν τους το πεις δε το πιστεύουν. Όλοι πιστεύουν ότι κάποιος που έκτισε το σπίτι του , το εγκατέλειψε γιατί εκεί δίπλα έγινε ο Βιολογικός.

Για πληροφόρηση του κ Δημάρχου, ο χώρος δίπλα από το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για την προσωρινή φύλαξη αδέσποτων μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στειρώσεων που έκανε ο προηγούμενος Δήμος, όπως είναι υποχρέωση του την οποία δεν τηρεί η τωρινή Δημοτική αρχή.

Η αναφορά όμως στο “κτίριο διοίκησης” μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε ένα παράδειγμα του τρόπου διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, του τρόπου που οδήγησε στην χρεωκοπία της χώρας , αλλά και στην χρεωκοπία πολλών δήμων.

Ο βιολογικός αυτός έχει προδιαγραφές να εξυπηρετήσει 13.000 ανθρώπους . Έχει και ένα κτίριο διοίκησης , όχι ένα απλό γραφείο και μια αποθήκη , αλλά μια ολόκληρη διώροφη οικοδομή για να στεγάσει πολλούς υπάλληλους. Όλοι γνωρίζουν ότι τα Νέα Ρόδα εχουν 1500 κατοίκους που το καλοκαίρι γίνονται το πολύ δυο χιλιάδες .Ο βιολογικός αφορά μόνο τον οικισμό και όχι τα εκτός σχεδίου σπίτια που δεν μπορούν να μπουν για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους στο σύστημα αποχέτευσης .

Πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί ο πληθυσμός στα επόμενα 20 χρόνια; Από το 1997 που ξεκίνησε το έργο και έγιναν οι υπολογισμοί, έχουν περάσει ήδη τα 15 και ο πληθυσμός αντί να αυξηθεί μειώθηκε. Πρέπει να τονίσουμε ότι όταν και αν ο πληθυσμός αυξηθεί μπορούν αυτά τα έργα να επεκτείνονται , άρα δε χρειάζεται να γίνονται πλασματικές και ανυπόστατες προβλέψεις γιατι ετσι δημιουργούνται μεγάλα κόστη χωρίς λόγο. Όμως ο στόχος ήταν άλλος, ήταν να ξοδευτούν πολλά χρήματα ,από αυτά που υπήρχαν άφθονα εκείνη την εποχή και τα πληρώνουμε σήμερα . Υπερεκτίμηθηκε η αύξηση του πληθυσμού για να ξοδέψουν τα υπερδιπλάσια λεφτά .

Και δεν έφτανε αυτό, για να ανεβάσουν το κόστος εκτίμησαν ότι χρειάζεται και Κέντρο Διοίκησης… Ποιος μπορεί να φαντασθεί ότι για έναν βιολογικό που εξυπηρετεί 2000 κατοίκους, υπάρχει ανάγκη τόσου προσωπικού που να χρειάζεται ένα διώροφο κτίριο για να τους στεγάσει;

Αλλά για να λειτουργήσουν αυτά τα έργα που είναι πολλαπλάσια των πραγματικών αναγκών υπάρχει και η δαπάνη λειτουργίας και συντήρησης η οποία είναι επίσης ανάλογα μεγαλύτερη και προφανώς δεν μπορούν να την αντέξουν οι κάτοικοι .Αυτό όμως το ζήτημα δεν το εξετάζει κανείς , το ενδιαφέρον υπάρχει μόνο για την κατασκευή μεγαλύτερων έργων από αυτά που χρειάζονται . Ακόμη και σήμερα και μετά από αυτά που πάθαμε σαν χώρα δεν μάθαμε, συνεχίζουμε να ξεγελάμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με διάφορα τρικ και να αυξάνουμε τους πληθυσμούς για να μας χρηματοδοτούν τέτοιου τύπου και μεγέθους βιολογικούς .

Σύμφωνα με τους κανονισμούς , μόνο οικισμοί με πάνω από 2000 κατοίκους και μάλιστα παραλιακοί μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης . Ο λόγος είναι ότι η δαπάνη λειτουργίας τους δεν μπορεί να αναληφθεί από τους εξυπηρετούμενους κατοίκους, με αποτέλεσμα να χρεώνονται οι δήμοι και να μεταφέρουν το χρέος αυτό στο κράτος. Είναι προφανές ότι άλλο είναι να μοιράζεται η δαπάνη λειτουργίας σε 13.000 ανθρώπους και άλλο να την πληρώνουν 2000 χιλιάδες.

Για βιολογικούς με καλαμιώνες, που είναι η πρακτική σε όλη την Ευρώπη για μικρούς οικισμούς δεν γίνεται κουβέντα. Όταν επιμέναμε για βιολογικό με καλαμιώνα στην Αμμουλιανή, έπεσε όλο το σύστημα επάνω μας να μας φάει και κατάφερε να καθυστερήσει ένα έργο που θα ειχε τελειώσει το 2010. Γιατι όμως; Μήπως γιατι η δαπάνη κατασκευής ενός τέτοιου βιολογικού είναι 1 προς 4 και η δαπάνη λειτουργίας σχεδόν μηδενική και δεν χρειάζεται διώροφο κτίριο διοίκησης.

Σήμερα ακόμη το σύστημα επιμένει . Διαφημίζει ότι κατάφερε να εγκριθούν οι πανάκριβοι βιολογικοί αυτού του τύπου όπως του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας με εκατομμύρια ευρώ. Δεν γνωρίζουμε αν και σε αυτούς προβλέπονται διώροφα κτίρια διοίκησης… Το κόστος κατασκευής θα μας το πληρώσουν, γιατι καταφέραμε να τους μπερδέψουμε με τους αριθμούς των κατοίκων, αλλά για το κόστος λειτουργίας που θα το πληρώνουμε εμείς οι κάτοικοι , ούτε κουβέντα. Ποιός νοιάζεται για τα λειτουργικά έξοδα ,έργα να γίνονται…..

Ευτυχώς που δεν προσλάβαμε καμιά δεκαριά υπαλλήλους για να αξιοποιήσουμε το διώροφο….. Τουλάχιστον αξιοποιήθηκε για στειρώσεις αδέσποτων που είναι αρμοδιότητα και υποχρέωση του Δήμου. Δεν έχουμε την απαίτηση η Δημοτική αρχή να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα για θερμαινόμενες πισίνες για τους γέροντες , επειδή “παρέλαβε καμένη γη”, αλλά για το θέμα των αδέσποτων ζώων κάτι πρέπει να κάνει…..

Καλό είναι, που ο κ. Δήμαρχος με τους συνεργάτες του θα στείλουν το φάκελο του βιολογικού στον εισαγγελέα. Θα δοθεί ετσι η ευκαιρία να εξεταστούν όλα τα ζητήματα και θα συμβάλει ενδεχομένως να διορθωθεί κάτι στο σύστημα, το οποίο δεν κατάφερε να κάνει με την προηγούμενη ιδιότητα του, όταν ειχε την αρμοδιότητα.

Mιχάλης Βλαχόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου